Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %70'ini Malatya gerçekleştirmektedir. Bu açıdan Malatya Türkiye'nin değil dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olup, İl'in kuru kayısı üretimi adeta ülke üretimini temsil etmektedir.
Malatya'da öne çıkan sektörler; kayısı başta olmak üzere meyvecilik, tekstil, hayvancılık, madencilik-mermer ve sağlıktır. Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır.
Anadolu'da kayısının MÖ 6. Yüzyıldan itibaren yetiştirildiği bilinmektedir. ▶ Dünya kayısı üretiminin yaklaşık %10'u Malatya'da ger- çekleştirilmektedir. Günümüzde Malatya'da 18 farklı çeşidi yetiştirilen kayısının, kuru madde oranının yüksek olması yemişlerin daha tatlı olmasını sağlamıştır.
Malatya Meşhur Tatlıları
Tereyağında kavrulan kayısıların içerisine kaymak konularak servis edilen bu lezzeti mutlaka Malatya'ya gelmişken denemelisiniz. Bunun dışında dut helvası, üzüm pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, deli kız baklavası, çiğdemli sütlaç gibi birçok lezzet de bulunuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Malatya denince akla ilk gelen şeyler arasında şunlar yer alabilir: Kayısı: Malatya, Türkiye'nin kayısı başkenti olarak bilinir. Ünlü Malatya kayısısı, hem taze olarak tüketilir hem de kurutularak dünyanın dört bir yanına ihraç edilir. Askeri Üsler: Malatya, askeri üsleriyle de bilinir.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Malatya, Türkiye'nin en önemli kuru meyve üretim merkezlerinden biridir. Kayısı, incir, dut, erik, hünnap gibi meyveler, Malatya'nın meşhur tatları arasında yer almaktadır. Bizim Yöre, Malatya'nın bu eşsiz lezzetlerini, sizlere en doğal ve en lezzetli şekilde sunmak için çalışıyor.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Malatya, Türkiye'nin bir ilidir. Malatya merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. 13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2022 verilerine göre Malatya, 812.589 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.
Malatya'da yetişen meyveler arasında ilk sırada gelen kayısı, yalnızca yaş hali ile değil gün kurusu hali ile de pek çok insanın gönlünü fetheder. Bu bölgeden pek çok farklı kayısı çeşidi çıkarılırken; içlerinden bazıları sofralık olarak ayrılır.
Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, tütün, buğday ve arpadır. Yüksek kesimlerde hayvancılık yapılır. İl merkezine bağlı bucakken 9 Mayıs 1990'da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu. Kuluncak: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 14.378 olup, 2240'ı ilçe merkezinde, 12.138'i köylerde yaşamaktadır.
Malatya toprakları önemli bitki örtüsünden yoksundur. Eskiden il alanının önemli bir bölümü ormanlarla kaplı iken sonucu bu örtü zamanla yok olmuştur. Doğal şartlar ormanların kendi kendisini yenilemesini büyük ölçüde güçleştirdiğinden yer yer bozkırlar ortaya çıkmıştır.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Malatya'nın Meşhur Fış Fış Tatlısı - YouTube.
Bulgur yemeklerinin ve köftelerinin çok fazla olduğu bu mutfakta aynı zamanda hamur işlerinden Malatya kömbesi ve tüm ülkece bilinen, afiyetle yenen Geleli kebabı da çok meşhurdur.
Malatya'nın meşhur Pütürge Acılı ayran artık Malatya'nın dışında da yapılmaktadır.
Şalvar, gömlek, yelek, belkuşağı, nakışlı çorap, ayakkabı olarak da siyah renkli yemeni yörenin erkek giyimini oluşturur. b) Kadın Giyimi: Kadınlar; başa "küllük" denilen ve keçeden yapılmış, çene altından "Sakındırak" adı verilen "fes" giyerler, iple tutturulan fesin üst tepesine "tepelik" adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri