Geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir. Sadece bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Kanun uyarınca taraflar, sadece e-Fatura sistemine dahil oldukları tarihten itibaren e-Fatura düzenleyebilir. Geriye dönük kesilen e-Faturalar sistemden gönderilebilir ancak faturaların hukuken geçersiz olduğu bilinmelidir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
e-Arşiv Fatura'da 7 günlük süre nasıl hesaplanır? Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesine göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği belirtilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Yasal olarak geriye dönük faturalar 7 gün içinde düzenlenmelidir. Burada kritik nokta ise söz konusu tarihle cari tarih arasında başka bir faturanın düzenlenmemiş olması gerekmektedir.
e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Fatura düzenlenme tarihi malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 günlük süre içerinde olmalıdır. Eğer fatura serileri ve numaralarında tarih bazında müteselsillik bozulmamışsa tarih olarak ileri bir tarih olmasına rağmen pratikte daha önceki bir tarih için fatura düzenleme tarihi yazılabilir.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
e-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir? Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir.
Firmalar, eğer 7 gün kuralına uyarlarsa geriye dönük e-Fatura kesebilirler. Ancak bu durumda da bir başka konuya dikkat edilmesi gerekmekte o da; Fatura tarihi ile cari tarih arasında herhangi bir e-Fatura kesilmemiş olmasıdır.
Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanununda (VUK) belirlenen hesap dönemine ilişkin hükümler ile VUK'da belirlenmiş kayıt süresi geçtikten sonra gelen faturaların ilgili döneme kayıt edilmesi ve ilgili yılın kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması normal şartlarda mümkün değildir.
a) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin borçlu tarafından alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda. b) Faturanın veya eş değer ödeme talebinin alınma tarihi belirsizse mal veya hizmetin teslim alınmasını takip eden otuz günlük sürenin sonunda.
Faturaya itiraz süresi, kişinin faturayı almasından itibaren 8 gündür. Bu süre içinde faturaya itiraz edilmesi yeterli olup; itirazın bu süre içinde karşı tarafa varmış olması gerekmez.
Fatura tutarını bölerim ve bu sistem üzerinden kesmem Olur mu ? OLMAZ !! Hayır olmaz kesemezsiniz aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilir.
Geçmişe yönelik e faturanın düzenlenmesi için malı teslim aldıktan sonra 7 günlük bir süresi vardır. Mal teslim alındıktan sonra 7 gün geçmişse geriye dönük e fatura kesilemiyor. E fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanunu'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
Daha basit açıklarsak bir mal satışında faturanın malın tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekli. Eğer o devam eden 7 gün öteki aya geçiyorsa da içinde bulunduğumuz aya faturayı düzenlemeniz lazım.
Örneğin, 18/10/2016 tarihinde düzenlenen sevk irsaliyesi ile teslim edilen mallara ilişkin faturanın 25/10/2016 tarihine kadar ( bu tarih dahil) düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca 7 günlük sürenin hesabına Pazar günü gibi resmi tatil günleri de dahildir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir. Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin aşağıdaki hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun kayıt nizamına ilişkin 219. maddesinin “a” bendinde; “Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir” hükmü yer almaktadır.
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.
Kanun'un 219'uncu maddesinde de işlemlerin defterlere en geç 10 gün içerisinde kaydedilmesi gerektiğine hükmedilmiştir. Hüküm böyle olmakla birlikte, ticari hayatta çeşitli nedenlerde bu sürelere uyulmadığı durumlar olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri