benim bildiğim 20hz-20khz aralığıdır. bu frekans aralığından aşağısını insan kulağı duyamaz veya yukarısına dayanamaz.. bu frekans aralığını tam olarak verebilen bir ses sistemi asla distorsiyona girmez, seste bozulma olmaz.. insan kulağının duyabildiği frekanslar 20Hz ile 20kHz arasındadır..
Referans frekansı aksi belirtilmediği sürece genelde 1 KHz olarak varsayılır. Nominal değer, bir hoparlörde 20 Hz- 20.000 Hz, +/-4 dB bir frekans tepkisi olabilir. Gerçekte sadece 20 Hz- 20.000 Hz arasında 4 dB varyasyona sahip bir hoparlör çok iyi olarak kabul edilir.
Yüksek Çözünürlüklü Ses için tek bir standart yoktur. En çok kullanılan teknik özellikler 24 bit/96 kHz (CD'den 3,2 kat daha fazla veri iletimi) ve 24 bit/192 kHz'dir (CD'den 6,5 kat daha fazla veri iletimi).
Genel bir kural olarak, örnekleme hızı ne kadar yüksekse o kadar fazla ayrıntı yakalarsınız. Ses kaynağınızın daha fazla ayrıntısını yakalamanızı sağlamak için 48 kHz'de kayıt yapmak en iyisidir. Profesyonel kayıt için 44,1 kHz temel olarak kullanılmalı ve örnekleme hızı ideal olarak biraz daha yüksek olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse; 20 Hz - 20000 Hz = Standart olarak karşımıza çıkan kulaklık türüdür. Bas ve tiz dengesi kabul edilebilir bir seviyededir. 10 Hz - 20000 Hz = Genellikle bas seslerde çok daha iyi bir performans sağlayan frekans tepkisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Özetle, frekans tepkisi, bir cihazın üretebileceği frekans aralığını ifade eder. İnsan kulağı 20 Hz - 20 kHz aralığındaki frekansları duyabilir, bu nedenle ideal olarak kulaklığınızın bu aralıkta bir frekans yanıtına sahip olmasını istersiniz.
Frekans ise saniyede geçen titreşim sayısıdır ve birimi hertz'dir (Hz). İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir.
Genel olarak, örnekleme hızı ve bit derinliğinin de yüksek olması koşuluyla, yüksek bit hızı kaliteli ses anlamına gelir. Çok genel anlamda, daha fazla bilgi, daha iyi ses kalitesi anlamına gelir. Ses CD'lerinin bit hızı her zaman saniyede 1.411 kilobittir (kb/sn).
Ses basıncı seviyesi (SPL), bir referans değere göre bir sesin etkili ses basıncının logaritmik bir ölçüsüdür. Standart bir referans seviyesinin üzerinde desibel (dB) cinsinden ölçülür.
48 kHz başka bir yaygın örnekleme hızıdır. Daha yüksek örnekleme hızı, teknik olarak saniyede daha fazla ölçüme ve orijinal sesin daha yakın bir şekilde yeniden oluşturulmasına yol açar, bu nedenle 48 kHz genellikle “profesyonel ses” bağlamlarında müzik bağlamlarından daha fazla kullanılır.
Ses spektrumu, insanların duyabildiği ses frekans aralığıdır ve 20Hz ila 20.000Hz'e kadar uzanır. Bu frekans aralığı kendi içinde 7'ye bölünmüş şekildedir ve her 7 bölüm ses üzerinde farklı bir etkiye sahiptir.
Bir çok gelişmiş ülkede maksimal kabul edilebilir 85 veya 90 dB(A) dır. Genellikle 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda ortalama 25 dB değerine karşılık gelmektedir. Günümüzde 500 Hz frekanslar dışarıda tutulurken 3000 Hz dekiler buna dahil edilmektedir.
Amplifikatörle birlikte en iyi RMS derecesine sahip en az 50 watt RMS olan hoparlörleri arayın. Daha büyük araçlar ve sadece daha fazla ses isteyenler için, kanal kurulumu başına en az 75 watt RMS'ye çıkarmalısınız.
İnsan kulağının duyduğu frekans aralığının dB olarak karşılığı 0-120 dB aralığıdır. 0-60 dB arası sesler insan kulağını rahatsız etmezken 60-120 dB arası sesler düzensiz frekanslı seslerdir ve gürültü olarak adlandırılır. 60-120 dB aralığındaki sese uzun süre maruz kalmak işitme sorunlarına da yol açar.
Ses frekansı, (İngilizce audio frequency adından gelerek AF olarak kısaltılır), ortalama insanın duyabileceği frekanslardaki periyodik titreşimler için kullanılan terimdir. Hertz (Hz) birimi ile ölçülen ve sesin perdesini belirleyen, sesin bir niteliğidir.
Bu hz ler vücutta bazı bölümleri uyararak zararlar ve faydalar sağlıyor. Şuan dinlediğimiz müziklerin %95 'i 440 HZ müziklerden oluşmaktadır.
En yüksek ses kalitesi 9216 kbps ile Tidal HiFi Plus'ın. Ses kalitesi söz konusu olduğunda bazı terimlerin ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekiyor. Bunlardan en çok kullanılanı olan Kbps (kilobit/saniye), sıkıştırılmış ses dosyaları için ölçü olarak kullanılır.
Müzik prodüksiyonu veya düzenlemesi için PCM, WAV veya AIFF tercih edilebilirken, günlük müzik dinleme ve depolama için MP3, AAC veya OGG uygun olabilir. Kayıpsız ses kalitesine ihtiyacınız varsa FLAC, ALAC veya WMA Lossless ideal tercihleriniz olabilir.
En yaygın iki yüksek çözünürlük özelliği 24 bit/96 kHz ve 24 bit/192 kHz'dir. Bu iki özellik aslında CD'lere kıyasla 3,2 kat ve 6,5 kat daha fazla dijital ses bilgisi iletir.
96 kHz, profesyonel stüdyolarda kullanılan en yüksek Sample Rate değeridir. Bu değer, yüksek kaliteli kayıtlar ve örneklemeler için kullanılır. Sample Rate değerleri, CD kalitesi ve profesyonel stüdyo kalitesi arasında değişebilir. Diğer yaygın Sample Rate değerleri şunlardır: 22.05 kHz, 32 kHz, 176.4 kHz, 192 kHz.
Erişkinlerde Ses Tellerinin Temel Frekansı
Erişkin bir erkekte ses telleri konuşma sırasında yaklaşık 100-140 kez titreşirken, kadınlar için bu aralık yaklaşık 200-240 Hz'dir.
Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
En kalın erkek sesinin (bas) frekansı 85 Hz civarında,en ince kadın sesinin frekansı ise (soprano) 1050 Hz civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri