Ses teli hasarının kaynağı pek çok nedene bağlı Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle uzun süreli ve yüksek tonlarda kullanılması da harabiyete yol açabilir. Ses tellerinde görülen sorunların bir nedeni de tiroit bezlerine komşuluğu olduğu için tiroit cerrahisine bağlı travmalardır.
Genellikle bağırma, öksürme, çığlık atma, şarkı söyleme, öğürme gibi bir davranışın arkasından ortaya çıkar. Ses telleri başta olmak üzere üst solunum yollarının enfeksiyonları sırasında (farenjit, larenjit gibi) epitel daha hassas olduğu için kanamaya yatkınlık oluşabilir.
Ses teli zayıflığı oluştuktan 6-9 ay sonra sesiniz normal fonksiyonunu geri kazanmazsa bu süreden sonra kendiliğinden iyileşmesi beklenemez. Bu durumda sesin düzelmesi için cerrahi bir girişim olan 'Tiroplasti ameliyatı' yapılabilir.
Ses kısıklığı, sesin güçsüz çıkması, sesin soluklu yani sanki konuşurken nefes kaçağı varmış gibi çıkması, bir süre konuşunca çabuk yorulma, sesin istendiği kadar şiddetli çıkmaması, istenilen incelikte sesler çıkaramama oluşabilecek ses sorunlarından bazılarıdır.
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
İlgili 20 soru bulundu
Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur. Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Toksik maddelerin solunması, Çok fazla öksürmek, Gırtlak bölgesine darbe almak ses tellerine zarar verir. Diğer yandan bazı durumlarda ses tellerinin zedelenmesine sebep olur.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ilık duş almak da boğazın nemlendirilmesine katkı sağlayarak ses kısıklığına iyi gelir. Boğaz pastilleri kullanmak. Pastiller boğazı nemlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Ballı, limonlu, yeşil çay ya da ekinezya içeren pastiller ses kısıklığına iyi gelir.
Öz, "Sigara içen kişilerin ses telinde sıvı birikir. Ses teli, biriken sıvının etkisiyle sucuk gibi şişiyor. Kadınların ses telleri ince ve uzundur; bu nedenle erkeklere göre tiz ve ince bir ses çıkarırlar. Ama günde bir paket ve üzerinde sigara içenlerin ses tellerinde ödem oluşuyor.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Operasyon sonrasında genelde bir haftalık ses istirahatı önerilmektedir. İlk gün hafif boğaz ağrısı yaşanabilir ancak bu durum geçicidir. Ameliyat sonrası yaklaşık iki hafta süreyle reflü ilaçları desteği ve reflü diyeti uygulanabilmektedir. Bu süre sonunda ses tellerinde iyileşme sağlanmaktadır.
Farklı nedenlerden dolayı yaşanabilen ses teli felçleri genellikle geçirilmiş akciğer, kalp, tiroit ile boyun fıtığı ameliyatları sonrasında, bazı viral üst solunum yolu enfeksiyonları ve bir takım nörolojik hastalıklarda ortaya çıkmaktadır.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Kişinin larenjiti iltihaplandığında ses değişir ve ağrılı bir süreç başlar. Larenjit, yaşlanma kaynaklı olabileceği gibi grip, soğuk algınlığı gibi başka hastalıklardan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Eğer ses telleri gereğinden fazla kullanılırsa, tahriş veya enfeksiyonlar gelişebilir.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Tanı nasıl koyulur? Ses teli skarı tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopi adını verdiğimiz özel bir ışık tekniği ile ağız içerisinden muayenehane koşullarında endoskopik muayenesi sırasında, ses telinin iç yüzeyindeki titreşim hareketinin görülememesi ile koyulur.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri