“netstat -a” komutunu kullandığınızda, IP adresinizin bir dizi varyasyonunu ve onlara atanmış port numaralarını göreceksiniz. Portlar her zaman önlerinde IP adresinizle görüntülenir. IP adresiniz 255.255.255 ise IP portunuz 255.255.255:46664 (“46664” port numarasıdır) gibi görünecektir. Bu kısa halidir.
Windows işletim sistemlerinde açık portlar büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda firewall lar kullanılmakta ve gereksiz olarak görülen portlar kullanıma kapatılmaktadır. Peki firewall olan veya olmayan ortamlarda, açık olan portları nasıl görebiliriz diyorsanız; netstat komutu bu işlem için kullanılabilir.
Bilgisayar üzerindeki her program belli bir numaradaki portu kullanır. Yani bir internet sitesini gezerken aynı anda e-maillerinizi kontrol edebiliyorsanız bu tamamen portlar sayesindedir. Her web sitesinin farklı bir IP adresi vardır bu portlar sunucu portu nedir sorusuna verebileceğimiz en basit cevaptır.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Telekomun sorgulama sayfasına veya türknetin sorgulama sayfasına bakmayın. Eğer port var ise diğer iss sayfalarından altyapınızı sorgulayın o şekilde boş port olup olmadığını görebilirsiniz.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
Sunucu, yani bir diğer adı ile server, sahip olunan bilgisayar ağları aracılığı ile kullanıcıların erişimine tamamen açık bir biçimde barındırıldıkları bilgisayarlar için verilen bir isimdir.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz. Dolayısı ile altyapının artırılması ve yeni bir "port" açılması gerekir. Boş "port" sorunu eğer yaşadığınız binadan kaynaklı değilse, genel bölge kaynaklı olabilir. Çünkü her bir şehirde belirlenen İnternet bağlantı bölgesinin mevcut bir santrali vardır.
Bu araç ile bağlantınızdaki portların açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede ilgili portun modem veya routerdan doğru yönlendirilip yönlendirilmediğini ve ya port ile ilişkili programın (sunucunun) çalışıp çalışmadığı ya da firewall tarafında engellenip engellenmediği konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Bir tarayıcı açın ve adres çubuğuna http://192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayar sayfasına girin. Sol panelde bulunan Gelişmiş Ayarlar menüsündeki "WAN" seçeneğine tıklayın. 3. "Port Tetiklemeyi Aktif Etmek" için "Evet" seçeneğine tıklayın. Tetiklenecek Portunu "80", Gelen Bağlantı Portunu da "21" olarak ayarlayın.
Bu yazılımsal bağlantı noktalarını kullanabilmek için öncelikle adreslenmesi gerekir. Bu sanal noktalara pozitif bir rakam verilir ve Port Numarası olarak ifade edilir. 0'dan başlayan ve 65535'e kadar devam eden portlar bulunmaktadır. IP üzerinden yapılan iletişimlerde, port da belirtilir.
Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır. Servislerin çoğu sınırlı sayıda port numarası kullanır.
HTTP, ağ ortamında veri sunmak için kullanılmakta olan TCP/IP tabanlı iletişim protokolüdür ve bağlantı noktası olarak TCP 80 portu sıklıkla kullanılır.
Port, bir bilgisayarın her uygulamasına atanan benzersiz bir numaradır. Ancak, işletim sistemi bilgisayarda çalışan uygulamaya otomatik olarak bir port numarası atayabilir. Port, bilgisayarın farklı portlara giden e-posta ve farklı portlara giden web sayfaları gibi gelen tüm trafiği ayırt etmesini sağlar.
Sunucular Nerede Bulunur? Sunucular, veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulundurulur. Bu merkezin büyüklüğüne göre, aynı anda çok sayıda sunucu çalıştırılabilir. Fiziksel sunucular, sadece kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar.
Sunucu Nasıl Çalışır? Bir istemci, bir sunucudan veri veya işlevsellik gerektirdiğinde, ağ üzerinden bir istek gönderir. Sunucu bu isteği alır ve uygun bilgilerle yanıt verir. Bu, çağrı ve yanıt modeli olarak da bilinen istemci-sunucu ağının istek ve yanıt modelidir.
49152 ile 65535 arasındaki portlar Dynamic , Private veya en çok kullanıldığı şekli ile Ephemeral (kısa ömürlü, geçici) port olarak adlandırılırlar. Anlaşılacağı üzere 0 'dan başlayarak 49152 'ye kadar portlar bilgisayarın ağ iletişiminin hedef yani sunucu rolünde yer aldığı bağlantı tiplerinde kullanılır.
22 SSH (Remote Login Protocol): Uzak sunucu bağlantı protokolüdür. Ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanmaya ve bağlanılan sunucu üzerinde komut çalıştırma, dosya transferi gibi işlemleri gerçekleştirmeye olanak sağlar. Güvenli iletişim kanalları gerektiren durumların tamamında kullanılabilmektedir.
Bilgi Teknolojisinde port diğer adı ile ağ bağlantı noktaları, veri aktarımı için bir erişim noktasını ifade eder. Yazılımlarda portlar farklı amaçlara sahip olabilir ve çoğunlukla farklı özelliklere sahip olan internet protokolleri TCP ve UDP'ye karşılık gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri