Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kanun mu üstün yönetmelik mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kanun mu üstün yönetmelik mi?

Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Yönetmelik kanundan üstün mü?

Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarindex.com

Yönetmelik mi üstün yönerge mi?

yönergemi yönetmelikmi? Üst norma aykırı olan düzenlemeler geçersiz kabul edildiğinden, idare yönerge hükmüne aykırı olan işlemini, savunma (dava) aşamasında genel yönetmeliğe uygun olduğu savunmasında bulunacaktır. Ayrıca Her zaman ve daima yönetmelik yönergeden üstündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kanundan sonra ne gelir?

Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tcmevzuat.com

Hukuk kurallarının en üst basamağında hangisi yer alır?

Anayasa hükümleri en üst düzey hukuk kuralları olup tüm devlet organları Anayasaya uygun olarak faaliyette bulunmak zorundadırlar. hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Yönetmelik Nedir? Kimler Yönetmelik Çıkarabilir?

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yönetmelik kanuna aykırı olur mu?

Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123. maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kanunun üstünde ne var?

M. 137'de normlar sıralanır: "yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kanun veya Anayasa". M. 138/1 de benzer şema verir: "Anayasaya, kanuna ve hukuka". İlgili başka normlar da vardır: Any. m. 11, 87, 124, 137, 148 (ayrıca eski 91, eski 115), vs.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Mevzuat ve yönetmelik aynı şey mi?

MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Anayasa mı daha üstün kanun mu?

Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Hukuk piramidinin en üst basamağında hangi norm yer alır?

1- Anayasa:

Üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır. Örneğin; kanun Anayasaya, yönetmelik kanuna aykırı olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: udybelgesi.com

Yönetmelik bağlayıcı mıdır?

Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Yönetmelik ve yönerge arasındaki fark nedir?

Yönergeler bir kurum, örgüt veya işletme içerisinde uygulanan yöntem ve süreçlere yöneliktir. Yönetmelikler bazen kurum dışındaki 3. kişilerin de bilmesi gereken uygulama ve kuralları içerirler. Yönergeler, daha çok uygulamaya yönelik prosedür ve etapları anlatırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Aşağıdakilerden hangisi yönetmelik çıkaramaz?

Belirli bir bölgeyi ilgilendiren, yerel yönetimlerce düzenlenen yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanmasına gerek yoktur. Mahalli gazetelerde ya da diğer yayın organlarında yayımlanması yeterlidir. Ayrıca, milli güvenlik ile ilgili olan ve gizlilik derecesi taşıyan yönetmelikler yayımlanmazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kanundan sonra hangi mevzuat gelir?

Mevzuat Bilgi Sisteminden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Mevzuat Bilgi Sisteminde, Resmî Gazete'de yayımlanan kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler, tebliğler ve diğer düzenleyici idari işlemler tek metin haline getirilir ve güncel olarak yayımlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanundan üstün mü?

Ancak Yazara göre Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun hükmünde olmayıp normlar hiyerarşisinde kanundan sonra gelen, idarenin düzenleyici işlemleri üstünde kabul edilen, yürütme organına tanınan genel düzenleyici işlem türüdür (Eren, 2018: 521-570).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukukta normlar hiyerarşisi nedir?

NORMLAR HİYERARŞİSİ, HER TÜRLÜ NORMUN HİYERARŞİK OLARAK SIRALANMASI VE BİRBİRİNE BAĞLI OLMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU HİYERARŞİK SIRALAMADA DAHA ALTTA YER ALAN BİR NORM, KENDİSİNDEN ÜSTTE BULUNAN NORMA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: icisleri.gov.tr

Yönetmelik çıkarma yetkisi kime aittir?

“Anayasamızın 113 üncü maddesi “bakanlıklar ve kamu tüzel kişiliği kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tid.gov.tr

Anayasa ve kanun arasındaki fark nedir?

Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Anayasanın 138 maddesi ne diyor?

Anayasa Madde 138 : Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Yönetmelik neden gereklidir?

Kanunun daha önceden hiçbir alanını düzenlemediği konularda ise yönetmelik çıkarılamaz. Yönetmeliklerin denetimi idari yargıda gerçekleştirilir. Anayasa'nın 124.maddesi, yönetmelik çıkarılmasıyla ilgili hükümleri düzenlemiştir. Kanun ve tüzüklerin işler hale gelebilmesi için yönetmeliklere ihtiyaç duyulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: udybelgesi.com

Yönetmelik hükümlerini kim yürütür?

MADDE 24- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 25- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini … Bakanı/Başkanı yürütür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Yönetmeliği kim onaylar?

Kanun ile ilgili olan bir alanda yönetmelik çıkartma yetkisi Cumhurbaşkanına, kamu tüzel kişiler ya da bakanlara ait olarak belirtilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmeliklere Cumhurbaşkanının imza atması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yasa ve kanun aynı şey mi?

Parlamentoların kabul ettiği genel, sürekli ve zorunlu hukuki düzenlemelere kanun (yasa) denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikerisim.tbmm.gov.tr

Kanunun diğer adı nedir?

Yasa ya da diğer adıyla kanun (Grekçe kanōn κανων 1. kargı, çıta, cetvel, 2. kural< EYun kánna κάννα kamış, kargı = Aram ḳanyā קניא) anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Anayasadan sonra gelen hukuk kurallarına ne denir?

Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edb.adalet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT