Sessiz Gemi Yahya Kemal Beyatlı tarafından yazılan poetik bir şiirdir. şiirde aruz ölçüsü kullanılmıştır, Cumhuriyet dönemine aittir. "Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol; Sallanmaz o kalkışta ne mendil, ne de bir kol.
Sessiz Gemi şiirinin teması ise ölüm karşısındaki çaresizlik yani özlemdir. Şiir sembolist Fransız şiir geleneğinden izler taşımaktadır (Yaşar, 2007). Şiir ontolojik varlık tabakaları üzerine inşa edilmiş, varlık ve ölümü derin bir anlam evreninde değerlendirmiştir (Bayram, 2003).
Yahya Kemal Beyatlı tarafından kaleme alınan "Sessiz Gemi" şiirinin teması "Kişinin sevdiği birinin ölümüne karşı hissettikleri"dir. Dönüşü olmayan bir gidiş ve çözümü olmayan tek sorun anlatılmıştır. Bu sorunu yaşayan ve kalan kişi olmak nasıl hissettirir, bu şiirde bu duyguyu net bir şekilde hissedebiliriz.
Gemi, genellikle kurtuluş ve selametin bir simgesi olarak kullanılagelmiştir. Eserlerinde bu tür metaforlara oldukça yer veren bir sûfî olarak Mevlânâ'nın adı öne çıkmaktadır.
Cevap. Açıklama: Şiir Yahya Kemal Beyatlı'ya aittir ve beyitlerden oluşmaktadır. Şiirin teması ölimdür, genellikle sembolizm ve parnasizm akımının etkilerini yansıtan şiir sade, anlaşılır bir dille yazılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Yahya Kemal, sonraları Celile Hanım'a olan aşkını şu sözlerle dile getirecekti: 1916 yılından 1919 yılına kadar bir kadına deli gibi âşık oldum.
Cevap: Sessiz gemi şiirinde duygular daha ağır bastığı için bu şiirin turü lirik şiirdir.
Dizinin Karadeniz sahneleri Bartın'ın Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde çekildi.
İşte Yahya Kemal'in 'Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden, Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.
Ok şiiri - Yahya Kemal Beyatlı
En son Bektas Aga coktu diz ustu.
Şartlı bileşik cümlelerdeki yardımcı cümleler dilek-şart eki "-se" ile oluşturulur: Yarın hava güzel olursa / gezmeye gideceğiz. Dikkatle dinlersen / hemen anlarsın. Artık demir almak günü gelmişse zamandan /
Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden, Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden. ==>Burda söz sanatı vardır. ==>Benzetme vardır.
Yahya Kemal‟in milliyetçilik duyguları bilinçli bir biçimde, Paris‟te uyanmaya başlamıştır. 19 yasında Paris‟e giden Yahya Kemal, oradaki Jön Türklerin Abdülhamit‟e karşı oluşları, “milliyetçilik” düşüncesini geliştirmiştir. Aynı zamanda Yahya Kemal kısa bir süre Turancılık akımından etkilenmiştir.
İstanbul'da Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin'in şiirleriyle tanıştı. İrtika ve Mâlumât dergilerinde “Agâh Kemal” takma adıyla Servet-i Fünun'u destekleyen şiirler yazdı.
Nâzım ilk gençlik yıllarında önce Rum kökenli Marika adlı bir kızla arkadaşlık etti. Daha sonra eski bir valinin kızı olan Sabiha'ya aşık oldu; onun için Gözleri Siyah Kadın şiirini yazdı. 1915'te İstanbul'da tanıştığı Nüzhet Hanım'la (d. 1900) 1922'de gittiği Moskova'da yeniden karşılaştı.
Yahya Kemal Beyatlı Eserleri. Yahya Kemal Beyatlı şiirleri: Sessiz Gemi.
Özet: Yahya Kemal Beyatlı, tarihî sürecini tamamlamış olan klâsik Türk Edebiyatından sonraki bir devirde, yani XX. yüzyılda yaşamış bir kişi olduğu hâlde, şekil açısından Divan şiir geleneğini ve aruz veznini en iyi şekilde kullanmayı başarabilmiş usta bir şairimizdir.
Yahya Kemal Beyatlı Eserleri Nelerdir? Şiire ek olarak nesir de kaleme almış olan Cumhuriyet dönemi Türk şiiri şairlerinden Yahya Kemal, eserlerinde şekil olarak Divan şiirini ve aruz ölçüsünü kullanmıştır. Yukarıda bahsedildiği üzere parnasizm ve neo-klasisizm akımlarına bağlı kalmıştır.
Daha sonra ise Yahya Kemal Beyatlı'nın “Rindlerin Ölümü” adlı şiiri Rus Biçimcilerinin kuramsal görüşleri ile incelenecektir.
Yahya Kemal Beyatlı, Mehlika Sultan adlı şiirde ise yedi genç adamın rüyalarında gördükleri ve bir peri güzelliğine sahip Mehlika adındaki sultanı aramak üzere yaptıkları masalsı yolculuğu anlatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri