Kişinin el yazısı ile başkasının adını yazması ve imzasını atması halinde kambiyo senetlerinde tahrifat söz konusu olacaktır. Kambiyo senetlerinde tahrifat, diğer bir deyişle senet üzerinde oynama fiili resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturmaktadır.
Senet Üzerinde Oynama Suçu Cezası
Türk Ceza Kanunu madde 204'e göre, bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ancak özel belgede sahtecilik suçu şikayete tabi olmadığından kesin olarak şikayet süresi bulunmamaktadır. Bu nedenle soruşturma savcılık tarafından resen (kendiliğinden) başlatılacaktır. Suçtan zarar gören kişinin şikayetçi olmaması veya şikayetini geri çekmesi yargılama aşamasına etki etmeyecektir.
Örneğin; senedin bedel hanesine “100 TL” yazılarak düzenlenen senedin, sonradan senet bedelini “1200 TL” olarak değiştirilmesi halinde tahrifat söz konusu olacaktır[2]. Yine senetteki “TL” ibaresinin çizilerek yerine “Euro” ibaresinin yazılması halinde de bedelde tahrifattan söz edilir[3].
Bir senet üzerinde temelde iki yöntemle sahtecilik yapılabilir. Bunlardan birincisi senet sizin adınıza tamamen sahte olarak düzenlenebilir. Bu yöntemde senedin kendisi dahil olmak üzere üzerindeki imzaya kadar sahtedir. bu tür sahtecilikler imza incelemesi ve tahrifat incelemesi yapılarak tespit edilebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senet üzerinde düzenleme tarihi yazılmamışsa veya düzenleme tarihi yazılıp da bu tarihin senedin tedavüle çıkarıldığı tarihten sonraki bir tarih olduğu anlaşılıyorsa bu durum senedi geçersiz kılar ve kambiyo vasfını ortadan kaldırır.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir. İleride borçlu şahsa ulaşma açısından sorunların yaşanmaması adına bu hususların eksiksiz yazılmasında ve bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesinde fayda vardır.
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen ve/veya gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte bir resmi belgeyi kullanan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ayrıca sahtelik iddiasında bulunan taraf Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda da bulunabilir. HMK-209/1'e göre; adi bir senetteki yazı veya imza inkar edildiğinde, bu konuda bir karar verilinceye kadar, o senet herhangi bir işleme esas alınamaz.
Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 204/1)
Senedin icrasının kesinleşmesi ile alacaklı haciz işlemlerine geçebilecektir. Haciz, borçlunun SSK lı ise ¼ maaşına haciz konulması olabileceği gibi, işyeri haczi, ev haczi, tapu ve araç haczi yoluyla da olabilir. Haciz işlemlerine rağmen ödeme yapmayan borçlu için menkul ya da gayrimenkul satış aşamasına geçilir.
Ödenmeyen senedin cezası , borç ödenmezse haciz işlemi
Borçlu kişinin üzerine olan mal veya mülkler haciz edilebilir. Bunun dışında başka bir cezai yaptırımı yoktur. Borçlu, borcu ile birlikte diğer masraflar (Haciz masrafları, hukuki masraflar…) borçludan tahsil edilir.
Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezalarında çevrilmektedir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçundan verilecek cezanın sınırı nedeniyle faile verilecek ceza adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Son olarak senet üzerinde her iki tarafın da imzası yer almalıdır. İmzalar senedin sağ alt kısmında bulunan boşluğa atılmalıdır. Senedin ödenmesi hususunda kefil varsa, kefil her iki imzanın üzerine de birer imza atmakla yükümlüdür. Senedin üzerinde mutlaka “poliçe” ifadesinin yer almasına dikkat edilmelidir.
Kambiyo senetlerinde tahrifat, diğer bir deyişle senet üzerinde oynama fiili resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturmaktadır. Kambiyo senedi üzerinde, senet adına düzenlendiği lehtara verildikten sonra, değişiklik yapılırsa tahrifat oluşmuş kabul edilir.
Senet ise usul hukuku bakımından kesin bir delil ve ispat şeklidir. Adi senet kesin delildir. Mahkeme huzurunda ikrar olunan veya mahkemece inkâr edenden sadır olduğu kabul edilen veya senet altında imzası bulunan kimse tarafından imzası ikrar edilen adi senetler, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Senet İptali Davası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Senedin vadesinin geldiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde senet iptali davasının açılması gerekir. 3 yıl sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri