Serbest meslek makbuzu kesen serbest meslek erbabı şu vergileri ödemelidir: Stopaj: Bir diğer adı gelir vergisi olan stopaj serbest meslek makbuzunda %20 oranında uygulanır. Brüt ücretin %20'si gelir vergisidir. KDV: Katma Değer Vergisi serbest meslek makbuzunda %18 oranında uygulanır.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Serbest meslek makbuzu vergi oranları ne kadar? SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile).
Serbest meslek erbabı, kazanç temin etmemiş olsa bile yıllık beyanname vermek zorundadır. Gelir vergisi beyannamesinde indirimlerin yapılabilmesi için; yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. maddesi serbest meslek erbabını, serbest meslek faaliyetini devamlı meslek olarak ifa eden kişiler olarak tanımlamıştır. Ayrıca serbest meslek faaliyetinin yanı sıra, başka bir iş veya görevle devamlı olarak uğraşılmasının mesleki faaliyetin özelliğini değiştirmeyeceği belirtilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.
Serbest Meslek Kazançlarında Muafiyet Uygulaması
GVK' nın 66/5. maddesine göre; ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar, belirli şartları taşımaları halinde, gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.
Gelir vergisi ne zaman ödenir? Gelir Vergisi iki taksitle ödenir. Eğer gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşmuyorsa ilk taksit mart ayı sonuna kadar, ikinci taksit temmuz ayı sonuna kadar ödenir.
Yukarıda belirttiğimiz kişi ve kuruluşlardan, VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir ve bunun için mali müşavir tutma zorunlulukları bulunmuyor..
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Alınır? Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir. Serbest meslek erbabı söz konusu makbuzu düzenler ve gerekli bilgileri ekler. Bu makbuzu oluşturup vergileri ödemekle yükümlü olan kişi serbest meslek makbuzunu 2 nüsha şeklinde düzenler.
Freelance çalışanlar kazançlarını serbest meslek makbuzu ile belgelendirmek durumundadır. Bu makbuzda brüt tutar üzerinden stopaj ve KDV yer alır. Stopaj vergilendirme sürecinde müşteri tarafından ödenirken, KDV ise freelance çalışan kişi tarafından ödenmek zorundadır.
Esnaf. Para kazanılan (neredeyse) her serbest çalışma bir iştir [Gewerbe]. Örneğin tacirler, lokantacılar, sanatkârlar ve üreticiler esnaf sayılır. Ancak serbest meslek erbabı kişiler ile tarım ve orman alanında serbest çalışanlar, esnaf sayılmaz.
Gelir vergisi, kâr üzerinden hesaplama yapılan bir vergi çeşididir. Başka bir ifadeyle, ödenmesi gereken vergi miktarı esnektir ve doğrudan kazanca göre belirlenir. Söz konusu ödemelerde yıllık kâr oranı baz alınır. Vergilendirme işlemi, hesaplanan kazanca göre yapılır.
Serbest meslek sahibi ticari mahiyette olmayan işleri, bir işverene bağlı olmadan, kendi nam ve hesabına yapan, ilmi, mesleki bilgisi ile para kazanan kişilerdir. Kendi adına bir iş yeri açmış doktor, avukat, muhasebeci, mühendis, mimar gibi kişiler ise gelir ve giderlerini “serbest meslek kazanç defteri” ne işlerler.
Mimar mükellef serbest meslek erbabı E arşiv kesebilir mi? E serbest meslek makbuzu mu kesmek zorundadır? Serbest meslek erbapları fatura düzenleyemez.
Sistemi kullanmaya başlayacak mükellefler www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Beyanname Nereden Alınır? Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsin. Belgeye, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak ulaşabilirsin.
Gelir vergisi matrahı nasıl hesaplanır? Gelir vergisi matrahı hesaplama işlemi, işçinin brüt maaşından işsizlik sigortası işçi payı ile genel sağlık sigortası işçi payının çıkarılması ile elde edilir. Yani işçinin brüt ücretinden SGK kesintileri yapıldıktan sonra elde edilen gelir, gelir vergisi matrahıdır.
avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.
Stopaj Tutarı = [Brüt tutar x %20] olmalıdır.
Serbest meslek ile uğraşan kişiler, geliri basit usulde tespit edilen mükelleflere de e-SMM kesebilirler. Basit usul e-SMM kesilmesinde söz konusu olan bazı farklara ise dikkat edilmesi gerekmektedir. Basit usulde vergilendirilen taraflar çoğunlukla geliri düşük olan sektörlerde yer alanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri