Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu Tarifi
Saraçoğlu'nun önerdiği en etkili formül kabuk tarçın çayıdır: Birkaç tane kabuk tarçını kaynamakta olan bir bardak sıcak suyun içine atın ve 5- 6 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp biraz demlenmeye bırakın.
Ses kısıklığının en sık nedeni "akut larenjit"tir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında, ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkar. Genellikle bir - iki hafta içinde ses normale döner.
Bu ses istirahati, genelde 5 ile 7 gün arasında yapılmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda doktorun önerisi ile bu süre uzatılabilmektedir. Çok uzun süre yapılan ses istirahatlerinde gırtlak kasları zayıflayabilmekte ve sesin gücü kaybolabilmektedir. Bu nedenle uzun süreli ses istirahatleri tercih edilmemektedir.
Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Ses kısıklığına karşı önlem alın!
Sakinleştirici etkileriyle bilinen papatya çayı, ses tellerinin sağlığını destekliyor ve burada oluşan deformasyonları en aza indirerek ses kısıklığının giderilmesini sağlıyor.
Bir fincan kadar sıcak su içerisine yarım limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Güzelce karıştırıp içtikten sonra ses kısıklığınızın düzeldiğini göreceksiniz.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Nane Limon: Nane limon çayı oldukça şifalı bir bitki çayıdır. Bol bol nane çayı tüketerek ses kısıklığını önleyebilirsiniz. Nane limon çayı boğazdaki tüm enfeksiyonu doğal olarak iyileştirir. Ayrıca limon anti bakteriyel özelliği bulunur.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır.
Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Ses Kısıklığı –Yutma Güçlüğü Uzmanı Doç. Dr. Necati Enver, “Soğuk su içmek ve dondurma yemek sanılanın aksine bizi hasta etmiyor. Ses kısıklığına neden olmuyor.
Çünkü sesin başlıca düşmanlarından biri yeterince su içmemek. Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor. Ses telleri nemli tutulduğunda ses daha sağlıklı oluyor. Ihlamur, zencefil, bal gibi bitki çayları aşırıya kaçılmadığı sürece faydalı olabiliyor.
Sıkılaşmış kaslar yumuşak ve güzel bir sesin üretimini hem zorlaştırır hem de tehlikeye atar. Uzun süreler boyunca kaslar sıkı kaldığında ses tellerine zarar verebilir, sesin hasar görmesine yol açabilirler. Süt ve süt ürünleri boğazınız için kaçınmanız gereken en önemli gıda grubudur.
Ses tellerinin şişmesine (ödem) neden olan ses teli iltihapları (larenjit), boğaz ve sinüslerdeki enfeksiyonlar, sigara kullanımı, mide asit kaçağı (reflü), sesin kötü kullanımı ve aşırı zorlanması gibi durumlar da ses kısıklığına neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri