Eş seslilikte farklı sözcükler söz konusu iken, çok anlamlılıkta ise bir sözcüğün farklı anlamları söz konusudur. Örneğin: “Çay kenarında çay içmek çok zevklidir.” cümlesindeki “çay” sözcükleri iki ayrı sözcük olup eş sesli sözcüklerdir.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Aynı şekilde yazılıp okunan ve ses bakımdan birbirleriyle aynı olan kelimeler sesteş ya da eşsesli kelimeler olarak ifade edilmektedir.
Okunuşları ve yazılışları aynı olan ancak anlam bakımından birbirinden farklı kelimeler sesteş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda eş sesli kelimeler biçiminde ifade edilir. Cümle içerisinde çok sık kullanılan bu kelimeler, bambaşka anlamlar üzerinden değişik durumları ifade etmek için değerlendirilir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
İlgili 18 soru bulundu
Yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denmektedir. Özellikle gündelik hayatımızda bu kelimeleri çok sık kullanırız. Hem okulumuzda hem de evimizde ve dışarı çıktığımız zaman cümle içerisinde bu kelimeleri kullanabiliriz.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Sesteş kelimeler, yazılışları ve okunuşları birebir aynı olan ancak sözcük anlamları farklı olan kelimelere denmektedir. Sesteş kelimelerin bir diğer adı eş sesli kelimelerdir. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır.
Arı kelimesi de eş sesli kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Arı kelimesi hem bir böcek türüdür hem de saf anlamına gelmektedir. Bu durumda eş sesli yani sesteş bir kelime olduğu söylenebilir. Eş sesli kelimeler, yazılışları anlamlı ancak anlamları farklı olan kelimeler olarak bilinmektedir.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Sözcüklerin "sesteş" olarak tanımlanmasının temel kuralı hem okunuş hem yazılışlarının aynı, anlamlarının ise farklı olmasıdır. Bazı sözcüklerin okunuşu aynı veya birbirine yakın olup, yazılışları farklı olabilir. Bu kelimeler "sesteş kelimeler" grubuna dahil edilemez.
Yola kelmesi değiş ama yol kelimesi sesteşitir. Önemli not!= Bir kelimenin sesteş olması için kelimeye ek getirilmemelidir. Çıktık kelimesi sesteş olamaz ancak çıkmak kelimesi sesteş olabilir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
At kelimesinin eş anlamlısı dilimize Farsçadan geçmiş olan "beygir" kelimesidir. Yük hayvanından bahsederken at ve beygir kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilir.
ev kelimesinin bir eş seslisi yoktur. yani ev tek anlama gelen bir kelimedir.
→Burada ördek kelimesi eş sesli değildir. Neden? Çünkü 'ördek' kelimesinin başka bir anlamı olmadığı için eş sesli değildir.
Bu kelimeler ses anlamı olarak birbirleriyle aynı olsa da anlam bakımından tamamen farklılık göstermektedir. Sesteş kelime olarak da adlandırılan bu kelimelerde dikkat edilmesi gereken ise hem insan hem de hayvan isimlerinde kullanılan kelimelerin bu kategoriye girmemesidir.
EŞ SESLİLİK
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir. Sesteş (eş sesli) sözcüklerle çok anlamlılığı karıştırmamak gerekir.
Sesteş kelimeler aynı zamanda eş sesli kelimeler olarak da kabul edilir. Yazılışları aynı olan bu kelimelerin farklı anlamlara geldikleri ve farklı anlamlarda kullanıldıkları bilinmektedir.
Aynı şekilde yazılıp okunan, dolayısıyla da ses bakımından birbirinin aynısı olan; ancak anlamları birbirinden tamamen farklı olan sözcükler arasındaki anlam ilişkisine "eş sesli kelimeler" diğer bir ifade ile "sesteş kelimeler" adı verilir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olmakla beraber anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri