Akşam yemeğinde kırmızı et varsa, baskın tadı olan, biraz sert ve bahar mahsulü şaraplar tercih edilmelidir. Ancak menüdeki et; kuzu eti, ördek eti, geyik eti gibi yumuşak tatlar ise yumuşak içimli ve hafif aromalı şaraplar tercih edilebilir.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Et ve et ürünleri / Demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, "Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca çay ve kahve, et tüketiminden en az 45 dakika sonra içilmelidir” dedi.
İlgili 33 soru bulundu
Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Dolayısıyla, etle ilgili her kural, tavuk ya da herhangi bir kuş için de geçerlidir. Yani süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir.
Akşam yemeğinde kırmızı et varsa, baskın tadı olan, biraz sert ve bahar mahsulü şaraplar tercih edilmelidir. Ancak menüdeki et; kuzu eti, ördek eti, geyik eti gibi yumuşak tatlar ise yumuşak içimli ve hafif aromalı şaraplar tercih edilebilir.
Uzmanlar, et yemeklerinin bir bardak portakal suyuyla tüketin uyarısında bulundu. Uzmanlar; ette bulunan vitamin ve minerallerin, C vitamini ile birlikte tüketilmesi halinde vücut tarafından daha çok kullanıldığını hatırlatarak, etin yanında bir bardak portakal suyunun ihmal edilmemesini söyledi.
Ördekle buğday birası, sığırla ale iyi gidiyor
Yoğun meyvemsilikteki açık renkli buğday biraları, Asya mutfaklarının baharatlı balık ve tavuk yemekleriyle iyi gidiyor mesela. Ördek gibi daha güçlü bir ete ise buğday birasının koyusu yakışıyor. Kuzu eti, ale türü biraların hafifleriyle uyum sağlıyor.
"Beyaz şaraplar beyaz etlerle, kırmızı şaraplar kırmızı etlerle, tatlı şaraplar ise tatlılarla uyumludur" klasik eşleşmesinin yerini, şarabın özellikleri (alkol, asit v.b.) ve yemeğin özellikleri (yağlı, baharatlı v.b.) göz önüne alındığı, birinin diğerinden daha baskın olmadığı seçimler alınmıştır.
Alkolün pişmekte olan yemeklere, lezzet verici olarak katılmasının, et ve balığa bir miktar şarap ekleyerek pişirmenin dinen hiçbir sakıncası yoktur) diyor.
4) Kırmızı Et
Özellikle ızgarada pişmiş biftek, sucuk ve hatta kebap şarapla ağzınızda bütünleşerek hoş bir tat bırakır. Bununla birlikte bazı etleri pişirirken veya marine ederken kırmızı şarabı tercih etmeniz şarap – kırmızı et uyumunu daha iyi yakalamanızı sağlar.
Etin yanında haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnütürleri koymayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Her gün en az 10-12 bardak su içmeye çalışın. Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanında bulgur pilavı ilk tercih edilecekler olmalıdır.
Sonuç olarak yemekle birlikte alınan sıvıların iddia edildiğinin aksine sindirimi üzerinde olumsuz değil olumlu etkisi bulunmaktadır. Yemekle birlikte içebileceğiniz en sağlıklı sıvı ise sudur.
Bir başka çözüm olarak etin yanmasını ve sertleşmesini önlemek için bol yağlı bir marinat kullanabilirsin. Et, yağı emer ve ateş üzerinde ya da ızgara tavada hazırlanırken yanmaktan kurtulur.
Bundan kastımız etin üzerine liflerine dik açıyla olmak suretiyle çok derin olmayan biçimde kesikler atmak. Yani etinizi kesme tahtasının üzerine lifleri yatay olacak şekilde yerleştirip yüzeyini dikey olarak kesmeniz gerekiyor. Bu işlem etin kas dokusunu parçaladığı için yumuşamayı sağlıyor.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Willet, aşırı kırmızı et tüketiminin özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar) ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini söylüyor ve ekliyor: "Kırmızı et, kandaki LDL kolesterolünü yükselten ve kalp krizinin en önemli nedenlerinden olan doymuş yağ bakımından zengindir."
– Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır.
Et yemeği yedikten sonra en az 2 saat su içmemeye özen gösterin. Etle beraber yoğurt ya da ayran tüketmeyin. Et ve ayranın aynı anda tüketilmesi en yaygın hata. Etle birlikte asla tatlı tüketme.
"Süt, mümkünse yemeklerden ya bir-iki saat önce ya da sonra alınmalı. Süt, yemeklerle beraber alındığında bazı ağır metalleri bağlayabileceği için demiri de bağlar.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri