Bu nedenle, somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar, ses tellerine iyi gelir. Özellikle limon, portakal, çilek gibi C vitamini açısından zengin taze meyveler, ses tellerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Ses kısıklığına en iyi gelen çay çeşitlerinden biri papatya çayıdır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de bulunan papatya çayı günlük olarak tüketilebilir. Sıcak su ile kısa süre içinde hazırlanması mümkündür. İsteğe bağlı olarak ballı şekilde de tüketilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur. Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır. Kafein ve alkol kararında tüketilmelidir. Bunların olumsuz etkisini dengelemek için sıvı alımının arttırılması iyi olur.
Papatya çayı, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı için kullanılan bir uygulamadır. Yatıştırıcı etkisi de bulunur. Papatya çayına bal eklenerek kullanırsanız daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Sarımsak tüketebilirsiniz.
Papatya çayı da ses tellerinin açılmasına ve ses kısıklığının kısa zaman içinde düzelmesine yardımcı olur.
1 haftadan daha uzun süren ses kısılması için kulak burun boğaz hekimine görünmenizde fayda olacaktır. Çiğ bir şekilde bıldırcın yumurtası içmek, ses kısıklığına iyi geliyor. Bu yöntemi bir hafta boyunca her gün deneyebilirsiniz.
Ses kısıklığı probleminizi yatmadan önce şöyle ılık, zerdeçallı bir bardak süt içerek iyileştirebilirsiniz. Eski zamanlardan beri ses açma özelliği ile bilinen bıldırcın yumurtasını sesinizin kısık olduğu zamanlarda sabah aç karnına çiğ olarak içebilir ve sesinizin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Bir su bardağı ılık su içerisine tuz ilave ederek boğaz gargarası yapılabilir. Rahatlama sağlanana kadar günde 2-3 kez gargara uygulanabilir. Boğazın nemli tutulması ses kısıklığı için oldukça önemlidir. Ballı, limonlu, yeşil çaylı olan boğaz pastilleri aynı zamanda öksürüğü de azaltmaya yardımcı olur.
Nane Limon: Nane limon çayı oldukça şifalı bir bitki çayıdır. Bol bol nane çayı tüketerek ses kısıklığını önleyebilirsiniz. Nane limon çayı boğazdaki tüm enfeksiyonu doğal olarak iyileştirir. Ayrıca limon anti bakteriyel özelliği bulunur.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Süt ve süt ürünleri boğazınız için kaçınmanız gereken en önemli gıda grubudur. Yoğurt, peynir, dondurma, süt ve tereyağı gibi süt ürünleri boğazda balgam oluştururlar. Bu mukus salgısı berrak bir ses tonunun çıkmasını engeller.
Önerilen yöntemler ise şunlardır;
Az konuşularak; ses tellerinin dinlenmesinin sağlanması, Uyumadan önce yemek yenilmemesi, Sıcak ve boğazı yumuşatacak sıvılar alınması, Ilık olarak taze sıkılmış havuç suyu tüketilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri