Sesin yayılmasını önlemek için "ses yalıtımı" yapılmalıdır. Binalara uygulanan yalıtım türlerinden birisi de ses yalıtımıdır. Ses yalıtımı çoğunlukla hastane gibi önemli yapılara uygulanmaktadır. Ses yalıtımı, dışardan gelebilecek bir tür olan sesleri engellemek amacıyla uygulanan bir yalıtım türüne verilen addır.
Sesin bu farklı ortamlardan arasındaki geçişini engellemek için yapılan çalışmalara ses yalıtımı denir.
Doğrulanmış Cevap. >>Ses yalıtımı yapılır.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
Ses yalıtım malzemeleri arasında yer alan akustik süngerlere örnek olarak; Akustik Yumurta Sünger, Akustik Piramit Sünger, Akustik Kare Sünger, Akustik Labirent Sünger, Akustik Spesiyal Sünger, Akustik Düz Sünger, Basotect, Basstrap, Bass Küpü, Tekno Touch, Kumaş Kaplı Panel örnek olarak verilebilir.
Ses yalıtımında kullanılan malzemeler arasında akustik süngerler, basotect basotect süngerler kullanılır. Bariyerli çeşitleriyle oldukça etkili olan ses yalıtım malzemeleri dışında bariyerli süngerler, bondex süngerpan ve ahşap yünü heraklite gibi malzemelerde kullanılarak ses yalıtımı en üst seviyede sağlanmış olur.
Yumuşak maddeler, sert maddelere göre sesi daha iyi soğurur.
Plastik köpük, cam yünü, yün ve kadife kumaş, sünger, çift katlı cam gibi maddeler ses soğurucu maddelerdir.
Doğrulanmış Cevap. •Ses titreşim sayesinde çok uzak noktalara gidebilir. Ses dalgası mekanik bir dalgadır.Molüküllerin hareketi ile taşınır.Titreşim ile yayılır.
Ses yalıtımı konusunda en başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz İzocam Taşyünü, İzocam manto Taşyünü, nfaf ses yalıtım süngeri, nfaf Yapışkanlı ses yalıtım süngeri, genel Taşyünü ve cam yünü ürünler ses yalıtımı konusunda bilindik en başarılı ve en iyi malzemelerdir.
Ses Yalıtımı Malzeme Çeşitleri
Süngerpan, bariyerli basotect sünger, bariyerli akustik süngerpan, ses yalıtım bandı, akustik karo halı, mantarlı kauçuk ve mantar şilte gibi ses yalıtım uygulamalarında kullanılan ses kesici malzemeler, farklı ihtiyaçlar için farklı gruplara ayrılır.
Bunun için şu yöntemler izlenebilir: Akustik Perde ve Kalın Battaniye Kullanılması: Duvara kalın battaniyelerin hiç boşluk kalmayacak şekilde monte edilmesi, sesin tutulması için etkili yöntemlerden biridir. Bu uygulamanın bira daha maliyetli şekli ise, akustik perdelerin satın alınmasıyla yapılabilmektedir.
Ses yalıtımı, sesin içeri girmesini veya çıkmasını önlemek için belirli bir alandaki gürültü seviyesini engellemek veya azaltmak için geliştirilmiş malzeme ve tekniklerin bir kombinasyonudur. İyi bir ses yalıtımı elde etmek için hem yalıtım malzemeleri hem de ses emici ahşap gibi emici malzemeler kullanılır.
Gürültünün kaynağına göre farklı ses yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Hastane, okul, tiyatro, sinema, konut, cami, kütüphane ve spor salonları ses yalıtımının sıklıkla uygulandığı mekânlardır. Ses yalıtımında kullanılan malzemeler ne kadar nitelikliyse, yapılan uygulamadan o kadar yüksek verim alınabilir.
Selüloz, mineral yün, fiberglas, koyun yünü gibi lifli emilim malzemeleri, daha yaygın olarak bir boşluk (duvar, zemin veya tavan yalıtımı) içindeki rezonans frekanslarını azaltmak için kullanılır ve ısı yalıtım özellikleri için ikili amaca hizmet eder.
Oda içerisindeki yumuşak yüzeyli eşyalar (Halı, perde, koltuk ) sesin yayılmasını engeller. Silahlardan çıkan sesin azaltılması için susturucular kullanılır. Tiyatro, sinema, konferans salonu gibi yerlerde ses yalıtımı yapılır. Binalarda dışarıdan gelen sesi engellemek için çift camlı pencereler kullanılır.
Ses yalıtımına hastanelerde, ofislerde, sinema&tiyatro salonlarında, öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için okul çevresinde, müzik stüdyolarında, apartman çevrelerinde, hava alanlarında, fabrika çevrelerinde ve yaşamın olduğu her alanda ihtiyaç duyulur.
- Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirlerinden çok uzaktır. - Boşlukta herhangi bir tanecik bulunmadığı için ses yayılmaz.
Örneğin, eğer sesin yayıldığı havanın sıcaklığını arttırırsanız, havanın yoğunluğu azalır. Sesin sıcak havada soğuk havada olduğundan daha hızlı yayılmasının sebebi de budur. Sesin, 20 derecedeki hızı, saniyede 343 metreyken, sesin sıfır derecedeki hızı, saniyede 331 metreye düşer.
Sesin yayılması titreşim aracılığı ile gerçekleşir. Titreşim sonucu oluşan bu ses bir tür enerji çeşididir. Dalgalar halinde yayılır ve her yöne doğru hareket eder. Böylece biz de farklı canlı ve cansız varlıklardan çıkan sesleri dalga şeklinde yayılan titreşim vasıtasıyla duyarız.
Doğrusu sesin kaynağından müdahale edilmesi gerekmektedir. Parkelerin altına kullanılan izobozz keçeler sesi oldukça azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri