Meslek eğitim merkezleri artık lise diploması veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yönerge ile artık mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma koşulları daha da genişletildi.
Öğrenci kayıtları yıl boyu devam etmektedir. 2022/2023 Eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtlarımız devam etmektedir. Merkezimiz Meslek Lisesi statüsünde olup mezunlarımız ustalık ve kalfalık diploması yanı sıra okulumuzda verilen fark derslerini almaları şartı ile meslek lisesi diploması da alabilmektedir.
Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.
Daha önceden Ustalık Belgesi almış ortaokul mezunu kişiler, Mesleki Lisesi Diploması alabilirler. Bunun için Mesleki Eğitim Merkezlerinde diploma fark derslerini almak yeterlidir.
Mesleki Eğitim Merkezi, (kısaca: MESEM), eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim vermektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.
12 Sınıf dersleri ile birlikte çıraklık eğitim programı ile diploma programı arasındaki fark derslerinden(9-10-11 sınıf) sorumlu olacaklar ve fark dersleri ile 12. Sınıf derslerini yüz yüze alarak başarılı olmaları durumunda Meslek Lisesi Diploması alabilecektir.
· Öğrenci / Çırak, üç yılın sonunda Kalfalık, dördüncü yılın sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi diploması sahibi olur.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel eğitim meslek okullarını bitirenlerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girmesine imkan sağlayan düzenlemenin kapsamını genişleterek hem eski mezunların hem de özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunlarının üniversiteye erişiminin önünü açtı.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
Ustalık Belgesi İle Öğrenim Gördükleri Veya En Son Kayıtlı Oldukları Liseden Alacakları Belge İle Aldıkları Veya Başarılı Oldukları Dersleri İspatladıklarında Başarılı Oldukları Derslerden Muaf Tutularak Diğer Fark Derslerini Yüz Yüze Alarak Meslek Lisesi Diploması Alınabilir.
Nasıl Kalfa Olunur? Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları, ilk yapılacak kalfalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden Kalfalık Belgelerini alırlar.
Devam zorunluluğum var mı? Okul günü iş yerine gidebilir miyim? Okul günü öğrencinin okula gelmesi zorunludur. İşletmeye gitmez.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Devamsızlık Bir Öğretim Yılında Okul İçin 6 Gün (Teorik), İşletme İçin 24 Gün (Pratik) Eğitim Olmak Üzere Toplam 30 Günü Geçemez.
En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek.
Çırak ve öğrenci ücretlerine devlet desteği getirildi.
İşsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Ayrıca, devlet katkısı olarak yapılacak ödemeleri beş eğitim ve öğretim yılına kadar uzatılması hususunda da Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
MESLEKİ EĞİTİM NEDİR? Ortaokulu tamamlamış olup ilgi ve yeteneğinin olduğu meslek alanında çalışacak öğrencilerimizin eğitim gördüğü ortaöğretim kurumudur. Diğer meslek liselerinden farklı olarak işyerinde uygulamanın ağırlıkta olduğu bir eğitimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri