Hz. Peygamber'in soyundan gelenleri ifade eden bir terim.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Şerife ismi anlam olarak şerefli demektir.
İslam'da dinî unvan olarak Hüseyin'in soyundan gelen seyyidlere Hüseyni, Hasan'ın soyundan gelen seyyidlere ise Hasani veya Şerif denir.
Peygamber'e ulaşan kimselere “seyyid” tabirinin kullanıldığını belirtmektedir. “Şerif” tabiri ise daha çok soyu anne tarafından Hz. Peygamber'e ulaşan kişiler için kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Şerefli, şanlı, şanı yüce manalarına gelen Şerif ise, Resulullah Efendimiz'in (asm) Hazret-i Hasan'dan gelen nesl-i pakine verilen unvandır. Seyyid ve şerif kelimeleri için sadece örfte böyle bir ayırım yapılmış olmakla beraber, sonuçta her iki kavram da Hazret-i Peygamber'in (asm) pak neslini ifade etmiştir.
Hz. Peygamber'in soyundan gelenleri ifade eden bir terim.
Ali ve Fatıma'nın çocuklarından olan Hz. Hasan'ın soyundan gelenler şerîf, Hz. Hüseyin'in soyundan gelenler ise seyyid olarak anılmışlardır.
Hz. Peygamber, torunu Hz. Hasan'a “toplumun efendisi” mânasında seyyid unvanını bizzat vermiş (Buhârî, “Feżâʾilü aṣḥâbi'n-nebî”, 22), Hz. Hasan ve Hüseyin'i cennet gençlerinin iki efendisi olarak nitelendirdiği için bunlara “seyyideyn” denilmesi âdet olmuştur (Müsned, III, 3; Tirmizî, “Menâḳıb”, 30).
Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu'da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır.
Halk arasında anlatıldığına göre, Seyyid Bilal'in Şeyh Hasan ve Seyyid Ahmed adlarında iki kardeşii Seyyid Ali, Seyyid Nasır, Seyyid Mirza, Seyyid Hacı Murad, Seyyid Hacı Haşim, Seyyid Kiça ve Seyyid İsmail adlarında 7 çocuğu vardı. Becirman seyyidlerinin bu isimlere nisbet edilen yedi kolu bulunmaktadır.
Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed'e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii'nde bulunan hırka. Peygamber'in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildiği rivayet edilir.
Bir yerde içtimâi mevkii yüksek olanlara da bu kelimenin çoğuluyla eşrâf denilir. İslâm'a göre şerif müttakî olandır; Allah'tan korkup haramlardan her zaman sakınan, Allah'ın emirlerini yerine getirendir: "Şüphesiz ki sizin Allah katında en şerefliniz, Allah'tan en çok korkanınızdır." (Hucurât, 49/13).
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan verilen bilgiye göre 422 tanesi İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 1818 adet sakal-ı şerif bulunmaktadır.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre hadislerin lafızları Peygamber'e, mâna ve mefhumu Allah'a aittir.
Afganistan'ın 4. büyük şehri olan Mezar-ı Şerif aynı zamanda Belh ilinin yönetim merkezidir. Özbekistan sınırının 56 km güneyinde, deniz seviyesinden 380 m yüksekte yer alır. Adı, Ali'nin mezarının burada bulunduğu inancından ötürü verilmiştir.
Kelime anlamı olarak, “efendi, bey, önder, sahip, faziletli, kerim” gibi anlamlara gelir. Şerif kelimesi de, “şerefli, asil, soylu” manalarına gelip seyyid kelimesiyle birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltilmiş olan” anlamında kullanılır.
İslam inancına mensup Caferiler, Hz. Hüseyin'e olan yas merasimleriyle dikkat çeken bir Müslüman topluluğu. Muharrem ayıyla birlikte başlayan ve Kerbelâ'daki Erbain yürüyüşüyle son bulan yas ritüellerini ve dini yaşayış biçimlerini Caferiler'in kendi anlatımlarıyla sizlere aktarıyoruz.
Kaynaklarda adları verilen çocukları şunlardır: Zeyd, Hasan, Kāsım, Ebû Bekir, Abdullah, Amr, Abdurrahman, Hüseyin, Muhammed, Ya'kūb, İsmâil ve Talha. Tarihçiler, soyunun Hasan el-Müsennâ ve Zeyd adlı çocuklarıyla devam ettiğinde birleşirler. Hz. Hasan'ın soyundan gelenlere “şerif” unvanı verilmiştir.
Seyit şeklinde de yazılan Seyyid ise Efendi ve Lider manasında kullanılır. Bu sözcük İslami kaynaklarda Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişileri tanımlamak için kullanılmıştır.
Değerli kardeşimiz, Osmanlı zamanında seyyid ve şeriflerin şecereleri kayıtlı idi. Günümüzde de bazılarında bu senetler bulunmaktadır. Bununla beraber Peygamberimizin (asm) soyundan geldiği halde bilinmeyen bir çok seyyid ve şerif de vardır.
Peygamber'in torunları ve Hz. Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun (Arap, Türk, Kürt, Acem, hiç fark etmez) hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Etimoloji. Şerif kelimesi Türkçeye İngilizceden geçmiştir. İslam'daki "şerif" kavramı ise Arapça kökenlidir. İngilizce "sheriff" sözcüğünün kökeni Eski İngilizce scir (shire) ve gerefa (idarî amir) sözcüklerine dayanır.
Hilye-i Şerif, Hz. Muhammed'in (SAV)fiziki halinin tasvir edilmiş halidir. Peygamberin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının ağlayarak "senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz" demesi üzerine Hz. Ali'ye (ra) yazdırdığı kelimelerden oluşan resimdir.
Kur'ân-ı Kerîm'in bir cemaat içinde sesli olarak okunan ve genellikle orta uzunluktaki on âyet kadar olan bölümlerine Türkler arasında verilen ad.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri