Şer'î hüküm denildiğinde insanların gerek bireysel yapıp etmelerine gerekse başkalarıyla olan ilişkilerine dair bir değer yargısından söz edilmiş olur. Bir şeyin yapılmasının farz, vacip, sünnet, mübah, mekruh ve haram oluşu o şeyi yapmanın 'bireysel açıdan' hükmünü ifade eder.
“Karar, yargı; ilim, anlayış” gibi mânalara gelen hüküm kelimesinin çoğul şekli. Sübûtu ve delâleti kesin nasla sabit olan dinî hususlar. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
Şer'î hükümler; itikad (inanç), ibadet, muamelat (davranış) ve ahlâk olmak üzere dört kısma ayrılır.
1- Teklifî hüküm: Şer'î hükümleri koyan Allah ve Rasûlünün mükellef olan Müslüman'dan bir fiili yapmasını veya yapmamasını istemesi, yahut onu yapıp yapmama arasında serbest bırakmasıdır.
Netice olarak, teklifî hükümler beş tanedir. Çünkü hitap ya kesindir (katî) ya da kesin değildir. Kesin hitap; bir şeyin yapılmasını talep ediyorsa, icap; terkini talep ediyorsa, tahrimdir.
İlgili 28 soru bulundu
Hanefiler ise, teklifi hükümleri yedi kısma ayırırlar: 1) Farz, 2) Vâcib, 3) Mendub, 4) Haram, 5) Tahrimen Mekruh, 6) Tenzihen Mekruh, 7) Mubah.
Bir teklife ehil olmak için, kişinin kendisine yöneltilen hitabı anlayacak ve gereğini yerine getirecek güçte olması aranır. Teklife ehil olmak için akıl ve bülûğ şarttır. Dolayısıyla akıldan yoksun olanlarla çocuklar mükellef değillerdir.
Şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiil anlamında usûl-i fıkıh terimi.
Teklîf: Teklif, sözlükte zorluk, meşakkat, yükümlülük, zorluğuna rağmen üstlenmek, birisine zor bir iş yüklemektir. Mükellef ise sözlükte bir şeyi yapma zorunluluğu olan, memur, aklen sorumlu tutulabilir kimse olarak tanımlanmıştır.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Şer'î şart ise fıkıh usulünde vaz'î hükümler diye anılan ve şâri' tarafından vazedilen hükümlerden birini ifade eder. Bu anlamıyla şart, “varlığı hükmün varlığını gerektirmemekle birlikte yokluğu hükmün yokluğunu gerektiren ve onun yapısından bir parça oluşturmayan durum” diye tanımlanır.
179 Ahkâm-ı şer'iyye5 diye de bilinen dînî hükümler üç ana başlık altında incelenir. Bunlar; itikâdî, amelî ve ahlâkî hükümlerdir. Bu hükümlerin tamamı bir bütün olarak İslâm'ı meydana getirir.
Ceza Muhakemesi Kanununda 7 Çeşit Hüküm Bulunmaktadır. Bunlar; Beraat, Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı, Mahkumiyet Kararı, Güvenlik Tedbirine Hükmedilmesi, Davanın Reddi, Davanın Düşmesi, Adli Yargı Dışındaki Bir Yargı Merciine Yönelik Görevsizlik.
Hüküm denince ilk anlaşılan anlamları, yargı veya karar anlamlarıdır. Bu bağlamda hüküm, bir konu hakkında varılan yargı veya verilen karar demektir7. Hüküm vermek ise iyice düşünerek bir karara varmak anlamına gelmektedir8.
Hüküm vermek, bir konu hakkında enine boyuna düşünüp sonuca varmak ya da bir şeyin doğru olup olmadığına karar vermek anlamına gelir. Hüküm vermek tabiri genellikle mahkemelerde, hâkimler için kullanılır.
Sözlükte “doğru yolu bulup kararlılıkla benimsemek” anlamındaki rüşd kökünden masdar olan irşâd “doğru yolu göstermek” demektir. Burada sözü edilen yolun maddî mânada olması mümkün görülmekle birlikte daha çok aklî-mânevî alanı ilgilendirdiği kabul edilir.
Fıkıh usulü terimi olarak mendup şer'an yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ve terkedilmesi dinî açıdan kınanmayan işleri ifade eder.
TATAVVU – TETAVVU
(ﺗﻄﻮّﻉ) i. (Ar. ṭav' “boyun eğmek, itâat etmek”ten teṭavvu') Farz ve vâciplere ilâve olarak nâfile ibâdet yapma: Tarîk-ı tecerrüd ve tatavvu'da râsihü'l-kadem… (Ziyâ Paşa'dan).
Ma'dûm, yokluk anlamında kullanılan bir kavramdır. Kelam ekolleri, ma'dûm kavramı etrafında yokluğun mahiyetini inceleme konusu yapmışlardır.
Sözlükte “boyun eğmek, itaat etmek” mânasına gelen tav' kökünden türemiş olup “muktedir olmak, güç yetirmek” demektir. Terim olarak “kulun fiil gerçekleştirmesini sağlayan vasıtalarla bunları kullanarak ihtiyarî fiilleri meydana getirmesini mümkün kılan güç” diye tanımlanabilir.
Hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen ve insanı mükemmeli aramaya teşvik eden -zarûriyyât ve hâciyat düzeyine çıkmamış- düzenlemeleri ve bunların sağladığı faydaları ifade eden fıkıh usulü terimi.
Arapça kökenli bir sözcük olan vâcip, İslam'da yapılması gereklilik ifade eden eylemleri tanımlamak için kullanılır. Türkçede dini bir mana içermeden sadece "yapılması gereken" manasında da kullanılır. İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'ân'da bulunmakla birlikte “açıkça emredilmiş” olmayan emirlerdir.
"İktiza" talep demektir. İsterse bu bir işin yapılmasını talep olsun, isterse menedilmesini talep olsu. Mesela; haram, bir işin kesin olarak yapılmamasını, vücub ise kesin olarak yapılmasını talep etmektir.
İşte her yer ve zamanda bütün mükellefler için iptidaen meşru kılınan asıl hükümlere “azimet”; bazı durumlarda kulların özürlerinden dolayı, on- lardan zorluğu kaldırmak için meşru kılınan istisnaî hükümlere de “ruhsat” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri