Ilık duş almak da boğazın nemlendirilmesine katkı sağlayarak ses kısıklığına iyi gelir. Boğaz pastilleri kullanmak. Pastiller boğazı nemlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Ballı, limonlu, yeşil çay ya da ekinezya içeren pastiller ses kısıklığına iyi gelir.
Ses kısıklığına en iyi gelen çay çeşitlerinden biri papatya çayıdır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi de bulunan papatya çayı günlük olarak tüketilebilir. Sıcak su ile kısa süre içinde hazırlanması mümkündür. İsteğe bağlı olarak ballı şekilde de tüketilebilir.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu Tarifi
Saraçoğlu'nun önerdiği en etkili formül kabuk tarçın çayıdır: Birkaç tane kabuk tarçını kaynamakta olan bir bardak sıcak suyun içine atın ve 5- 6 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp biraz demlenmeye bırakın.
İlgili 35 soru bulundu
Çay ve kahve gibi içecekler ses tellerini zaman içinde yıpratır. Bu içecekler yerine doğal meyve suyu yahut bitki çayı içmeyi deneyin. Böylece sesinizin her zaman güzel ve net çıkmasını sağlarsınız.
Sakinleştirici etkileriyle bilinen papatya çayı, ses tellerinin sağlığını destekliyor ve burada oluşan deformasyonları en aza indirerek ses kısıklığının giderilmesini sağlıyor.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Bol su için: Sıvı tüketimi çok önemli. Gün boyu ortalama en az 6-8 bardak su için. Çünkü sesin başlıca düşmanlarından biri yeterince su içmemek. Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor.
Bir fincan kadar sıcak su içerisine yarım limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Güzelce karıştırıp içtikten sonra ses kısıklığınızın düzeldiğini göreceksiniz.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Siyah turp ve bal karışımları öksürük ve boğaz ağrısı gibi ses kısıklığına oldukça iyi gelir. Papatya çayı da ses tellerinin açılmasına ve ses kısıklığının kısa zaman içinde düzelmesine yardımcı olur.
Ilık tuzlu su ile gargara
Ağrılı ve tahriş olmuş boğaz ve ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak etkilidir. 1 su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek gargara için çözelti hazırlanır. Bu çözeltiden yudum yudum alınarak rahatlama hissedinceye kadar boğaz gargarası yapılır.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara, boğazdaki ağrı ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir. Solunan havayı nemlendirmek: Kuru hava solumak boğazdaki tahriş ve ses tellerindeki iltihabı daha kötü hale getirebilir.
Ses tellerinin şişmesine (ödem) neden olan ses teli iltihapları (larenjit), boğaz ve sinüslerdeki enfeksiyonlar, sigara kullanımı, mide asit kaçağı (reflü), sesin kötü kullanımı ve aşırı zorlanması gibi durumlar da ses kısıklığına neden olurlar.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Ses Kısıklığı –Yutma Güçlüğü Uzmanı Doç. Dr. Necati Enver, “Soğuk su içmek ve dondurma yemek sanılanın aksine bizi hasta etmiyor. Ses kısıklığına neden olmuyor.
Larenjit olan kişinin nefes almada güçlük ve yutkunurken zorlanma gibi şikayetleri olabilir. Kısa süreli ve ciddi olmayan bir durumda olmasına rağmen larenjit bazı kişilerde ilerlediği zaman ses telleri iltihabı yaratabilir.
böğürtlen yaprağı suyu içine bal ve limon yapmanız da faydalı olacaktır. ses kısılmaları için ıhlamur gargarası da iyi gelir. ayrıca okaliptüs yaprağını kaynatıp, başınıza bir örtü örterek teneffüs etmek faydalı olacaktır. kurutulmuş kayısı yemek, hoşafını içmek de yine ses kısıklığına iyi gelecek şeylerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri