Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Selülozik boya doğal bileşenlerden oluşur. Sentetik boya ise sentetik bileşenlerden oluşur. Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir.
Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Nasıl ki selüloz bazlı boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanılmıyorsa, sentetik boyanın inceltilmesi için de selüloz bazlı tiner kullanılmaz. Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir.
Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Selulozik Boya Kullanım Alanları
Mobilya ve dekorasyon işleri ile her türlü ahşap, sac ve polyester üzerinde lake işleri için kullanılır.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 10-30 dakikada, sert kurumasını 2-3 saatte yapar.Tam kurumasını 24 - 48 saatte tamamlar.
Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır. Hırdavatçılardan veya yapı marketlerden rahatlıkla bu astarı temin edebilirsiniz.
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
Eski ve yeni yüzey fark etmeksizin birçok farklı yüzeyde uygulanabilmektedir. Ahşap, metal, çelik, tuğla, kiremit, alçı, alüminyum gibi birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Hem kullanım bakımından hem de hızlı kuruyan boya olmaları bakımından akrilik boyalar sıklıkla tercih edilmektedir.
En İyi Zehirli Boya Markası Hangisi? Bize göre bu soruyu yanıtlamak biraz zor olsa da en çok satılan ve tercih edilenlere göre; International > Awlgrip > Seajet > Seahawk > Stoppani > Teknomarin olarak sıralayabiliriz.
Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır? Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir.
Evet yapılır ama.. (dönüşüm, astar, fikir) - YouTube. Yağlı boyalı tüm yüzeylerin, astar boyanın tutunabilmesi için zımpara ile pürüzlendirmeliyiz. Eğer bunu yapmazsak ASTAR BOYA ve PLASTİK BOYA duvara TUTUNAMAZ. Böylce astar boya uygulayabilirsiniz.
Sprey Boyanın Üstüne Vernik Olur Mu? Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Evet yapılır. Bunun için önce kapı üzerindeki boya sağlam mı değil mi diye kontrol etmeliyiz. Kalkan yada kabaran yerler olmamalıdır.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı
Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir. Sentetik bazlı boya ve vernikler için kullanılır. Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir.
Tam kurumasını 24 saatte tamamlar.Uygulamadan 3 saat sonra zımparalanabilir. AMBALAJ : 18 kg' lık kova ambalajlar içerisinde kullanıma sunulur.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri