Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Sentetik sözcüğünün gerçek anlamı: En az iki farklı bileşenin karışımıyla oluşan. Sentetik sözcüğünün yan anlamı: Kendi kendine mevcut olmayan, sonradan üretilen.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
*Beyaz çamaşırları yıkadıktan sonra en iyi kurutma yöntemi açık havada ve güneş ışığını dik alan bir alanda asarak kurutmaktır. Kurutma makinesi tercih ederseniz aynı beyazlığı almanız zor olacaktır. Güneş ışığının altında ve açık havada özgürce kuruyan beyaz çamaşırlarınız daha parlak ve beyaz olacaktır.
Bu noktada net bir sıcaklık derecesi vermek zor. Nitekim her kumaşın kendine has yıkama teknikleri bulunuyor. Fakat dayanıklı kumaşlar için ortalama bir değer vermek gerekirse; genelde 60 derecede yıkandığı söylenebilir. İpek ya da yünlü gibi daha hassas kumaşları ise maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Sentetik çamaşırlar arasında naylon çoraplar, korseler, yağmurluklar, montlar ve spor giyim ürünleri bulunmaktadır. Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Peki, renkliler için olan deterjan ile beyaz çamaşırlar yıkanır mı? İşte bu konuda merak edilenler. Elbette internetten yapılan araştırmalar ile beraber beyaz çamaşırlar ve renkli çamaşırların ayrı şekilde yıkanması tavsiye edilir.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Hassas yapısı bulunmayan beyaz çamaşırların ise kirlerinden iyice kurtulması ve hijyen sağlanması için yüksek ısılarda yıkanması tavsiye ediliyor. Özellikle vücudunuza direkt olarak temas eden iç çamaşır ve havlu gibi beyaz renkli çamaşırlarınızı yıkarken yüksek ısıları tercih edebilirsiniz.
Genel olarak renkliler ile beyazları aynı anda yıkamak sakıncalıdır. Özellikle koyu renkler yüksek ısıda yıkandığında gevşer ve bunun sonucunda eğer çamaşırlar arasında beyaz renkli kıyafetler varsa onlara bulaşır. Bu da en istenmeyecek durumdur.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Yıkadıkça eskitmeyen bir çamaşır deterjanı kullanmak istiyorsanız, beyazlar için ariel deterjan tercih edebilirsiniz. Ariel toz deterjan çeşitleri arasında profesyonel temizlik sunan deterjanlar bulunur.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Bu kapsamda çamaşır makinesinin "sentetik" program ayarı kullanılmalıdır. Bu ayar 50-60 derece sıcaklıktır. Yapacağınız ayarlamaya göre çamaşırlarınız hassas şekilde yıkanacaktır. Sentetik elbiselerinizin en temiz şekilde yıkanması için ön yıkama yapmayı da düşünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri