Gırtlağınızın ve ses tellerinizin muayene edilmesi için kameraya bağlı bir endoskop sistemi kullanılmaktadır. Endoskopla yapılan bu muayene ağız içerisinden veya burun içerisinden olabilir. Her iki muayene de hastaların büyük bir çoğunluğu tarafından herhangi bir zorluk yaşanmadan yapılabilmektedir.
Ses Tellerinde Nodül Belirtileri Nelerdir? Ses teli nodülünün belirtileri genellikle ses kısıklığı, seste değişiklik, sesin çatallı çıkması ve seste kabalaşmadır. Profesyonel ses kullanıcısı sesinin daha alçak perdeden çıktığını ya da sesinin normalden daha soluklu, cızırtılı, hışırtılı olduğunu ifade edebilir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Sesin zorlanması ses tellerinin düğüm ve polip adı verilen nasır veya kabarcıklar geliştirmesine neden olabilir. Bunlar sesin tonunu, nasıl duyulduğunu değiştirebilir. Ses telleri çok zorlanıldığı durumlarda kopabilir ve bunun sonucunda ses telinde kanama ve sesin tamamen kaybı gibi sonuçlar oluşabilir.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Çiğ domates, kereviz ve salatalık, ayrıca elma, üzüm, şeftali gibi gıdalar yorulmuş ses tellerine faydalı olacaktır. A vitamini yumuşak dokuların, cildin ve mukoza zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Boğazda da bulunan mukoza zarlarının sağlıklı olması, genel olarak bölgenin daha iyi durumda olmasını sağlar.
Özellikle limon, portakal, çilek gibi C vitamini açısından zengin taze meyveler, ses tellerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller de ses tellerinin sağlıklı kalması için önemlidir.
Tedavi yöntemleri arasında; sigaranın kesinkes bırakılması, günlük içilen sıvı miktarının artırılması, sesin dinlendirilmesi sayılabilir. Ses telinde meydana gelen iltihaplarda, alerji, psikojenik ses kısıklıklarında ilaç tedavisine başvurulmaktadır.
Ses Bozuklukları Neden Görülür? Uzun süreyle ara vermeden konuşma, bağırma, konuşurken boynun kasılması, çok hızlı konuşma, inişli çıkışlı konuşma, telefonla uzun süreli konuşma gibi sesin yanlış kullanılması ses tellerini hasarlandırarak fonksiyonel disfoniyle sonuçlanabilir.
Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Çay ve kahve gibi içecekler ses tellerini zaman içinde yıpratır. Bu içecekler yerine doğal meyve suyu yahut bitki çayı içmeyi deneyin. Böylece sesinizin her zaman güzel ve net çıkmasını sağlarsınız.
Çok fazla öksürmek, Gırtlak bölgesine darbe almak ses tellerine zarar verir. Diğer yandan bazı durumlarda ses tellerinin zedelenmesine sebep olur.
Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Gırtlak ve boyun adalelerinde aşırı gerginlik veya sesi doğru çıkartabilmek veya yüksek şiddette çıkarmak için bu adale gruplarında gerginliğe neden olmak, ses tellerinin yapısında bazı değişikliklere neden olur.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Farklı nedenlerden dolayı yaşanabilen ses teli felçleri genellikle geçirilmiş akciğer, kalp, tiroit ile boyun fıtığı ameliyatları sonrasında, bazı viral üst solunum yolu enfeksiyonları ve bir takım nörolojik hastalıklarda ortaya çıkmaktadır.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
En sık sebep, soğuk algınlığında , üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir. Daha uzun süreli ses boğukluğu, çoğunlukla, sesin uzun süre aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri