Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Dudak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) hayran kalmak; 2) hayrete, şaşkınlığa düşmek.
Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde. “Kaşla göz arasında kapıverdi mendili.”
Gözü ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimseyi sanki tanır gibi olmak.
Ele alınan bir iş veya çaba neticesinde, davranış ve yetenekler ile güven kazanmak göze girmek deyiminin karşılar. Karşı tarafın güvenini kazanması ile beraber, aynı zamanda sevgisini kazanması üzerinden de değerlendirilir.
İlgili 44 soru bulundu
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
Gönül Koymak" birinin bir başkasına veya bir duruma karşı içerlenmek, alınmak, küsmek veya bir durumdan dolayı üzülmek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir beklentinin karşılanmaması, ihmal edilmek veya bir şeyin beklediği gibi gitmemesi sonucu yaşanan hafif bir üzüntü veya darılmayı ifade etmek için kullanılır.
Türkçe'nin renkli deyimlerinden biri olan "Gözü Isırmak," günlük konuşma dilimizde sıkça karşılaştığımız ifadelerden biridir. Bu deyim, TDK deyimler ve atasözleri sözlüğüne göre "bir kimseyi tanıyacak gibi olmak" anlamına gelmektedir.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
"Aklından zoru olmak", bir kişinin belirli bir konuda ikna olmamış olması veya bir şüpheye sahip olması anlamına gelir. Bir konu ya da düşünce üzerinde kafa yorduğunda, ikna olmakta güçlük çektiğini ifade etmek için kullanılır.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
"Fena gözle bakmak" deyimi, birisine karşı olumsuz, kızgın ya da düşmanca duygular beslemek anlamına gelir. Bu ifade genellikle bir kişinin diğerine karşı kin, nefret veya kötü niyetle yaklaştığını veya onu kıskançlıkla, art niyetle veya hoşnutsuzlukla gördüğünü ifade etmek için kullanılır.
Dudak ısırmak deyiminin ilk anlamı, karşı tarafı çok beğenmek, hayran kalmak ve beklenmedik bir durum olduğu için beğeni tepkisini nasıl göstereceğini bilememek şeklindedir. Deyimin ikinci anlamı ise yaşanan bir durumu ayıplama ve yakışıksız bulma anlamındadır.
Yanaklarda iritasyon: Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla “yanak ısırma” olayı ile karşılaşılır.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak. “Kadıncağız iki gözü iki çeşme ağlayıp duruyormuş.”
[1] Geceyi açık havada, ay ışığı altında geçirmek.
[1] Geçim sıkıntısı yaşamak. [2] Borçtan kurtulamamak. [3] Gelir gider dengesini düzene koyamamak.
Parmak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük şaşkınlık duymak, hayrete düşmek.
"Kulağını çınlatmak" deyimi, genellikle bir kişinin yokluğunda onun hakkında konuşulduğu zamanlar için kullanılır. Bu ifade, bahsi geçen kişinin orada olmadığı bir anda ondan söz edilmesi ve adeta onun da konuşulanlardan haberdar olabileceği düşüncesiyle ilgilidir.
Akli dengesini yitiren ya da düşünme yetisini kaybeden kişiler için "keçileri kaçırmış" ifadesini kullanıyoruz.
Deyim. gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
Havaya girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) hazır olmak; 2) kibirlenmek.
Gönül koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
gücenmek, alınmak, darılmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri