MACD indikatörü kısa vadeli grafiklerden ziyade uzun vadeli grafiklerde daha doğru sonuçlar vermektedir. Bu nedenle en az 1 saatlik grafiklerde kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca bu indikatörün öncü bir gösterge değil onaylayıcı bir gösterge olduğu unutulmamalıdır.
Günlük grafiğe kıyasla çok daha iyi bir sonuç olduğu görülmektedir. Diğer test sonuçları ise tabloda görüldüğü gibi… Buna göre MACD indikatörü Ons Altın'da en iyi sonuçları 3 saatlik grafikte vermiştir. Genel olarak saatlik grafiklerde iyi sonuçlar alınırken, dakikalık grafiklerde kötü sonuçlar elde edilmiştir.
MACD, trend ve momentumu tek bir göstergede bir araya getirdiği için indikatörler içerisinde farklı bir yere sahiptir. Yatırımcı olarak, bu eşsiz momentum ve trend göstergesini günlük, haftalık ve aylık grafiklerinize uygulayabilirsiniz.
MACD göstergesi sıfır çizgisinin üzerindeyken, kısa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamanın üzerindedir ve yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini göstermektedir. Sıfır çizgisinin altı ise bunun tam tersini ifade etmektedir.
1 Saatlik grafikte dip kırılımı görülmesi sonucu 5dk'lık zaman diliminde fiyatın muhtemel geri çekilme yaparak aşağı yönlü dönebileceği bölgeler tespit edilip bu doğrultuda oluşmuş bir tahmindir.
İlgili 44 soru bulundu
Bir gün 24 saat olduğuna göre 6 farklı 4 saatlik mum kapanış saatinden bahsedebiliriz. Bu dört saatlik kapanış saatleri Türkiye saati ile 03:00, 07:00, 11:00, 15:00 19:00 ve 23:00'tür. Yani Bitcoin açılış saatleri için de bu saatlerden bahsedebiliriz.
200 günlük bir ortalama kapanış fiyatını temsil eder ve herhangi bir menkul kıymete uygulanabilir. 200 günlük hareketli ortalama indikatörü trend filtresi olarak kullanılabilir. Fiyatın üstündeyken satın alma, fiyatın altındayken de satış fırsatları incelenebilir.
MACD çizgisi, genellikle 12-günlük hareketli ortalamanın 26-günlük hareketli ortalamadan çıkarılması ile hesaplanır. Bu çizgi, trendin yönünü ve hızını göstermek için kullanılır. Çizginin yukarı doğru hareket etmesi genellikle yükselen bir trendi, aşağı doğru hareket etmesi ise düşen bir trendi işaret eder.
MACD kısaca hareketli ortalamaların birbirinden uzaklaşması veya birbirine yakınsaması ile oluşan bir momentum göstergesi olarak da kullanılmaktadır. Bu teknik gösterge, ister yükseliş ister düşüş olsun, yeni bir trendi gösteren hareketli ortalamaları belirlemek için kullanılan bir araçtır.
MACD çizgi formülü:
MACD, 26 dönemlik EMA ortalama değerinin 12 dönemlik EMA'dan çıkarılmasıyla hesaplanır. Her iki hareketli ortalama da ölçülen dönemin kapanış fiyatlarını kullanır.
MACD Hattı; 12 periyotlu üssel hareketli ortalama değerinden 26 periyotlu üssel hareketli ortalama değeri çıkarılarak hesaplanır. Yani İndikatör bu iki üssel hareketli ortalamanın farkını hesaplayarak MACD Hattı'nı çizer.
MacD uyumsuzluğu; fiyat ile MacD skorlarının ters yönde hareket etmesi durumudur. Fiyat aksiyonu ile MacD skorlarının eşitlenmesi beklenir.
Hareketli Ortalama Yakınsaması/Sapması (MACD)
Aradaki farkın kendi 9 günlük üslü hareketli ortalaması da (trigger seviyesi) sinyal çizgisi olarak kullanılmaktadır. MACD değeri, sinyal çizgisinin üzerinde kalıyorsa al sinyali üretirken MACD sinyal çizgisinin altına iner ise bu durum sat sinyali olarak yorumlanır.
Sıklıkla kullanılan teknik analiz göstergelerinden olan MACD'nin açılımı, Moving Average Convergence Divergence'dir, Türkçeye Hareketli Ortalamaların Mesafesi olarak çevrilebilir.
Sinyal Hattı Kesişmesi (Crossover)
MACD hattı sinyal hattının üzerinden geçtiğinde, traderlar genellikle potansiyel bir satın alma fırsatı (giriş noktası) olarak yorumlarlar. Öte yandan, MACD hattı sinyal hattının altına geçtiğinde, traderlar bunu bir satış fırsatı (çıkış noktası) olarak düşünürler.
MACD genellikle RSI ile birlikte kullanılır çünkü ikisi de momentumu ölçer fakat farklı faktörleri kullanır. İkisinin birlikte kullanımının piyasa hakkında daha kapsamlı bir teknik perspektif sunacağı varsayılır.
Kısacası, MACD pozitif olduğunda ve histogram değeri arttığında, yükseliş momentumu artıyor demektir. MACD negatif olduğunda ve histogram değeri azaldığında, aşağı doğru momentum artıyor demektir.
MACD indikatöründeki pozitif uyumsuzluk, MACD göstergesi fiyat göstergesinde oluşan iki fiyat düşüşünün, dip noktadan daha yüksekte iki dip seviyesi oluşturduğunda meydana gelir. Uzun vadeli eğilim hâlâ pozitif olduğunda geçerli olan bir yükseliş sinyalidir.
MACD = 12 Dönemlik EMA – 26 Dönemlik EMA formülü ile Macd hesaplaması yapılır. Moving Average Convergence Divergence yani MACD indikaötürü, kısa vadeli 12 dönemlik kısa vadeli EMA değerinden 26 dönemlik uzun vadeli EMA değerinin çıkarılması ile bulunur.
Ortalamaları kullanmanın bir diğer yolu da onları birbirleriyle kesiştikleri zamanlarda birer gösterge olarak kullanmak şeklindedir. Örnek olarak 5 günlük bir ortalamanın 21 günlük ortalamayı yukarı doğru kesmesi fiyatların son günlerde, geçmiş 50 güne göre yükseldiğini gösterir.
100'e yakın bir RSI , daha güçlü bir momentum dönemini gösterir. Yukarıdaki "RSI", tam olarak RSI'ye eşittir (14). 0 ile 100 arasında yer alan değerde 70 seviyesi üzeri aşırı alım bölgesi 30 seviyesi altı ise aşırı satım bölgesi olarak görülür.
En dikkat çekici olanları Basit Hareketli Ortalama (SMA), Üstel Hareketli Ortalama (EMA), Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA) ve Hull Hareketli Ortalamadır (HMA).
50 günlük (saatlik, haftalık) hareketli ortalama, trend halindeki bir piyasada destek/direnç olarak çalışır demiştik. Fiyat 50 MA'nın üzerindeyse bu yükselen bir trendin varlığına işaret eder. Fiyat 50 MA altındaysa düşen bir trendin varlığı söz konusudur.
RSI osilatörünün 9 ve 14 günlük kullanımı oldukça yaygındır. RSI fiyat değişimine bağlı oldugundan indikatör yalnızca her kapanış fiyatından sonra net işlem sinyali verebilir.Fiyatlar yeni zirve yapıyorken, RSI yeni zirve yapmıyorsa ve işlem hacmi giderek azalıyorsa bu durum trendin döneceğine bir işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri