Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor. İstiyorsa yine bırakabilir." diye konuştu. Artık lüks restoranlar başta olmak üzere bu tür uygulamaların olduğunu, vale, kuver gibi ek ücretler talep edilebildiğini anlatan Bingöl, "Oturuyorsun sana su, peynir ve tereyağı gibi ikramlar veriyor.
diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir. Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Dijital servis ücretleri birçok değişik GSM operatörleri üzerinde yer almaktadır. Genelde gelen fatura ile beraber belli bir fiyat üzerinden öne çıkar. O fiyatlar aylık olarak paket eşliğinde kullanılan dijital servislerin ne kadar tuttuğunu gösterir.
Biletleme servis bedeli ya da daha yaygın bilinen ismi ile biletleme servis ücreti, uçak biletinin satın alındığı kanala göre değişen bir tür hizmet bedelidir. Online, mobil uygulama, çağrı merkezi ve satış ofisleri üzerinden alınan biletlere göre belirlenen hizmet bedeli, bilet satış anında tahsil edilir.
İlgili 22 soru bulundu
"Şikâyet edin"
Yüksek meblağlar talep eden servisçilere karşı velilerin şikâyet hakkı bulunduğunu ifade eden Ersin, “153'ü arayıp şikâyet edebilirler. Öğrencisinin durumunu, okulunu, hatta firma ismini de belirterek şikâyet edebilirler.
Veliler de bu ücreti nasıl geri alabileceğine dair araştırma yapmaya başladı. Okul servis ücretlerini geri almak ise çok kolay. E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz başvuru ile servis ücretlerinin tarafınıza iade edilmesini isteyebilirsiniz.
Kuver ücreti ne demek pek çok kişi tarafından merak edilir. Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir. Restoran ve kafe menülerinde ise masaya gelen ekmek, sos ve buna benzer ürünler için ödenen ücrettir diyebiliriz.
Yapılan zamla birlikte okul servis ücretleri şu şekilde olacak; En kısa mesafe olan 0-1 kilometre 660 lira, En uzak mesafe olan 23-25 kilometre ise 1585 lira oldu. En uzun mesafe olan 25 kilometreyi aşan her kilometre için 13,85 lira ücret alınacak.
İşletmeler de standart yüzde 10-15 'servis ücreti' yazmaya başladı, bunu da adisyona ekliyorlar. Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey. Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor.
Öğrenciden hiç bir servis ücreti talep edilmez edilemez, çünkü ihale usulü ile bu taşıma işi şirketlere ihale edilerek ihaleyi kazanan firmaya ödemeyi Devlet yapar.
Okula hazırlık alışverişi telaşını atlatan aileleri, bu sefer de servis ücretisıkıntısı sardı. Devlet ve özel okulların servis ücretleri her yıl belediyelerin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararına göre belirleniyor.
Servis ücretleri okul/öğrenci taşımacılığında 0-1 Km 722 TL'den 1200 TL'ye, personelde ise 422 TL'den 640 TL'ye ulaştı. 7-11 km arası 14 TL, 11-15 km arası 14.50 TL, 15-20 km arası 15 TL oldu.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
2023 İstanbul servis ücretleri son olarak en kısa mesafe olan 0-1 km aylık 792 lira olarak belirlenirken, en uzun mesafe olan 23-25 km ise aylık 1901 TL olarak belirlenmişti. 8 Ağustos Salı günü gerçekleştirilen UKOME toplantısının ardından okul servis ücretleri zammı açıklandı.
Yeni okul servisi tarifesine göre kısa mesafe olan 0-1 km arası için aylık 792 liralık servis ücreti 1306 liraya, yıllık olarak ise 3 bin 485 liradan 5 bin 750 liraya çıktı. Ayrıca bu ücretlere ek, ilkokul ve ortaokullarda bulunması zorunlu rehber personel için yüzde 35'lik bir fark fiyata ekleniyor.
30/05/2018 tarihli ve 10581842 sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe giren "Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esasların" ekinde yer alan ek-2 okul servis araçları sözleşmesinin "Ücret" başlıklı 6'ncı maddesi (c ) fıkrasında; "Yarıyıl tatillerinde ücret talep edilmez." hükmü yer almaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre bahşiş, Farsça kökenli olup, “Yapılan bir hizmete ödenen ücretten ayrı olarak fazladan verilen para, kahve parası“ olarak tanımlanmaktadır. Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
Komi, restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişidir. Servis komisi ve mutfak komisi olarak iki çeşit komi bulunur. Servis kısmında çalışan komiler genellikle masayı toplar ve garsonlara yardımcı olur.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 2023-2024 eğitim öğretim yılında geçerli olacak yeni ücretleri belirledi. Buna göre, 3-6 kilometre için 11 bin 460 lira, 6-10 kilometre için 13 bin 245 lira alınacak. 10-15 kilometre arası alınan 9 bin 60 liralık ücretse 15 bin 410 liraya yükseldi.
Ayrıca, cihaz tamirdeyken geçen zaman da garanti süresine eklenmek zorundadır. Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
(2) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)(1) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanımlar hariç olmak üzere, yetkili servis istasyonları, garanti süresi içerisinde tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ücret talep edemez.
Yetkili teknik servisler kendilerine verilen malın tamirini azami tamir süresinde tamamlamak zorunda. Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri