Sunucu (İngilizce: server), bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir.
Server; bilgisayar ağlarında kullanıcıların kullandığı ve paylaşıma açık olan kaynakların ya da e-posta, web sitesi gibi çeşitli servislerin çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen isimdir. Server'lar verileri saklar, düzenler ve kullanıcıya sunarlar.
Serverlar, bir ağı yönetmek, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılabilirler. Server aslında tıpkı evlerde kullanılan bir bilgisayar gibidir. İçerisinde işlemci (CPU), bellek (RAM) ve sabit sürücü gibi bileşenler yer alır.
Server /sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında data alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
IT Altyapısında Server Rolü Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır. Genellikle, bir sunucu birkaç istemci için yalnızca birkaç şey yapar.
İlgili 24 soru bulundu
Sunucular Nerede Bulunur? Sunucular veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulunur. Bu merkezin büyüklüğüne göre aynı anda birden fazla sunucu çalışabilir. Kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar.
Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur? Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.
Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.
Sunucu ve storage sistemleri, yerel ağ üzerindeki dosyalara kolay bir şekilde erişim sağlanması için kullanılır. Serverların birbirinden ayrı olarak verileri depolamasını ve güvenliğini sağlaması için kullanılan storage sistemlerine, çeşitli uygulamalar aracılığıyla bağlanabilmek mümkündür.
Adlandırma kuralları Sunucu adları, DNS etiketlerinin noktalarla birleştirilerek oluşturulan serilerdir ve aynı zamanda alan adlarıdır. Örnek olarak "tr.wikipedia.org" bir sunucu adıdır.
Veritabanı sunucusu, içeriğe göre bir veritabanını çalıştırmak için kullanılan donanım ve yazılımı ifade ediyor. Yazılım olarak, bir veritabanı sunucusu, geleneksel istemci-sunucu modelini izleyen bir veritabanı uygulamasının arka kısmıdır. Bu arka uç kısmı bazen örnek olarak adlandırılır.
Sanal Sunucu, bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. İngilizce açılımı Virtual Dediicated Server (VDS) dir. Her VPS birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır.
Uygulama sunucusu, bir iletişim protokolu aracılığıyla, bir işletim sistemi (OS) ile dış kaynaklar (örneğin, veritabanı yönetim sistemi [DBMS], iletişim ve İnternet hizmetleri) arasında yer alan sistem yazılımıdır.
Client: Girdiyi aldıktan sonra istemciye istek gönderen yazılımdır. Server: İstemcilerden gelen istekleri alan ve işleyen yazılımdır.
Veritabanı sunucusu, web sunucusunu ve veritabanı yönetim sistemini birbirine bağlayan ara yazılım sayesinde, web sunucusu ile arka plan uygulaması veya veritabanı arasındaki işlem işleme ve veri erişimi dâhil olmak üzere tüm uygulama sunucularının işlenmesinden sorumludur.
Server (Sunucu), bilgisayar ağlarında, istemcilerin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve paylaşımına açık kaynakları veya bazı servisleri (FTP, E-Posta, Web Sitesi) çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen genel bir addır.
Server SSD hem bilgisayarımızdaki diskler hem de bilgileri işleyen bir donanım ürünü olarak görülebilir. Bilgisayar içerisinde yer alan disklerin daha iyi çalışmasını sağlayan SSD serverlar birden fazla işlemin aynı anda sorunsuz çalıştırılmasına olanak verirken aynı zamanda zaman tasarrufu sağlıyor.
Server harddisk bilgisayarlarda veri depolamaya ve saklamaya yarayan donanıma verilen isimdir. Bilgisayarların daha büyük verileri uzun süre saklayabilmesi için server harddiskler büyük bir öneme sahiptir. Genel olarak bilgisayarlarda kullanılan server HDD'ler birçok çeşit karşınıza çıkar.
Microsoft Corporation tarafından geliştirilen bu işletim sistemi sunucu ağlarının yönetiminde , veri depolama, uygulama çalıştırma ve iletişim işlevleri görmektedir. Windows sunucusu ile yönetici olarak atanan kişilere kontrol etme ve ağ yönetimi gibi görevleri gerçekleştirme imkanı tanınmaktadır.
Windows Server, Microsoft tarafından tasarlanan ve kurumsal düzeyde yönetim, veri depolama, uygulamalar ve iletişimleri destekleyen bir işletim sistemleri grubudur. Windows Server'ın önceki sürümleri dosya sisteminde kararlılık, güvenlik, ağ iletişimi ve çeşitli iyileştirmeler üzerine yoğunlaşmıştı.
Veri merkezlerinde korunaklı bir alan içerisinde tutulan, kapatılması söz konusu olmadığı için geniş güvenlik önemleri ile korunan, jeneratör ve soğutma sistemleri ile desteklenerek çalıştırılan, kesintisiz internet bağlantısına sahip ve dayanıklılığı yüksek bilgisayarlara ''server'' adı verilir.
Server CPU, Türkçede işlemci olarak bilinen bir sistemdir. Server CPU'lar bilgisayarın temelini oluşturmanın yanı sıra çalışma esnasındaki ihtiyaçlara cevap verecek şekilde geliştirilmişlerdir. Bilgisayarlar için önemli bir parça olan server CPU ihtiyaç duyulan donanımlar arasında yer alır.
Server odası, bilgisayar sistemleri ve bunlara ait haberleşme ve depolama cihazları gibi ürünlerin bulunduğu tesistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri