Nişanı yaklaşan kişilerin aklını “nişanda kurdeleyi kim keser?” sorusu oldukça kurcalar. Nişanda kurdeleyi yaşı en büyük olan kişi keser. Bu kişi hem ailenin en büyüğüdür hem de en çok saygı duyulan kişidir. Halk arasında kurdeleyi kesen kişinin mutlu bir evliliği olması önemli kabul edilir.
Nişanlı çiftlerin, nişan yüzüğüne takılan kurdeleyi küçük parçalar halinde kesip bekârlara dağıtılır. Böyle yapıldığı takdirde, onların da kısa zamanda bahtlarının açılacağına inanılır.
Nişanda yüzük takma merasiminde nişan kurdelesinin kim tarafından kesilmesi gerektiği merak konusudur. Bu konuda net bir kural olmasa da nişan kurdelesini genellikle kız veya erkek tarafından yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile büyüğü keser.
Bu kuruluş, sanat kurumlarını, müzeleri, galerileri ve AIDS destek örgütlerini, AIDS'e kurban verdiklerimizi anmak, AIDS/HIV bilincini artırmak, AIDS ile yaşayan kişilerin gereksinimlerini duyurmak ve AIDS araştırmalarına mali destek sağlamaları için harekete geçirmeyi amaçlamaktadır.
Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmaklara takılır ve yüzüklere bağlı kırmızı bir kurdele bulunur. Söz töreninde bu kırmızı kurdele kesilir. Bazı zamanlarda kız isteme dışında davetliler ile birlikte düzenlenen nişan töreninde de yüzük takma merasimi gerçekleştirilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Nişanda Kurdeleyi Hangi Taraf Keser? Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Çünkü bunun şans getirdiğine inanılır. Kız ya da erkek tarafından biri kurdeleyi kesebilir. Özellikle erkek tarafından birinin kurdeleyi kesme zorunluluğu yoktur. Bu kişi ailede sevilen, sayılan ve hürmet gören kişidir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
İsteme yapıldıktan sonra gümüş tepsilerde hazırlanan yüzükler çiftlere takılı ve kurdele kesilir. Ardından küçük çaplı eğlenceye başlanır. Ancak kimi zaman söz kesmek, farklı bir günde programlanarak yapılabilir. Söz kesmek, çiftlerin evlilik anlaşmalı olarak sayılır.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
İnci deniz kabuklarının içerisinde oluşan minerallerin yıllarca birikmesi ve böyle güzel bir parlaklığa ulaşması sonucunda oluşur. İncilerin saf aşkı temsil ettiği rivayet edilir. Tertemiz duygularla sevenlerin temsili olan bu güzel mücevher sevgimiz gibi zamanla git gide büyüyüp parlak hale geliyor.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Nişan merasimi için kız tarafının alacakları arasında damada takılacak hediye de geliyor.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Nişanın Bozma İle Sona Ermesi:
Nişan haklı bir sebep ile ya da haklı bir sebep olmaksızın dahi bozulabilir. Nişanlı taraflardan birisinin dürüstlük kuralına uygun davranmaması, karşı tarafın ailesinin ahlaken düşük olması, taraflardan birinin sık sık sarhoş olması haklı nedenle nişanı bozma koşullarını oluşturur.
Kurdelenin eni 5-6 cm'dir. Boyu yaklaşık 2 metredir. Uç kısımlara isimler yazılmaktadır. Kurdele rengi beyazdır.
Kırmızı kurdele bekaretin simgesidir . Kırmızı kurdele gelinin ömür boyu mutlu olması için takılır.
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Nişanda damada ne takılır sorusuna cevap genellikle saat olur. Gelin müstakbel eşine saat armağan eder ya da kız tarafı olarak damada şık bir saat hediye edilir. Bunun yanı sıra damada nişanda para en çok takılan takıdır. Damadın boynuna geçirilen kurdeleye herkes bütçesi kadar para takar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri