Çok sık koltuk kullanılan alanlarda tercih edilmesi uygun kumaşlar arasındadır. Yaşam alanını çok fazla insan kullanıyorsa ya da evcil hayvan besleniyorsa, keten kumaş uzun süreli dayanıklılığı sayesinde seçim sırasında öncelikli olan kumaş türlerindendir.
Zira keten kumaş, yapısı gereğince oldukça zor temizlenen bir üründür. Bu açıdan da kumaş yüzeyi bastırılmadan, sabunlu bir bez yardımıyla temizlik işlemi yapılmalıdır.
-Tüy toplamayan dokuya sahip olduğu için kolay kolay leke tutmamaktadır. -Isıya dayanıklı yapıya sahiptir. -Alerjik yapıya sahip olmaması tercih edilme sebeplerinin başında yer almaktadır. -Güneş geçirdiğinde ve yıkandığında solma yapmamaktadır.
- Keten kumaş, pamuktan daha dayanıklıdır. - Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı, çok çabuk kirlenmediğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. - Diğer kumaş çeşitlerinden çok daha kaliteli bir kumaştır. - Keten kumaşın esnekliği oldukça azdır.
9. Keten kumaş leke tutar mı? Tercih edeceğin kumaş leke tutmaması için kimyasal bir süreçten geçirilmediyse, ya da bunun için özel olarak üretilmediyse, her kumaş leke tutabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Keten, keten elyafından elde edilen özel bir kumaş türüdür. Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır. Takım elbiselerde sık tercih edilen bir kumaştır.
İri gözeneklere sahip olduğu için vücudun kolay bir şekilde hava almasını sağlayan keten kumaş yaz aylarında oldukça rağbet gören kumaş türlerinden biridir. Doğal bir elyaf olan keten kumaş, tüysüz, pürüzsüz ve dayanıklı bir yapıdadır ve çabuk kirlenmez.
Gerçek keten, doğası gereği elastik olmadığı için kumaşın üstünde bulunan kırışıklıklardan tanınabilir. Bu kırışıklıklar orijinalliğinin bir göstergesidir.
Keten Kumaş Kırışır mı? Keten kumaşlar pamuk ile karıştırıldıkları zaman kırışıklık oranı azalır. Ayrıca pamuk karışımlı keten kumaşlar çok daha kolay ütülenir. Kırılması ve yırtılması çok zor olduğu için %100 keten kumaşlar pamuklu kumaşlara nazaran daha kolay kırışabilir.
Keten gömleğinizi yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız. Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Keten kumaşa sahip kıyafetler yıkandıktan sonra ütüye ihtiyaç duyar. Bu nedenle her yıkamada ütülenmesi gerekebilir. Ancak bazı kıyafet modellerinde doğru şekilde kurutma yapılırsa ütüye duyulan ihtiyaç ortadan kalkabilmektedir.
Özellikle nefes alan ve hafif bir kumaş olan keten, keten bitkisinden elde edilir ve en sıcak iklimlerde bile giyen kişiyi serin ve rahat tutar. Nasıl yıkanır? : Keten giysilerinizi İpek programında, keten masa örtüleri gibi ev eşyalarınızı ise Pamuklu programında yıkayabilirsiniz.
Keten kumaşlı koltuk, bakım esnasında zorluk çıkaracak bir yapıda değildir. Üzerinde toz birikmez ve böylelikle temizliğinin yapılması oldukça kolaydır.
Suyun içinde beyaz sabunu iyice köpürtün. Köpük çok olsa da suyu az tutmaya özen göstermelisiniz. Suyu bez yardımı ile koltuklarınızı temizlemek için kullanmaya başlayabilirsiniz. Keten kumaşlar narin bir yapıya sahip olduğu için çok bastırmadan silin.
Dr. Adanır, “Keten giysiler, cildi dış etkenlerden özellikle güneşin gama ışınlarından korur. Teri emmesi ve hızlı kuruması nedeni ile sıcak ve nemli iklimlerde oldukça tercih edilen keten, bakteri ve mantarlara karşı dirençli olduğundan özellikle cilt hastalıkları olanlara önerilmektedir.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Keten gömlekler hafif ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı yaz aylarında hava ne kadar sıcak olursa olsun keten gömlek giyilebilir.
Eğer keten gömlek makinede yıkanıyorsa öncelikle hassas veya el yıkama programında yıkanmalıdır. Suyun sıcak olmaması, keten gömleği koruyacağı gibi kırışmasını da önler.
Keten ise keten bitkisinin liflerinden yapıldığı için doğal kumaşlar arasında yerini alır. Tabii kumaş doğal olunca üzerine ısı uygulandığı takdirde küçülmesi kaçınılmaz olabilir. Pamuklu Kumaş Çeker Mi?
Her sene kışın bitiminden itibaren askılarda yeniden yerini alan keten; ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında saklandığı yerden çıkarak hem gardıroplarımızda hem de kombinlerimizde baştacı oluyor. Ketenin kumaş üretiminde kullanılmaya başlanması millattan önceye dayanıyor.
Keten kumaş çeşitleri arasında; pamuk keten, keten viskoz, ham keten, jabu keten yer alıyor. %100 pamuktan üretilen düz renk keten kumaş, ham keten kumaş görünümüne sahip. Sağlıklı ve pamuk içerikli kumaş kullanılan her alana uyum sağlayabiliyor.
Keten kumaşlar dayanıklı yapıya sahiptir. Çoğu keten kumaş türü 90 dereceye kadar dayanır. Fakat kumaşın zarar görme ihtimali dikkate alınarak 60 derecenin üzerinde yıkama yapılması risktir. Uygun yıkama programı seçilerek çamaşır makinesi uygun sürede, uygun sıcaklıkta yıkama yapacaktır.
İlk yıkama sonrasında kumaşlar küçülmekte ve giyilmeyecek bir konuma gelmektedir. Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Bahar ayları, hafif dalgalı hava koşulları ve değişken sıcaklık değerleriyle bilinir. Keten gömlekler, bu mevsim için ideal bir tercihtir. Nefes alabilir yapısı sayesinde sizi serin tutarken, ani sıcaklık artışlarında da terletmez.
Doğal kumaş türleri içinde en sağlıklı olan kumaş türünün pamuklu kumaş olduğu düşünülür. Bu nedenle bebek giysilerinde bile tercih edilir. Dört mevsim kumaşı olarak adlandırılmasına neden olacak şekilde ortam ısısına uyum sağlama yeteneği vardır. Gabardin, kadife, poplin ilk akla gelen türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri