Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Sıkıştırma zamanının sonunda, piston üst ölü noktaya çıktığında, hem emme supabının hem de egzoz supabının kapalı olduğu duruma sente denir. Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
İlgili 20 soru bulundu
Triger kayışı ise bu senkronizasyonu yapar ve motor verimli şekilde çalışır. Triger kayışı doğru gerilim altında olmalıdır. Eğer gereğinden fazla gevşek ya da gergin olursa, valf zamanlaması etkilenir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.
Motor için en verimli yanma; Benzin ve hava karışımının tümünün yanması ile meydana gelir. Bu verimin seviyesine ise avans ayarı denir. Silindir içerisine emilen benzin hava karışımı, buji kıvılcımı çıktığı ilk andan itibaren tükenmez. Aynı zamanda yanması uzun süreli bir eylem de değildir.
Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır.
26.07.2013, 08:20. sente atlayan aracın motoru rölantide düzensiz çalışır ve çekişten düşer özellikle ilk kalkışlarda.
Avans tabancasının uçları doğru kutuplara bağlanır. Başlangıç avans işareti tespit edildikten sonra motor rölanti devri ile çalıştırılır fakat bu devir çok yüksek olmamalıdır. Daha sonra avans tabancasının ışığı işaret edilen bölgeye tutulur. Bu yöntem ile avans miktarı arttırılır ya da azaltılabilir.
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
3) Erken Ateşleme (Avans Vuruntusu): Pistonlar olması gereken zaman diliminin dışında çok yüksek basınca maruz kalırlar. Pistonlar, piston kolları ve piston kol yatakları titreşim yaparak avans vuruntusu denilen sesi oluşturur. Oluşan ses; silindirlerde yanma odası denilen alanda çınlayan bir madeni ses olarak duyulur.
Ayar gereginden fazla olursa vuruntu olacagindan hem guc duser,emme manifoldunda geri tepmeler olabilir, motor harareti yukselir, bunlardan dahada onemlisi motorda ciddi yipranmalar olur.
Avans ayarı, yanma odasının içine yakıt-hava karışımı geldikten ve bu karışımı pistonun yukarı çıkıp sıkıştırmasından sonra bujinin çakma zamanının ayarlanmasına denmektedir. Yani pistonun üst ölü noktaya gelmeden bujinin daha öncesinde ateşlenmesi anlamına gelir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger Kayışı Sıyırması
Bu tarz durumlarda sürücü marşa basıp aracını çalıştırmaya zorladıkça, açık kalan subaplara çarpan pistonlar da çeşitli hasarların oluşmasına neden olacaktır. Triger kayışı aşındıkça, motorun içinden belirli tıkırtı sesleri duyulmaya başlanabilir.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Motorun çekiş gücünde, performansında azalma varsa
Triger kayışının aşınması ve yıpranması bu senkronizasyon sürecini etkiler. Bu durum aracın motor performansını olumsuz etkiler. Eğer, aracınızın hızlanmak için zorlandığını hissederseniz bunun sebebi triger kayışının yıpranması ve aşınması olabilir.
Yumuşak olan ve triger kayışı üretiminde kullanılan malzeme gereğince, zaman içerisinde kilometreye bağlı olarak kopar. Bu durum bu süreç boyunca motor içindeki sürtünme ve ısınmadır. Zamanında değiştirilmeyen ve bakımı aksatılan triger kayışı da bir süre sonra kopabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri