Ihlamur, zencefil, papatya ve yasemin çayları hem ses tellerinin nemlenmesine hem de sindirime yardımcı olurken çok fazla yeşil çay tüketimi ses tellerinde kuruluğa ve ayrıca reflüye yol açabilir.
Eğer hazımsızlık kronik bir sorunsa, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık şikayetlerinde bir fincan ıhlamur çayı tahriş olmuş bir sindirim sistemini rahatlatmak için yardımcı olabilir. Ihlamur, antispazmodik kalitesinin mide kramplarını azaltmaya da yardımcı olabileceğini ve azalan iştahı artırabileceğini gösterir.
Reflü rahatsızlığı çeşitli bitkiler, içecekler ve çaylar hafifletilebilir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı bitkiler tercih edilmelidir. Zencefil çayı, papatya çayı , meyan kökü çayı, hatmi kökü çayı, zerdeçal çayı ve rezene çayı reflüye sahip kişiler tarafından içilebilir.
IHLAMURUN ZARARLARI
Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir.Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Bağırsaklarda şişkinlik, gaz, kabızlık şikayetlerinde de ıhlamur çayı oldukça faydalı.
Çaydanlık demliğinde İki gram kadar ıhlamur üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması çay olarak tüketime hazır olduğunu belirtir. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.
4) Hazır ve katkılı gıdalar, asitli gazlı içecekler, aşırı acı, turşu, tuzlu, baharatlı, soslu gıdalardan uzak durulmalıdır. Çikolata, kahve, sıcak içeceklerin çok sıcak içilmesi reflüyü arttırır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Rezene çayı: Rezene, asit reflüsü olan kişiler için iyi bir tedavi yöntemidir. Lif açısından zengin rezene çayı, asit reflü tahrişini azaltabilen gaz birikimini azaltır. Ölçülü miktarda nane çayı: Nane, ölçülü miktarda tüketildiğinde reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Yemeklerden sonra tüketeceğiniz bir bardak ıhlamur çayı, yediklerinizin hazmını kolaylaştırır. Aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde de önemli katkılar sağlar. Var olan sindirim sistemi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili pek çok faydası bulunur.
Bu hastalıktan muzdaripseniz sofranızda sebzelere daha fazla yer açmalısınız. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek boğaz reflüsü şikayetlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikayetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.
Gün içinde fazla tüketilen ıhlamurun birçok zararı bulunur. Bu zararlar şu şekildedir; Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur.
Sindirim Sorunları: Ihlamur çayı, mide rahatsızlığı, gaz ve sindirim sorunlarına karşı rahatlatıcı bir etki sağlar.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
-İdrar sökücüdür. -Öksürüğü keser, göğsü yumuşatır. -Vücut direncini arttırarak, hastalıkları önlemeye yardımcı olur. -Sabah aç karnına içildiği takdirde kilo verdirir.
Yemek sırasında mide hacmini tam doldurmamak için sık aralıklarla az yemek yemek de önemlidir. Reflü belirtileri genellikle geceleri kendisini gösterir. Bunun nedenlerinden biri yatmadan kısa süre önce yemek yenilmesidir. Bu nedenle yatmadan en az 4-5 saat önce yemek yenilmesi hastaların şikayetlerini hafifletebilir.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri