Türkçede seslenme edatları hitap bildiren sözlerdir: a, ey, ay, iy, hey, be, bre, ya, hay, yahu, hu, more, ulan, eyvah, oh, vah.. Günümüz dilciliği, ünlem öbeği ile birlikte, cümle başı edatlarını, red ve kabul, onay veya inkâr sözlerini, söz cümle olarak görür ve öyle adlandırır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
Kullanıldıkları yerde anlamı kuvvetlendiren, söze güç katan, anlatımı berraklaştıran, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran, daha sağlıklı bir iletişim kurmamıza yardımcı olan edatlara pekiştirme edatları denilmektedir. Pekiştirme görevinde kullanılan edatlar kullanıldıkları yerde anlamı güçlendirirler.
Yazılı ve sözlü anlatımda özel bir yeri ve işlevi olan ünlemler (ünlem edatları), dilimizdeki kelime türlerinden biridir. Ünlemlerin anlatımda özel bir yeri vardır, çünkü duyguları, heyecanları, sevinçleri en yalın ve en keskin bir biçimde aktarmağa yardımcı olurlar.
Edat veya ilgeç; farklı tür ve görevdeki kelimeler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan yardımcı kelime. Edatların tek başına anlamı yoktur; diğer kelimelerle birlikte, cümle içinde görev kazanır. Bazı kaynaklarda ünlemler ve bağlaçlar da edat kabul edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Edat Çeşitleri Nelerdir? Türkçe dil bilgisi içerisinde incelenen edatlar, genellikle cümleye kattıkları anlama bakılarak gruplandırılmaktadır. Bu kapsamda edat çeşitleri; koşul-neden, beraberlik-zaman, karşılaştırma, eşitlik ve benzetme bildirenler ile ayrılma hal eki ve yönelme hal eki alanlar olarak sıralanmaktadır.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illâ, illâ ki, kaldı ki, keşke, keza, lâkin, madem, mademki, mamafih, meğerki, nasıl ki, nitekim, oysaki, öyle ki, sanki ...
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
İse kelimesi edat değil bağlaçtır. İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir.
Edat ve bağlaç olan sözcükler tek başına bir anlam ifade etmezler. Tıpkı ve sözcüğünde olduğu gibidir. Ve kelimesi bir bağlaçtır. Ve kelimesi bağlaç grubunda yer alır.
Edatları Bulmanın Kısa Yolu : Edatları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozuluyorsa kelime edattır. Bağlaçları Bulmanın Kısa Yolu : Bağlaçları cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmuyorsa kelime bağlaçtır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
“sanki” edatı:
Benzetme edatıdır. “san” ve “ki”nin birleşiminden oluşmuştur. Bu edatı bulunduran cümlelerde “sanmak, zannetmek” anlamları vardır. “benzetme, uyarı, sözüm ona, sözde, inanmama” anlamları katar.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
< > “Oysa” sözcüğü “karşıtlık bağlacı”dır.
İki cümle arasında aykırılık/zıtlık bulunuyorsa bu iki cümleyi birbirine bağlar.
Bu sözcükleri “Cevap Edatları” baĢlığı altında inceler (Hacıeminoğlu, 1992: 290-292). Edat, bağlaç ve ünlemleri ayrı birer sözcük türü olarak ele alan Ediskun evet, hayır, olur, peki, yok sözcüklerini edatlar içinde ele alır (Ediskun, 2005: 291, 294, 298, 300).
Türkçeye “herhalde, muhakkak, şüphesiz ki” olarak çevrilen ve kuvvetli bir olasılık bildiren edattır.
Bunun yanında şöyle dursun, şöyle kim yapılarını da cümle başı edatı olarak adlandırır. Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Türk Dil kurumuna göre için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. İçin sözcüğünün kullanıldığı cümleden için çıkarıldığında anlamda daralma ve bozulma oluşmaktadır. Bu nedenle için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. Edatlar kullanıldıkları cümlede anlamı pekiştirmektedir.
Edat ve bağlaç arasındaki iki temel fark vardır. 1- Edatlar cümleden çıkartıldığında cümle tamamen anlamsızlaşır. 2- Bağlaçlar cümlenin ögelerini birbirine bağlasa da cümlenin bir ögesi olmaz. 1- Serkan ile bugün yeni açılan alışveriş merkezine gideceğiz.
Cümle içerisinde yüklemin neyle, kiminle ve hangi amaçla yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir. Yükleme sorulan “ne ile, ne için, kiminle, kimin için” sorularıyla bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri