Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin çoğu, büyük bölümü Orta Doğu'da olmak üzere, İslam'ı sadece resmî devlet dini olarak kabul eder (Irak, Cezayir, Fas, Mısır vb.).
Şeriat, İslam'ın getirdiği hükümlerin genel adıdır. Devlet yönetimi de bunun içine girmektedir. Doğru İslamiyeti ve İslama uygun doğruluğu anlatmak ve yaşamak zorundayız. Bu nedenle İslam adına yapılan, ama İslama uymayan bazı uygulamalar İslamiyete ve Müslümanlara zarar vermektedir.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Diğer yandan İslamizasyon destekçilerine göre ise Pakistan bir Müslüman devlet olarak kurulmuştur ve statüsünde (1956'dan itibaren hali hazırdaki mevcut anayasal durumuna göre) bir İslam Cumhuriyeti'dir, bu nedenle şeriat olarak bilinen İslami yasaları uygulamalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu açıdan sadece Batı ülkeleriyle değil, diğer Müslüman ülkeleriyle de karşılaştırıldığında Suudi Arabistan benzersiz bir hukuk sistemine sahiptir ve bir kaynağa göre günümüz dünyasında İslam'ın ortaya çıkışında uygulanan Şeriat türüne en çok benzeyen sistemdir.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Hayır, Osman Devleti Şeriat ile yönetilmemiştir. Ki Osmanlı padişahları İçki, alkol ve esrar gibi maddeleri tüketmiş; harem gibi İslam'ın kabul etmediği (haram kıldığı) aktiviteleri yapmışlardır. Osmanlı Devleti daha çok töre hukuku ile yönetilmiştir. Şeriat benimsenmemiştir.
İçi gösteren kumaşlar, kadın giyiminde olduğu gibi, erkekte de kullanılmaz. Hanefî, Şafii ve Malikilerin anlayışında Şeriat kurallarına göre hünsâ olarak tanımlanan ara cinsiyet (hermafroditler, interseksüeller) kadınlar gibi örtünmeye zorlanır.
Müslümanların vazifesi şeriatın uygulanmasını kendinde, ailesinde, toplumda... tamamlamak için çalışmaktır. Bugün şeriatın uygulanmasının önündeki engel, şeriatın uygulanamaz olması değil, uygulama, işlerine gelmeyenlerin engellemeleridir.
Dubai yasaları
Dubai'nin yasaları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin federal yasaları temelinde şekillenir, ancak aynı zamanda özerklik ve yerel karar alma yetkisine sahiptir. Dubai, modern ve gelişmiş bir şehir olarak kabul edilir ve şeriat yasaları, özellikle aile ve miras konuları gibi belirli alanlarda uygulanır.
İran'da Din
Tahmin edebileceğiniz gibi ülkenin %90'ını Şii Müslümanlar, %8'ini Sünni Müslümanlar, kalan %2'yi ise diğer dinlere mensup insanlar oluşturur. Ülkenin resmi mezhebi Şiilik'tir. Şeriatla yönetiliyor.
- Kuran hükümlerinin uygulanmamasında devletin günahı var mıdır, yoksa şeriat toplumun düzelmesiyle ile mi farz olur? Değerli kardeşimiz, Şeriat ile amel her Müslümana farzdır.
Suriye'de şeriat ve sivil mahkemelerden oluşan ikili bir sistem mevcuttur. ABD hükûmetinin 2012 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'na göre, Suriye hükûmeti tehdit olarak gördüğü inanç gruplarının üyelerini giderek daha fazla hedef alıyor. Raporda, Sünni çoğunluğun zulüm gören başlıca grup olduğu belirtildi.
Topraklarının büyük bölümü çöllerden oluşan ve yıl boyu sıcak-kural çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan, dünyada şeriat kanunlarıyla yönetilen ender ülkelerden biri.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Şeriat ise bir yaşama biçimi değil, temelini Kur'an'dan alan bir hukuk sistemidir ve bir memlekete İslamî örtünme modellerinin, meselâ türbanın yahut değişik giyim kuşam biçimlerinin serbest bırakılmasıyla değil, mutlaka ve mutlaka bazı temel kanunların değiştirilmesiyle gelir.
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
Kur'ân'da Casiye Sûresi 18 ayette “Şeriat” kelimesi, ayrıca Necm Sûresi 49 da aynı kökten gelen”Şir'a” kelimesi vardır. Hazreti Muhammed'den önce de bu kelimeye, Mekke'li müşriklerin şiirlerinde rastlıyoruz. Araplar, yerin altından kendiliğinden çıkan suya ve bunu kesintisiz akmasına “şeri'a” derlerdi.
Osmanlı'da laikliğin ilk belirtileri II. Mahmud zamanında görülmüştür. Tanzimat dönemindeki reformlarla laik Nizamiye mahkemelerinin ve Batılı tarzda eğitim için Maarif Nezareti'nin kurulması, II. Meşrutiyet döneminde Şeyhülislamın kabineden çıkarılması gibi adımlarla Osmanlı'da devlet kurumları kısmen laikleşmiştir.
İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim. Bir devletin kuruluş ve işleyiş esaslarını, organlarını, bunların görev ve yetkilerini, fertlerin sahip oldukları hak ve hürriyetleri belirleyen ana kanun ve prensipler.
İslam, Hristiyanlıktan sonra dünyanın en çok inanılan ikinci dinidir. Bir demografik araştırmaya göre, İslam nüfusu dünya nüfusunun 1,57 milyar inananı ile %23'ünü oluşturmaktadır. Dünyadaki Müslüman nüfusunun yüzdelere göre dağılışı.
Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei Darüsselam, BurkinaFaso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri