Sentetik Kumaş Türleri ve Kullanım Alanları Su geçirmez, dayanıklı ve buruşmaz özellikleri nedeniyle çok yönlü bir kullanım alanına sahiptir. Giyim, perde, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde; ayrıca outdoor giyimde, yağmurluk, mont ve çanta gibi ürünlerde sıklıkla kullanılır.
Sentetik kumaşın en zor kullanım alanı terletmesidir. Sentetik kumaşlar ile yapılan kıyafetler terleterek koku oluşmasına neden olmaktadır. Sentetik kumaşlar çabuk yıkanabilerek temizlenebilmektedir.
Sentetik kumaşlar pürüzsüz ve parlak bir görünüme sahiptir. Hafifler ama çok güçlüler, doğal kumaşlardan çok daha güçlüdürler; hepsi zayıf ısı iletkenleridir. Buruşukluk probleminde doğal kumaşlardan daha avantajlıdır daha az kırışan kumaşlardır. Genellikle daha az kırışma ile kolayca bakımı yapılabilir.
Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
İlgili 27 soru bulundu
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak montlar, yağmurluklar, korseler, spor giyim ürünleri ve naylon çoraplar gösterilebilir. Dokuma ya da örme olarak üretilmiş olsa bile bazı kıyafetler tamamen, bazıları da yarı sentetiktir. Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır.
Çamaşır makinesi sentetikte ne yıkanır? Çamaşır makinesinde sentetik ayarı, en sevdiğiniz akrilik karışımlı sweat shirt veya polyester spor kıyafetleri gibi sentetik içeren kumaşlı kıyafetler için en iyi olan ayardır.
Sentetik çamaşırlar arasında naylon çoraplar, korseler, yağmurluklar, montlar ve spor giyim ürünleri bulunmaktadır. Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır. Yaz aylarında sizi terletmeyecek, pamuklu Hatemoğlu ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
Polyester, günümüzde sıklıkla kullanılan bir tür yapay (sentetik) liftir. Çoğunlukla tekstil alanında kullanılır. Polimer kategorisinde ya da özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir, şeklinde de açıklanabilir.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Hem günlük kullanılan ürünler hem de kıyafet ya da mobilya için değerlendirilen sentetik kumaş, sağladığı pek çok özellik ile dikkatleri üzerine topluyor. - Parlak bir görünüme sahiptir. - Canlı renklerle boyanabilme ayrıcalığı tanır. - Nem tutma özelliği yüksektir.
Pamuk kumaş, pamuk bitkisinden elde edilen ipliklerle dokunan doğal bir kumaş çeşididir. Bitkisel ve doğal olduğu için doğada biyolojik olarak tamamen parçalanabilir olan organik pamuk kumaş, çevre dostu ve insan sağlığına uyumlu olarak her türlü tekstil ürününde sıklıkla kullanılır.
Sentetik kumaş türleri de en hassas kumaşlar arasındadır. Çamaşır makinelerinin yıkama süresi, sıkma gücü ya da suyun sıcaklığı, doğal olarak çamaşırın ömrünü de doğrudan etkiler. Sentetik yapıdaki kumaş türüne sahip olan çamaşırların da uzun ömürlü olması için çamaşır makinelerinin sentetik ayarında yıkanması gerekir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Sentetik doğal bir şekilde meydana gelmeyen, beşeri faktörlerin etkisiyle oluşan anlamına gelir. Bu sözcük yapay ve suni kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Türkçe'de Fransızca hem de İngilizce kökenli bir kelime kullanılıyor. Sentetik kelimesinin kökü ve TDK'ya göre anlamı merak edilir. Sentetik, doğal olmayan, yapay olarak üretilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Sentetik Kumaş Türleri ve Kullanım Alanları
Su geçirmez, dayanıklı ve buruşmaz özellikleri nedeniyle çok yönlü bir kullanım alanına sahiptir. Giyim, perde, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde; ayrıca outdoor giyimde, yağmurluk, mont ve çanta gibi ürünlerde sıklıkla kullanılır.
Doğadaki benzer örneklerine bakılarak insan eliyle üretilen, yapay yolla üretilen bileşimli maddelere sentetik adı verilir. Günümüzde sentetik deri, sentetik saç, sentetik boya, sentetik kumaş gibi pek çok ürünün sentetikten üretilen seçenekleri mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri