Özellikle et yemekleri, bölgenin vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Osmaniye'ye özgü yemekler arasında; içli köfte, etli kömbe, kaburga dolması, mahluta çorbası, tirşik, tutmaç çorbası, kızılcık şurubu, köy tavuğu dolması, ekşili köfte, nar ekşisi şerbeti gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Tarım ürünleri içinde yerfıstığı , buğday , soya , mısır ve pamuk çok önemli bir yer tutmaktadır.Meyve üretiminde ise narenciye ön planda gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Adana halkı için kadayıfın ve tatlının yeri her zaman üst sırada olmuştur. Leziz yemeklerden sonra mutlaka tatlı ikram edilen Adana akşamlarında, tatlı noktalarından biri de Doğan Kaymaklı Kadayıf olacaktır.
Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Osmaniye'nin meşhur yöresel tatlıları arasında yer alan yer fıstıklı burma kadayıf, özellikle ana yemeklerden sonra tüketilmektedir. Hamur ile yapılan bu tatlının içerisinde bol miktarda yer fıstığı bulunmaktadır. Şerbetli tatlılardan biri olan yer fıstıklı burma kadayıfı, soğuk olarak servis edilmektedir.
TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ
Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir.
Osmaniye'nin başta Merkez ilçesi olmak üzere; toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; Kadirli, Düziçi, Toprakkale, Merkez İlçe, Bahçe, Hasanbeyli ve Sumbas ilçeleridir.
Cebelibereket Sancağı, 1877 yılında Gavur dağlarının asayişini sağlamak için kurulmuştur. 30 yıl Yarpuz' da, 15 yıl da Osmaniye'de konuşlandırılmıştır. 1923'de Cumhuriyetin ilanı ile Sancakların vilayete dönüştürülmesi nedeniyle “ Cebelibereket Vilayeti” adını almıştır.
Osmaniye, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. ilidir. 1933'e kadar il olan Osmaniye'nin eski adı Cebelibereket'tir. O tarihte Adana iline bağlanmış, 24 Ekim 1996 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle tekrar il olmuştur.
Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup, Türkiye'nin yerfıstığı üretiminin %50'sini karşılamaktadır.
2022 yılı İl Nüfusları verilerine göre Osmaniye 553.012 kişi ile 40. sırada yer almaktadır.
Çukurova'da ünlü olan Adana kebabı, Kadirlimizde de çok ünlüdür. Kebabın yanında bol köpüklü ayran ve bol acılı şalgam suyu içilir. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, sütlü çorba Kadirli'ye özgü çorbalardır. Kadirli'nin meşhur yemeklerinden biri de içli köfte ve tirşiktir.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana denilince akla gelen içeceklerin başında Şalgam Suyu gelmektedir. Adana'da şalgamlarda genellikle acı bulunmaz. Şalgam mayalandıkça güzelleşen ve sodamsı keskin tada ulaşınca tüketilen bir içecek olduğundan Adanalılar şalgama acı koymaz.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri