Muhammed'den önceki peygamberler vasıtasıyla bildirilen dinî hükümler. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim. Şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılması. İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim.
Şer ya da kötü, birçok din ve kültürde tanımlanan, kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalıklar. Şer sözcüğü sıklıkla "hayır" (iyilik, karşılık beklenmeden yapılan şey) sözcüğü ile karşılaştırmalı ve zıt anlamlı olarak kullanılır.
Şer, Allah'ın adalet ve hikmeti gereği veya kendisinden sonra gelecek bir hayra vasıta olmak ya da daha kötü bir şerri defetmek için yaratılmıştır. Allah'ın (c.c.) kudreti ile meydana gelen her işte gerek birey gerek toplum için birtakım faydalar bulunabilir.
Sözlükte “kötü olmak, kötülüğe meyletmek, kötülük yapmak” ve “kötü, en kötü, çirkin, zararlı” gibi anlamlara gelen bir masdar-isim olan şerr (çoğulu eşrâr) (Lisânü'l-ʿArab, “şrr” md.
“Hayır ve şer Allah'tandır” demek, bunları yaratanın Allah olduğunu dile getirmektir. Çünkü Yaratıcı Allah'tır ve O'ndan başka yaratıcı yoktur. İşin kula bakan yönü ise hayrın ve şerrin kulun cüzi iradesi ile tercih edilmiş olmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Allah'ın emri ve insanın selim fıtratıyla bağdaşmayan kötü ve zararlı şey anlamında bir kelâm terimi.
Her hayırda bir şer, her şerde bir hayır vardır... bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216).
Tapunun sahibi, alacaklı olan kişi ya da davalı başta olmak üzere hukuksal açıdan hak talep etme yetkisi olan her birey tapuya şerh koyma işlemi için başvuruda bulunabilir.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
Şerhli tapuların satışının ya da devrinin yapılabilmesi tamamen tapudaki şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotek sebebi ile satılamaz şerhi varsa söz konusu borcun ödenmesi ya da devredilmesi ile birlikte şerhli tapu satışı yapılabilir.
Sual: (Hayır Allah'tan ama şer Allah'tan değil. Şerri insan kendisi yaratır. Bunlar, şerrin Allah'tan olduğu inancını bir de Amentü'ye dâhil etmişler.
Bakara Suresi, 216.ayet : “Sizin hayır sandığınız şer, şer sandığınız şeyde hayır vardır. Allah(c.c.) bilir, siz bilmezsiniz.”
Şer, Allahü tealanın hoşnut olmadığı, sevmediği, meşrû olmayan, işlenmesi durumunda kişinin ceza ve yergiye müstehak olacağı davranışlar demektir. Kader, Allahü tealanın, bir şeyin varlığını ezelde dilemesine kader denilmiştir.
halk-ı şer / خَلْقِ شَرْ
Şerrin yaradılışı.
İnsanların başına gelen her durumda, yaşadığı her olayda, mutlaka bir hayır vardır. Felaket gibi görünen bazı durumlar, sonuç itibariyle çok daha güzel şeylere sebep olabilir. Şu an yaşanan zorluklar, belki de gelecek günlerdeki mutluluklara vesile olacaktır.
Köken. Osmanlı Türkçesi شر, Arapça شَرّْ (şarr).
İslâm dünyasında bir eserin daha geniş biçimde açıklanması amacıyla yazılmış kitapları ifade eden bir telif türü. Kitapların sayfa boşluklarına yazılan çoğu kısa açıklamalar için kullanılan terim.
Tapuya mal sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlayan birçok şerh tipi konulabilir. Örneğin; Önalım hakkı, satış vaadi, geri alım hakkı, ipotek, üst hakkı, ihtiyati haciz, intifa hakkı ve aile konutu şerhi gibi birçok hak kısıtlayıcı etkiye sahip durum tapuya şerh edilebilir.
Şerh; açmak, ayırmak anlamlarına gelir. Ancak bir şeye "şerh koymak" şeklinde kullanıldığında ise o şey hakkında açıklamada bulunmak anlamını taşır. Bu ifadeyle emlak sektöründe tapu işlemlerinde sıkça karşılaşılır.
Öncelikle, tapuya koyulan şerh için belli bir süre mevcuttur. Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür. Ancak şerhi kaldırabilmek için böyle durumlarda taraflardan birinin dava açması gereklidir.
Tapuya şerh koyma işlemi ücretli bir işlemdir.
Zira günah işlemenin bir hayır içermesi söz konusu değildir. Fakat günah bile eğer insana tövbe etmeyi öğretiyor ve tövbe etmekte daha başka günahlara girmemeyi netice veriyorsa, sonuçları itibarıyla günah işlemekte bile bir hayır olduğu söylenebilir. Bunu “Günah işlemek hayırlıdır.” diye anlamamak gerekir.
çelik'in bir ateşteyim ateşte şarkısında söylendiği zaman "hayır mı şermin?" gibi anlaşılabilen bir "bu işin sonu iyi mi kötü mü" anlamında olan bir deyim.
Başkalarına maddî ve manevî yönden yararlı olan kimselere de, hayır sahibi anlamına gelen "ehl-i hayr" denir. Hayır iki türlüdür. Birincisi "mutlak hayır" olup, herkes tarafından dâima beğenilen, sevilen ve herkese göre iyi olandır. Adâlet, yardımlaşma, cömertlik ve doğruluk gibi...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri