Ancak, ses teli felcinin tedavisi cerrahidir. Felç oluştuğundan itibaren 6 ay süre ile hasta takip edilir; bu sırada herhangibir kalıcı cerrahi müdahale yapılmaz. Bu dönemde, felcin kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme olmazsa, cerrahi müdahaleler gündeme gelir.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Tıbbi sorunlardan kaynaklanmayan ses telleri polip tedavisinde, ses terapisi ya da cerrahi müdahale yöntemi kullanılır. Ancak genellikle kendiliğinden iyileşme görülmez, poliplerin ebatlarında değişiklik olmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Operasyon sonrası ses kısıklığı oluşabilir, ancak bu durum geçicidir. Tüm cerrahi müdahalelerde karşı karşıya kalınan enfeksiyon, kanama ve anestezi riskleri, ses teli kisti ameliyatları için de geçerlidir. Ses teli kisti ameliyatı olan kişilerin büyük çoğunluğu 3 ay içerisinde iyileşmektedirler.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır. Baş ağrısı ve ateş için bir ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullanılabilir.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ilık tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu suyla gargara yapmak ses kısıklığına neden olan larenjit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Tuzlu su zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir ve ağrıyı azaltabilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyip, karıştırın. Suyu gargara yapın ve tükürün.
Larenjit akut veya kronik olabilir. Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Bal ve limon: Gün içerisinde iki defa bir tatlı kaşığı bala birkaç damla limon damlatarak yemek gerekiyor. Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Sesin zorlanması ses tellerinin düğüm ve polip adı verilen nasır veya kabarcıklar geliştirmesine neden olabilir. Bunlar sesin tonunu, nasıl duyulduğunu değiştirebilir. Ses telleri çok zorlanıldığı durumlarda kopabilir ve bunun sonucunda ses telinde kanama ve sesin tamamen kaybı gibi sonuçlar oluşabilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara, boğazdaki ağrı ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir. Solunan havayı nemlendirmek: Kuru hava solumak boğazdaki tahriş ve ses tellerindeki iltihabı daha kötü hale getirebilir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Ses Kısıklığı –Yutma Güçlüğü Uzmanı Doç. Dr. Necati Enver, “Soğuk su içmek ve dondurma yemek sanılanın aksine bizi hasta etmiyor. Ses kısıklığına neden olmuyor.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
Çay ve kahve gibi içecekler ses tellerini zaman içinde yıpratır. Bu içecekler yerine doğal meyve suyu yahut bitki çayı içmeyi deneyin. Böylece sesinizin her zaman güzel ve net çıkmasını sağlarsınız.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Fazla kafein tüketimi boğaz kuruluğuna neden olur. Gün içinde kafein alımını kısıtlamak ve bol su tüketmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Akut larenjit; ortalama üç hafta içerisinde iyileşme gösterir.
Ses telinde kanama olan bireyler genellikle sadece ses kısıklığı, seste düzensizlik, seste pürüzlülük gibi belirtilerle doktora başvururlar. Beraberinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa genellikle ağrısızdır.
Havaların soğumasıyla beraber ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler ile birlikte gribal enfeksiyonlar çok daha bulaşıcı hale geldi. Ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler bademciklere yapışmaktadır. Bu bakteriler ve virüsler sonrasında ses tellerinde iltihaplanmalara sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri