Servis elemanının temiz ve titiz olması, mesleğinin sürekliliği için çok önemlidir. Takım çalışmasına uyum sağlayabilen bu kişilerin hızlı ve düzenli olması gerekir. Bu gibi şartları sağlayan kişiler servis elemanı olarak otel veya restoranlarda çalışabilirler.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Çalıştığı mekanı, servise hazır hale getirir. Sorumlu olduğu masaların hesap ödeme süreci ile ilgilenir. Yemek ya da içecek menüsünü müşteriye vererek, menüyle ilgili müşterilerin yemek ve içecek tercihini en doğru şekilde yapmalarına yardımcı olur. Müşteriyi karşılar ve oturacağı yere yönlendirir.
İlgili 23 soru bulundu
Tepsi ile taşımada, hafif ve küçük tepsiler parmaklar üzerinde,orta ağırlıkta olanlar açılmış avuç ve kol üzerinde, çok ağır olanlar da avuç ve kol üzerinde diğer elle desteklenerek taşınmalıdır. Tepsi elde taşınırken, hareket halinde dengeyi bozacağı için, kesinlikle vücuda yaslanarak taşınmamalıdır.
Çalışma saatlerinin yarım gün için genel olarak 4 ila 6 saat, tam gün için ise 8 ila 10 saat olduğu söylenebilir. Garsonların çalışma saatleri mekana göre değişebilen bir konudur. Bu gibi durumlarda garson haklarını gözeterek mesai ücreti verilir. Garson görevleri de bu haklar doğrultusunda belirlenir.
Genelde siyah ceket, siyah pantolon, beyaz gömlek, siyah papyon, siyah çorap ve ayakkabıgiyilir. Bayan servis personelinin kıyafeti çalıştığıkademe ve yere göre değişiklikler gösterir. Genelde koyu renk etek, açık renk bluz, fular ve önlük giyerler.
Servis müdürü, bakım ve tamirat işlerinden sorumlu çalışanları yönetir. Teknik servis müdürü, teknik servis şefi ve servis sorumlusu bu meslek koluna dair yaygın isimlendirmelerdir. Teknolojik cihazlar, motorlu taşıtlar, ev eşyaları kurulum veya kullanım aşamasında destek almayı gerektirebilir.
Genelde siyah pantolon, beyaz gömlek, yelek, siyah papyon, siyah önlük, siyah çorap ve ayakkabı giyilir. Bayan servis personelinin kıyafeti, çalıştığı kademe ve yere göre değişiklikler gösterir.
Yiyeceklerin servisi ve boşların toplanması işlemleri konuğun sağından yapılır. Bu durum içecekler için de aynıdır.
Maşa Servisi
Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır. Personel servisi kendisi gerçekleştirecekse kaşık ve çatalı üç farklı şekilde tutarak maşa olarak kullanabilir.
Kamu bankasında servis görevlisi olarak çalışmak isteyen adaylar, servis görevlisi sınavına girmelidir. Bu sınavlarda genel kültür ve genel yetenek sorularının yanı sıra alan bilgisini içeren iktisat, hukuk, muhasebe gibi konular yer alır.
Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar Personel servis aracı olarak tanımlanır.
(Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Servis yetkilisi nedir sorusuna kısaca şu şekilde yanıt verilebilir; bir firmadaki servis işlemlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmekten sorumlu kişidir. Bu işlemler, kredi ödemelerini tahsil etmeyi, mevduat işlemeyi veya çekleri nakde çevirmeyi içerebilir.
Personel sorumluları, personelin özlük ve yan hakları, puantajları ve izinleri ile ilgili süreçleri takip eder. Bir bakıma personellerin işe başlangıcından çıkışına kadar tüm süre boyunca gerçekleşen süreçleri takip ederler.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
İşverenler, İş Kanunu hükümlerine göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır. Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri