şeşbeş kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. şeşbeş kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
“Yek, dü, se, cehar, penç, şeş tavla sayılarıdır ama Kürtçe'dir.”
Günümüzde tavla geleneği Türklerde devam etmektedir. Türkiye'de çok yaygın bir oyun olan tavlada usta oyuncular bir gelenek biçiminde zar kombinasyonlarının Farsçadan Türkçeye geçen isimlerini kullanırlar.
i. (Fars. şeş “altı” ve Türk. beş ile şeş beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin altıyı, diğerinin beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı beş.
4 2 cihari dü demektir. 4 1 cihari yek demektir. 5 5 dü beş demektir. 5 4 ciharü penc demektir.
İlgili 32 soru bulundu
Zar oyununda en büyük sayı olan '6' nın yan yana gelmesi.
sırpça "kendini pençele" demektir.
Sol gözü saati, sağ gözü dakikayi işaret eden Şeşbeş Saat, zamana gülümsemenin en güzel yolu !
i. (hep ve Fars. yek “bir” ile hep yek) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan ikisinin de “bir”i gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, bir bir.
Video açıklaması Çift atmaktan bahsettiklerinde iki zarın üstündeki sayının aynı olmasını kastediyorlar. Yani, örneğin, 1 ve 1, çifttir.
'Kim 500 Milyar İster' yarışmasında 30.000TL'lik bir soru olan Tavla, İtalyan kökenli bir kelime olup 'tahta' anlamına gelmekte.
Kökeni İtalyanca olan tavla kelimesi “tahta” anlamına geliyor. Oyunun geçmişi ise Pers İmparatorluğu'na dayanıyor. Yapılan tarihi kazılarda Pers İmparatorluğu'na ait Shahr-e Sokhteh (Yanmış Şehir) adlı bölgede tavlaya ait kalıntılara rastlandı.
tavla- - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi tāb ver- “(metali) ateşte yumuşatmak veya cilalamak” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Farsça tāb veya tāv تاب “hararet, ısı” sözcüğünden alıntıdır.
şeşbeş kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. şeşbeş kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Pencüse kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Pencüse kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı penc + se şeklindedir.
İddia edildiği gibi Arapça veya Farsça kökenli değildir (Yek, Farsça'da manası bir, tek, yalnız anlamına gelir).
İki bölüme ayrılarak ortaya konan değerlerin hepsini kazanan zar sayıları düşeş (6+6), dübeş (5+5) ve düşe (3+3); kaybeden zar sayıları ise dörtcihar (4+4), dubara (2+2) ve hepyek (1+1) dir.
cihar / cihâr
(Cehr. den) Sesle, sadâ ile ve alenen söyleme ve okuma.
i. (Fars. dū “iki” ve Türk. beş ile dü beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan her ikisinin de beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, beş beş.
Strabismus ya da halk arasındaki adıyla şaşılık gözün önlenemeyen kaymasıdır. Şaşılıkta gözlerin yanlış pozisyonda bulunup farklı noktalara doğru bakar. Örneğin gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri dışa yukarıya içe ya da aşağıya bakabilir.
Genetik geçiş söz konusudur. Ailede şaşılık olanlarda risk daha fazladır. Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalık, zor ve uzamış doğum, erken doğum, doğum sonrası travma, yüksek ateşli hastalık ve havale öyküsü olanlarda görülme ihtimali artmaktadır.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
1-ASIL SAYILAR:
sê, sisê
~ İLAHİ ~ SEYYİD NESİMÎ 1. Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam 1. (İki cihan (dünya ve ahiret) benim içime sığar, ancak ben bu dünyaya sığmam. Mekansızlık cevheri bende, ben bu aleme sığmam.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri