Ses mekanik bir dalgadır. Tüm dalgalar gibi bir yerden başka bir yere enerji taşır. Bir kaynak tarafından üretilen ses, etrafa yayılırken önce civardaki atom veya moleküllerin titreşmesine ardından da bu titreşimlerin komşu atom veya moleküllere iletilmesine sebep olur.
Ses dalgaları, havayı sıkıştırıp genleştirerek yayıldığından, beraberinde bir miktar enerji de taşırlar. Ses dalgası yayıldıkça, taşıdıkları enerjinin bir kısmı ortamın ısınmasına neden olacak şekilde "dalgadan ayrılır" (Bu olay bildiğimiz sürtünmeye benzer).
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur. Ses enerjisi ise, ses kaynaklarına aktarılan enerjiye bağlıdır. Ses, madde moleküllerinin titreşmesiyle dalga şeklinde oluşur.
Ses dalgalar halinde yayılır ve bir enerji türüdür. Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Herhangi bir alanda, rüzgâr arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgâr önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır. Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir.
Ses, katı, sıvı ve gaz ortamındaki moleküllerin titreşmesi sonucu oluşan periyodik basınç değişimleridir. Moleküller birbirlerine enerji aktararak titreşirler. Böylece bir enerji aktarımı gerçekleşir. Bunun anlamı aslında sesin bir enerji biçimi olduğudur.
Ses enerjisi kulakta elektrik enerjisine dönüşür. Bu elektrik enerjisi ise beyinde yorumlanarak farklı kimyasalları ortaya çıkarır,dopamin endorfin seratonin ve adrenalin örnek gösterilebilir.
Enerjinin korunumu yasası şöyle söyler: Enerji ne yaratılabilir ne de yok edilebilir, sadece farklı biçimlere dönüştürülebilir. Enerjinin bir hacim alanı içerisindeki bütün biçimlerinin toplamı sadece o hacme giren ya da o hacimden çıkan enerji miktarı ile değiştirilebilir.
Bir maddenin salınımı veya titreşiminden meydana gelen enerji türüne ses enerjisi denir. Ses enerjisi, titreşim veya maddenin bozulması ile ilişkili bir enerji şeklidir. Ses enerjisi SI birimi joule (J) 'dir.
Mikrofon (Ses enerjisi → Elektrik enerjisi) Dalga enerjisi (Mekanik enerji → Elektrik enerjisi)
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır.
○ Dolayısıyla ses, bir basınç dalgasıdır. aldığı çeşitli enerjiler sayesinde titreşim hareketi yapar ve sahip olduğu enerjiyi bulunduğu ortamdaki taneciklere aktararak taneciklerin kinetik enerji kazanmasını sağlar. taneciklere çarparak diğer tanecikleri de titreştirir. dalgaları kinetik enerjinin taşınmasını sağlar.
Boyuna dalgalar: Titreşim doğrultusu yayılma doğrultusuna paralel olan bu dalgalara da boyuna dalgalar denir. Ses dalgaları gibi.. Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Bir ses dalgasının önemli fiziksel özellikleri, frekansı, basıncı, amplitüdü, şiddeti, hızı, peryodu ve dalga boyudur.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Ses enerjisi, bir maddenin enerjisinin dalga halinde hareket etmesi sonucu açıga çıkan enerjiye denir. Ses enerjisi, bir maddeye kuvvet uygulandıgı zaman, o maddenin titremesi sonucu olusur. Ses enerjisi dalgalar halinde hareket eder.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Hava basıncının yarattığı etkiden yararlanılarak, mikrofonlar aracılığıyla sesin elektriğe çevrilmesi sağlanmıştır. Bunun tersi bir işleme, elektriğin de sese çevrilmesi mümkün olmaktadır. Elektriğin sese çevrilmesi de hoparlörler ile gerçekleştirilmektedir.
Kendi tasarladığım icatla ses dalgalarını topladım ve bu enerjiyi bir zar üzerinde mekanik bir enerjiye dönüştürdüm. Ses dalgası güneş ve rüzgar enerjisi gibi özel zamanlara ihtiyaç duyulmadan her yerde bulunabilecek bir enerji kaynağı.
Bir ses kaynağının yaydığı ses enerjisinin gücüne ses gücü (veya akustik güç), bu gücün düzeyine (Lw) adı verilir. Frekans ses dalgalarının birim zamandaki titreşim sayısıdır ve birimi de Hertz (Hz) dir.
Yayılma. Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Sesin Çıkışı
Konuşma için gerekli olan havayı akciğer sağlar. Akciğerden gelen hava gırtlakta bulunan ses tellerine çarpar, ses telleri titrer, ses tonlanır ve geniz, burun, ağız boşluğu, damak, dişler ve diş etlerinde biçimlenerek konuşmayı sağlayan sesleri oluşturur.
Ses, kaynaklarından çıktığı zaman havada yayılıp kulağa kadar gelerek kulak zarını titreştirir. Kulak zarında oluşan titreşimler kulağın iç bölümüne iletilir. Bu titreşimler belli bir ileti taşır. Bu iletiler ise beyne ulaştığında ses duyulmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri