Hafif belirtilerin gözden kaçabildiği ya da beynin nispeten sessiz kalan bir bölgesinin tutulduğu durumlarda tesadüfen görüntülemelerde tespit edilen inmelere sessiz enfarkt ya da sessiz inme denmektedir.
Vücudun yarısında ya da bir bölümünde güçsüzlük, konuşmada bozulma, konuşulan dili anlamakta güçlük, dengesizlik, görme kaybı, vücudun yarısında hislerin algılamasında anormallik inmenin sık belirtileridir.
İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur. İlk kez inme geçiren bir insanın sonraki yıllarda yeniden inme atakları geçirme riski diğer insanlara göre yüksektir.
Fazla kilolu ya da obez olmak, fiziksel hareketsizlik, sigara veya uyuşturucu kullanımı inme geçirme riskini artırabilir. Tıbbi olarak inme için yüksek riskli hastalıklar arasında hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, kalp yetmezliği, atrial fibrilasyon gibi kalp ritim bozuklukları, obsrüktif uyku apnesi sayılabilir.
Beynin bir bölümüne iletilen kan akışının azaldığı ya da kesintiye uğradığı durumlarda, beynin oksijen ve besin tedarikini önleyen bir felç kendini gösterir. Bu yüzden de beyin ve hücreleri dakikalar içinde hayatını kaybetmeye başlar. İnme meydana gelen bölgedeki işlevlerde geçici veya kalıcı kayıplar meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
55 yaş üzeri kişilerin, gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek seyretmesine rağmen kadınlarda inmeden dolayı ölüm oranları erkeklerden fazladır. Östrojen içeren doğum kontrol haplarının veya hormon tedavilerinin kullanılması felç riskini artırır.
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
Esasında inme, tanımı gereği beyinde meydana gelen kalıcı hasar demektir. Ancak inmenin yol açtığı sakatlık ve engellilik durumu zaman içinde düzelebilir. Böylece inme geçiren kişi normal hayatına dönebilir. Bu iyileşmenin olması için fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemlidir.
İnme, ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır ve diğer hastalıklara göre uzun süren ciddi sakatlıklara neden olmaktadır. İnme geçiren kişilerin yaklaşık % 75'i 60 yaş civarındadır. 55 yaş sonrası inme geçirme riski, her 10 yılda 2 katına çıkmaktadır.
İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında
İnme geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilinirken, risk faktörlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamış bir rahatsızlıktır. Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
İnme Sonrası Görülen Komplikasyonlar (sorunlar) Nelerdir? İnme sonucu vücudun bir yarısında motor kayıp (kuvvetsizlik), his bozukluğu, denge koordinasyon bozukluğu, konuşma ve yutma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen bir klinik tablo oluşabilmektedir.
Hipertansiyon: Hipertansiyon inme için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Uzun süre yüksek seyreden kan basıncı damarlarda tıkanıklığa veya damarların aşınmasına neden olabilir. Diyabet: Diyabet beyin ve boyun damarlarında yağlanmaya ve daralmaya neden olabilir. Bu durum inme riskini artırabilir.
İnme, beyninizin bir kısmındaki kan beslemesinin kesintiye uğradığı veya önemli ölçüde azaldığı zaman ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Oksijen veya besinler olmadan, etkilenen beyin hücreleri birkaç dakika içinde ölmeye başlar.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasıyla inme riskinin % 35-45 oranında önlenebilmektedir. Bilimsel çalışmalara göre, inmenin önlenmesi için kan basıncının 140/90'ın altında tutulması gerekmektedir. Sigara kullanmak, içmeyenlere oranla inme riskinin iki kat artıran bir nedendir.
Kan tahlili incelemeleri de inme nedenini araştırmak amacıyla yapılır.
Geçici iskemik atak, 24 saatten daha kısa süren ve kalıcı şikayet veya sakatlık bırakmayan inme türüdür. Geçici iskemik atak, bir “mini inme” olarak tanımlanabilir. Geçici iskemik ataklarda hastanın şikayetleri, genellikle 5-10 dakikadan az sürer ve herhangi bir tedavi verilmeden kendiliğinden kaybolur.
Beyin, beyincik, beyin sapı ve omuriliği beslemekle görevli kan damarları çeşitli etkenlerle daraldığında veya tamamen tıkandığında, bu organlara ulaşan oksijen ve besin miktarı hızla azalır. Buna bağlı olarak sinir hücreleri kısa süreli olarak fonksiyonlarını geçici kaybeder.
2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre (*), inme geçiren hastaların yaklaşık %66'sı hayatta kalmakta ve yaşamına devam etmektedir. İnme geçiren hastaların %34'ü ise inme sonrası erken dönemde veya 3 yıllık süreçte hayatını kaybetmiştir.
Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.
Aşağıdaki inme habercisi belirtilerin varlığında hemen 112'yi arayın: Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü
Pıhtı atmasında çok hafif hatta bazen gözden kaçabilen hafif derecede etkilenen hastaların yanında ani ölümler dahi görülebilir. Pıhtı atmasının klinik tablosunda sıklıkla kol ve bacaklarda kuvvet kaybı/felçler, duyu bozuklukları, konuşma bozuklukları, görme kayıpları, bilinç etkilenmeleri şeklinde ortaya çıkar.
Aşırı stres, ani kan basıncı yükselmelerine neden olur. Bu nedenle beyin kanamasının, hatta beyin damar tıkanıklığının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Stres, çoğunlukla kalp ritim bozukluklarını arttıran bir durumdur. Bu yolla da inme riskini tetikleyebileceğini söylemek mümkün.
Felç tedavisi için hastalar FTR doktoruna muayene olmalıdır. Ülkemizde fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri ve merkezleri ile büyük hastanelerin FTR kliniklerinde nörorehabilitasyon uygulanır.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri