Abdülhamid'in güvenini kazanarak serhafiye (Baş İstihbaratçı, İstihbarat Şefi) oldu. Osmanlı Teşkilat-ı Mahsusa'nın baş ajanı olarak, Mısır ve Avrupa'ya kaçmış Jön Türkler'in faaliyetlerini izlemeye ve önlemeye çalıştı.
17. yüzyıldan beri kullanılan hafiyelik kelimesi, hafi sözcüğünden türetilmiştir. Hafi, gizli, üstü örtülü, saklı anlamına gelir. Hafiye ise gizli şeyleri açığa çıkartmaya çalışan kişi demektir. Bu kelime daha sonraki yıllarda dedektif ve ajan manasında da kullanılmıştır.
Hafiye olma durumu. 2. Başkaları hakkındaki gizli işleri araştırıp haber verme işi: Niçin gülüyorsun dedim. –Hafiyeliğin hoşuma gitti de (Kerîme Nâdir).
kelime olarak "gizli" anlamına gelir.
Arapça hafâ (gizli olma, gizlilik) kökünden türemiş bir isim olup daha çok başkaları hakkında araştırma yapan ve bilgi toplayan gizli ajan, sivil polis ve dedektif gibi görevlileri ifade eder.
İlgili 32 soru bulundu
Arapça χfy kökünden gelen χafīya(t) خَفِيَّة “gizli şey veya kişi” sözcüğünden alıntıdır.
Muhbir Türk Dil Kurumu kelime anlamı olarak haber veren kimse ya da haber ulaştırıcı olarak geçmektedir. Gerçek anlamı içerisinde bir haber için çalışan ve bunu insanlara ulaştırmak için çaba gösteren kişi olarak da söylenebilir.
Kelime Anlamı: Muhit kelimesi, çevre, etraf veya çevresel faktörler anlamına gelir. Bir yerin çevresi veya etrafındaki ortamı ifade eder. Kökeni: "Muhit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "محيط" (muhit) kelimesi çevre veya etraf anlamına gelir.
(ﺣﻔﻴﺪﻩ) i. (Ar. ḥafіd'in müennes şekli ḥafіde) Kız torun: Hanım hafîdesiyle usulca müşâvere ettikten, bir kere de bacının yüzüne baktıktan sonra, “Yüz dirhemi ne ediyor?” der (Ahmet Râsim).
Casus veya çaşıt, devlet veya kuruluşun gizli amaçları için çalışan kimse, dil avcısı, çaşıt, ajan.
Arapça hafâ (gizli olma, gizlilik) kökünden türemiş bir isim olup daha çok başkaları hakkında araştırma yapan ve bilgi toplayan gizli ajan, sivil polis ve dedektif gibi görevlileri ifade eder. Osmanlı padişahları, halkın şikâyet ve düşüncelerini öğrenmek için değişik kişi ve kuruluşlardan bilgi alırlardı.
Arapça χfy kökünden gelen χafīya(t) خَفِيَّة “gizli şey veya kişi” sözcüğünden alıntıdır.
Muhbir Türk Dil Kurumu kelime anlamı olarak haber veren kimse ya da haber ulaştırıcı olarak geçmektedir. Gerçek anlamı içerisinde bir haber için çalışan ve bunu insanlara ulaştırmak için çaba gösteren kişi olarak da söylenebilir.
Casus veya çaşıt, devlet veya kuruluşun gizli amaçları için çalışan kimse, dil avcısı, çaşıt, ajan.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır.
Ajan kelimesi casus anlamına geldiği için casusluk yapan insanlara ajan denmektedir. Ajan olan kişiler çalıştığı yere değil çalıştığı yerin düşmanı için çalışmaktadır.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Yekpare kelimesinin anlamının ise bir tek parçadan oluşan, bütün manalarına geldiğini söylemek mümkündür. Farsça da yek kelimesi bir anlamına gelmekte olan bir kelimedir. Yekpare kelimesi ise bu iki kelimenin birleşimi ile oluşan bir kelime olarak ifade edilebilir.
İSPİYONCU – ESPİYONCU
2. Bir haberi, bir sözü hemen başkalarına yetiştiren kimse, müzevir.
Öz Türkçe bir sözcük olan Haylaz kelimesi ''haylamak'' fiilinden türetilmiştir. Haylamak, söz dinlemek, umursamak ve aldırış etmek manasına gelirken haylaz kelimesi de söz dinlemeyen, yaramaz ve başına buyruk demektir.
Hafiye kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Hafiye kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḫāfiye şeklindedir.
İlham ismi, Arapça kökenlidir ve Türkçe'de de yaygın olarak kullanılmaktadır.
MISKALA – MISKAL – MASKALA
( ﻣﺼﻘﻞ– ﻣﺼﻘﻠﻪ) i. (Ar. ṣaḳl “cilâlamak”tan miṣḳala – miṣḳal) Mâdenî eşyâ, kılıç, ayna, kösele vb. şeyleri parlatmak için kullanılan âlet, cilâ âleti [Halk ağzındaki şekli mazgala'dır]: Gönül mir'âtının pasın eder pâk / Oluptur mıskala insâna benzer (Hayâlî Bey).
Bilmecede câmiʻ, müşabehet (benzerlik)'tir. Mantık kitaplarında müşabehet (benzerlik), şu türlere ayrılmıştır: 1. İki şey arasındaki benzerlik neviʻ itibarıyla olursa buna mümâselet denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri