Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri Termostatın zamansız açılıp kapanması, hararet müşüründeki arızalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşer.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
uzun yolda sakin kullanırsanız ve inişlerde gaza basmazsanız sıcaklık bir miktar düşer sonra tekrar yükselir. önemli olan belli bir üst limiti hiç geçmemesi, o da araca göre değişiyor. Özellikle yokuş aşağı inerken hararet böyle oluyor.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir. Ancak bu derecelere yükseldiğinde tekrar 90 seviyesine düşmesi gerekir.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalı? Aracın gösterge panelinde yer alan, hararet göstergesi normal değeri; yani hararet ibresinin 90'ı geçmesi önerilmez. Geçtiği takdirde ise, motorun normalden fazla ısınmaya başladığını anlamanız gerekir. 90'dan sonra, gösterge de kırmızı şerit başlar.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Araba hararet yaparsa öncelikle aracın uygun bir yere çekilmeli sonrasında da motorun soğuması beklenmelidir. Soğutma suyu kapı açılmaya çalışılmamalıdır. Eğer içerisindeki su 100 derecenin çok üzerinde ise, çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır.
Araç motorunun sıcaklığının normalin üstü bir şekilde artması ve bunun fark edilmemesi üzerine, belli bir süreden sonra aracın motor aksamından ve su haznesinden buhar çıkmaya başlar. Bu durum, aracın ısısının yükseldiğinin yani hararet yaptığının en önemli göstergesidir.
Eğer aracınızın ön tarafından dumanlar çıkıyor ve araba hararet göstergesi yanıyorsa aracınız hararet yapmış demektir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir.
İlki direk yolda bırakır, ikincisi ise motoru ideal çalışma sıcaklığı dışında çelışmasına sebep olacağından yakıt tüketiminiz artar, aracınızın performansı olumsuz etkilenir.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl.
Rampa aşağı inerken hararetin düşmesi normal bir durumdur. Çünkü rampa aşağı gaz vermeden iniyoruz ve silindirlerde yakıt yanmıyor. Isı kaynağı olmadığı için de sıcaklık düşüyor.
Hava Soğutmalı Motorun Avantajları
Hava soğutmalı araçlarda antifriz kullanımı gibi bir durum yoktur. Antifriz bakımı gibi bir masraf da olmayacaktır. Soğutma sıvısı olmadığı için kışın donma olasılığı yoktur. Hortum kaçağı gibi ufak sebeplerden hararet yapıp motoru öldürme olasılığı yoktur.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Arabanın sürekli ve yüksek sıcaklıklarda çalıştırmak, başta motor olmak üzere çeşitli bileşenlere zarar vermektedir. Hararet yapan araba, motorun revizyona uğramasına neden olabilir. Ancak arabanın hararet yaptığı anlaşılır ve hemen gerekli önlemler alınırsa büyük sorunlarla karşılaşılmaz.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri