Yumuşak su insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yumuşak sular hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır. Bununla birlikte endüstri gibi alanlarda da cihazlarınızın ömrünü uzatır. Bununla birlikte sert sular, magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir.
Yumuşak su yalnızca içmek için değil aynı zamanda hayatınızın birçok alanında size fayda sağlayacaktır. Sert su içmek insan sağlığına zararlıdır. Böbreklerde ciddi hasarlara sebep olan bu suların yumuşatılarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Sert sular sağlığa zararlı olmarnakla birlikte, yemek pişirmeye, içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildirler. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak, bazı endüstriyel proseslere zarar vererek ve suyun tadını bozarak su kalitesini etkiler.
Yumuşak su, özellikle ev işlerinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Ayrıca içimide sert suya oranla daha iyi ve sağlıklıdır. Sert su ise, yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. Bu, suyun tadının daha "dolu" olmasına sebep olabilir ve bazı insanlar doğal minerallerin sağlık açısından faydalı olduğunu düşünür.
Sert ve yumuşak su arasındaki temel fark mineral içeriğidir. Sert su, kalsiyum, magnezyum ve kireç gibi mineraller içerir. Öte yandan, yumuşak su bu tür minerallerden yoksundur. Sert su tatlıdır ve genellikle içme amaçlı kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Su sertliği yüksek olan yerlerde çamaşırlar daha sert olmakta, temizlik için daha yüksek miktarda deterjan kullanılmakta ve bulaşık makinesinde ya da elde yıkanan bulaşıklarda da su lekeleri kalmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Sert sular sağlığa zararlı olmarnakla birlikte, yemek pişirmeye, içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildirler. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak, bazı endüstriyel proseslere zarar vererek ve suyun tadını bozarak su kalitesini etkiler.
Yumuşak Su Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yumuşak su içilebilir çünkü içerdiği az miktardaki mineral ve tuzlar insan sağlığına zarar vermez. Bu nedenle, yumuşak su içme suyu olarak güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Kalıcı sert suların en önemli özelliği yapısında kalsium ve magnezyumun yüksek oranda bulunmasıdır. Tadının sertliği ve acımsı oluşu bundandır. Kireçli suda bulunan kalsiyum her ne kadar kemik gelişimine faydalı olsa da vücuda verdiği farklı zararlardan dolayı içilmesi uygun değildir.
Sert su, genellikle kalsiyum ve magnezyum mineralleri içerir ve bu, teorik olarak böbrek taşı riskini artırabilir. Ancak, bu mineraller aynı zamanda vücut için önemli olduğundan, tam etkileri belirsizdir.
Suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kaynağının kalsiyum bikarbonat ve magnezyum bikarbonat olduğu durumlarda, suyu kaynatarak kalsiyumun ve magnezyumun karbonat bileşikleri şekline çökelmesi sağlanabilir. Çökeltiler süzüldükten sonra geriye kalan su soğuduğu zaman sertliği giderilmiş olur.
Karbonat veya Sirke Kullanmak
Sert suyu yumuşak suya dönüştürmek için ikisinden birini kullanabilirsiniz. Hem kabartma tozu hem de sirke, sert suda bulunan minerallerin neden olduğu pullu birikimi giderir. Damıtılmış beyaz sirke kullanmanız önerilir.
Köpük ve Su Berraklığı Arayın
Kabınızın tepesinde bol miktarda köpük varsa ve kabarcıkların altındaki su güzel ve berraksa, muhtemelen yumuşak suyunuz vardır. Ancak, çalkaladıktan sonra çok fazla köpük almıyorsanız ve suyunuz bulanık görünüyorsa, bu, sert suyunuz olduğunun iyi bir göstergesidir.
Suların sertlik sınıflandırılması için genel kurallar şunlardır: 0 ila 60 mg/L (litre başına miligram) kalsiyum karbonat içeriyorsa yumuşak olarak sınıflandırılır; 61 ila 120 mg/L ise orta derecede sert; 121-180 mg /L ise sert; ve 180 mg / L' den fazla ise serttir.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
1İçme suyu sertliği kaç PPM olmalı? Suyun sağlıklı olarak içilebilmesi için özellikle TDS ve pH değerlerine dikkat edilmesi önemlidir. Bu nedenle sudaki TDS değeri en fazla 120 ppm (içme suyu sertliği) olması gerekir. pH değeri ise 7 ile 8.5 değer aralığında olması içme sularında ideal olarak tanımlanır.
Sert sular, sahip oldukları yüksek iyon konsantrasyonu nedeniyle daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir, bu nedenle sert suların ısıtılmasında daha fazla enerji sarf edilir. Suyun ısıtıldığı yüzeylerde daha da artan kireçlenme, yalıtkanlığa sebep olur ve elektrik tüketimini artırır.
Sabun tüketimi daha fazladır! Bunun sebebi sabunun sert suda geç köpürmesidir. Böylece hem su tüketimi hem de sabun, şampuan, deterjan gibi köpüren temizlik malzemelerinin kullanımı artar.
Kireçli su veya diğer adıyla sert su, yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum iyonları içeren sudur. Sertlik; alüminyum, baryum, demir, çinko ve manganez gibi metallerden de kaynaklanabilir1.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Sağlıklı su; renksiz, berrak, tortusuz, kokusuz, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, toksik maddeler içermemeli ve kimyasal yönden içerdiği mineraller 'gıda maddeleri' tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri