Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.
Alfabemizde toplam 8 sert ünsüz harf bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla P, ç, t, k, h, f, s ve ş harfleridir.
Alfabede bulunan b, c, d, g, ğ, j, l, m, r, v, y ve z harfleri yumuşak ünsüzleri oluşturur.
Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb.
Buna göre /b, c, ç, d, i, g, ġ, k, p, t/ ünsüzleri süreksiz; /f, ğ, h, j, ł, l, m, n, r, s, ş, v, y, z/ ünsüzleri süreklidir.
İlgili 21 soru bulundu
Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.
Söyleyiş ve akustik özellikleriyle tanımlanabilen ünlüler; (1) dilin bölümleri, (2) dudakların aldığı durum, (3) ağzın açıklığı ve (4) uzunluk-kısalık bakımlarından sınıflandırmaya tâbi tutulabilir ve bir ünlü dörtgeni vasıtasıyla tanıtılabilirler.
1. Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2. İnce ünlüler: e, i, ö, ü
Yumuşak ünsüz harfler ise şunlardır: B, C, D, G, J, L, M, N, R, V, Y, Z.
Ünsüz sertleşmesine aynı zamanda ünsüz benzeşmesi de denir. Ünsüz benzeşmesinde kelime sert ünsüzle bitmeli ve yumuşak ünsüzle başlamalıdır. Sert ünsüz harflerin karşısında muhakkak yumuşak ünsüz harfler bulunmalıdır.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Bir sesin titreşim, boğumlanma noktası, temas derecesi, düzlük yuvarlaklık veya nazallık bakımından bir başka sese benzer veya eş duruma getirilmesi olayına benzeşme denir. Bir sesin her yönden bir başka sese benzemesine tam benzeşme denir. Örnek: şemsiye > şemşiye, soför > şöför / şofor, ecza > ezza, bunlar>bunnar vb.
Ünlü Benzeşmesi Örnek Cümleler Nelerdir? Çaydanlık kelimesi bakıldığı zaman ilk hecedeki ünlü harfin kalın ünlü harf olduğu görülmektedir. Sonraki ünlü harfler de kalın ünlü harf olduğu için bu kelimede ünlü benzeşmesi vardır. Kitaplık kelimesine bakıldığında ilk ünlü harf incedir.
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
Ünsüzler ses yolundaki boğumlanma noktalarına göre dudak, diş, damak ve gırtlak ünsüzleri; boğumlanma sırasında ses yolunun kapanma veya daralma durumuna göre patlamalı, sızıcı ünsüzler; ses tellerinin ton verip vermemesine göre de tonlu ve tonsuz ünsüzler olarak sınıflandırılır.
Geniş ünlüler sırasıyla a, e, o ve ö iken dar ünlüler ı, i, u ve ü harfleridir. İnce Ünlüler Nelerdir? İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u'dur.
Bunun dışında ''e'' harfi de ince sesli harfler arasında yer alır. Kalın sesli harfler de dört tanedir. 4- Büyük ünlü uyumunda harflerin ses uyumuna bakılır.
Mahreç - Fonetik
Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır. Kuvvetli ve kalın bir sestir. Kalkale özelliği yüzünden Türkler (Osmanlı) tarafından genellikle "g" olarak yanlış telaffuz edilmektedir.
Ünsüz yumuşaması sadece sert ünsüzle biten kelimelerde olur. Örneğin: Hitap - Hitaben. ''P'' harfiyle biten hitap kelimesi ek aldığında ''Hitaben'' şeklinde yazılır. Sert ünsüzle biten kelimelere sadece -e, -a, -ı, -i, -de ya da -den ekleri getirildiğinde ünsüz yumuşaması olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri