Mango çoğunlukla dondan korumalı, tropik ve ılıman subtropik iklimlerde yetişir.Dünya'daki mangoların üçte biri sadece Hindistan'da yetiştirilir.İkinci olarak bunun ardından Çin gelir.
Ülkemiz de Akdeniz bölgesinde özellikle Manavgat ilçemizde yetiştirilen mango ağacı soğuklara dayanıksız bir bitki oldu için ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda mango ağacı ölür.
Mango ağaçları son yıllarda Türkiye'de de yetişir. Mango ağacı tropikal iklimlerde yetişen bir meyve ağacıdır. Türkiye genelinde son yıllarda yetiştirilmeye başlanan bu ağaç türü yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahiptir.
Mango toprak yapısı olarak, nemli toprakları tercih etmektedir. Mango ekimi için fide veya tohum tercih edilebilmektedir. Mango fidanı derin topraklarda yetişir. Çukur kazıldıktan sonra, toprağın içine fidenin dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Dikimden 3-4 yıl sonra meyve verir.
İlgili 22 soru bulundu
Buna karşın en dayanıklı mango türlerinde dahi yaşlı ağaçlar 0 ile -1,11 derece de (32-30 Fahrenheit) hasar görürken; ısı düşüşü geçici birkaç saat için olması kaydı ile en fazla -3,8 dereceye (25 Fahrenheit) kadar dayanabilirler.
Mango ağacının gelişmesi için çok fazla güneş ve ısıya ihtiyacı vardır. Bitkinin optimum büyümesi ve üretkenliği için tam güneşe yaklaşık 8-10 saat maruz kalması gereklidir. Bu sebeple saksılarınızı evinizin veya bahçenizin güney cephesinde bulundurmalısınız.
Mango çekirdeği meyve verir fakat bu biraz uzun zaman alabilir. Tohumdan yetişen mango ağacının meyve vermesi 8 yıla kadar uzayabilir.
Ağaç başına verim 200-300 kg arasında değişmektedir.
Denemelerin olumlu sonuçlar vermesi sebebi ile gerekli bakımlarının ve sulamanın yapılması durumunda mangonun Antalya, Adana ve Mersin illerinde yetiştirilebileceği anlaşılmaktadır.
Dikim için ideal aralık 5x5 metre ile dekara yani dönüme 40 adettir. Dikimden önce arazi sürülüp tesviye edilir.
Mango ağacının çiçekleri şekil olarak zambağa benzer ve aynı zambak gibi keskin bir koku yayar. Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Tropikal kuşakta yetişen meyveler ekvatorun 23° den başlayıp bazı yerlerde ise yer yer 35° ye kadar uzanan güney ve kuzey enlemleri arasında bir şeritte Mango yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Özellikle çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı biraz fazladır. Kış döneminde sulamayı azaltsak ta yaz döneminde toprağı kurudukça su ister. Aşırı sulama yapmamak için ağaç yaşıx20 litre su ihtiyacını karşılayacaktır.
Mangonun yetiştiği bölgeler arasında Güney Afrika, Orta Amerika yer almaktadır. Mango gibi heyecanlandırıcı, enerji verici ve lezzetli çok az meyve vardır.
Tropik bir meyve olan mangoyu evde saksıda yetiştirmemiz de mümkündür. Saksıda yetiştirmeye uygun mangolar genellikle cüce mangolardır. Evde saksıda ya da kapalı balkonlarda yetiştireceğimiz mango ağacı için 15-20 litrelik saksı uygundur.
Mango Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Bol yağıştan hoşlanan ve hava sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda ölen mango ağacı meyve döneminde kuraklık isteyip çiçeklenme döneminde bol sulanmak ister. Toprağı kurudukça sulanan mango ağacının çiçeklenme döneminde daha sık sulanmaktadır.
Mango Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Yetiştirilmesi basit ama ve doğru adımlarla ilerlenmesi gereken mango fidanında aşılı olan çeşitler 3 yaşında meyve vermeye başlar. 5 yaşına gelmiş bir mango ağacından yaklaşık 100 mango meyvesi alınır. 10 yaşına gelmiş bir mangodan ise yaklaşık 1000 mango alınır.
Mango Ağacı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir? Tropik iklimlerde yetişen 300 yıla kadar ömrü olan ve 8 metreye kadar uzayabilen sağlam bir yapıya sahip mango ağacının dikimi 5 metre ara ile olmalıdır.
Ilıman iklim olan mango bitkisi çekirdeği için yaz aylarının başında dikimi önerilse de almış olduğunuz mango fidanı tüplü ya da saksılı olduğu için 12 ay boyunca dikimini sağlayabilirsiniz.
Mango yetiştirmek aslında kolay bir iştir. Eğer elde fide var ise belirli aralıklarla derin toprağa çukur açılarak dikilir. Tohum dikilecek ise de yine derin bir çukur elde edilerek dikilir. Sonrasında sulama işlemi sık sık yapılarak bitkinin büyümesi sağlanır.
Mango kabuğu ile yenebilir mi, diye merak ediyorsanız evet, yenebilir.
Mangoyu sararken torbanın ağzını tamamen kapatmayın. Mango yumuşayıp aromatik koku verene kadar bu şekilde bekletin. Genellikle 1 gün içinde olgunlaşmış olur. Olgunlaşma sürecini kısaltmak istiyorsanız, kağıt torbaya etilen gazı salan elma veya muz gibi meyveler de koyabilirsiniz.
Peki mango meyvesi hangi mevsimde olur? Bu meyvenin en çok tüketilebileceği dönem yaz mevsimidir. Mango sıcak iklimlerde yetişir. İkliminin elverişliliği sayesinde ülkemizde yetiştirilmeye de oldukça uygundur.
Mango tane olarak da satılmakta ve ciddi bir gelir kaynağı. Ağaçlar 3-4 yıl sonra tam verim vermeye başlıyor. Hatta fidanı diktiğiniz yıl bile ürün alabiliyorsunuz. Bir dönümden 190 bin TL para kazanabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri