Setan sayısı: Motorinin kendiliğinden tutuşma kabiliyetini gösterir ve motorinde bulunan setanın hacimsel yüzdesidir. Motorinin setan sayısı: 49-62 aralığındadır. Tutuşma gecikmesini önlemek için: a) Ön yanma odası b) Türbülans odası kullanılır.
o Motorinlerin en düşük setan sayısı 40 olmalıdır. Günümüzde üç farklı motorin kullanılmaktadır. Nu.1-D; petrolün damıtılması ile elde edilen ve değişik hızlarda çalışan dizel motorlarında kullanılan dizel yakıtıdır. Nu.2-D; petrolün damıtılması ve kraking ürünlerinden elde edilir.
SETAN SAYISININ BELİRLENMESİ: Yakıtların Setan Sayısı, bilinen iki referans yakıtın çeşitli oranlarda karıştırılarak standart koşullarda yakılması ve Setan Sayısı hesaplanmak istenen yakıtla kıyaslanması ile belirlenir.
dizel motorlarda yakıtın yanma kalitesi ölçüsü olarak "setan" sayısı kullanılır. setan sayısı ne kadar yüksekse yakıtın kendi kendine yanma eğilimi o kadar fazladır. setan sayısı 100, çok kolay yanan n-heksadekan'ı, setan sayısı 0 (sıfır) ise yavaş (zor) yanan metil-naftalini işaret eder.
Yapısındaki HC'lerda karbon sayısı 8 ile 16 arasında değişmektedir. HC'lerin dışında % 1 kükürt, % 0,02 kül miktarına ve çok az azota müsaade edilir. Motorinlerin en düşük setan sayısı 40 olmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Protec Setan Arttırıcı 375ml | Almanya'da Üretilmiştir. Ürün Bilgileri: Dizel yakıtın Setan sayısını 5 puana kadar yükseltir. Düşük kaliteli dizel yakıt için en iyi üründür. Motor vuruntularını azaltır, düzenli ve güçlü yanma sağlar.
Setan sayısı yakıtın ateşleme ve yanma kalitesi özelliklerinin bir ölçüsüdür. Setan sayısı, ateşlemenin ne kadar kolay gerçekleştiğini ve yanmanın düzgünlüğünü ölçer. Setan sayısı ne kadar yüksek olursa tutuşma özellikleri de o kadar iyi olur.
Benzinin "oktan sayısı" ne kadar fazla ise o benzin o kadar zor tutuşur. Bu yüzden yüksek oktanlı benzin vuruntuya karşı daha dirençlidir. Aynı zamanda benzinin zor tutuşması (yani oktan sayısının gereğinden fazla olması) da istenmeyen bir durumdur. Çünkü bujinin ateşlendiği anda benzinin tutuşması istenir.
Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır. Yanma ısısını mekanik güce çevirmek için en yeterli mekanizma olan dizel makinesi, benzin ve gaz makinelerinden takriben 30 yıl kadar sonra 1892 de Rudolf Diesel tarafından keşfedildi.
Setan sayısının artışı tutuşma gecikmesi süresinin kısalmasına etkili olduğundan düşük yüklerde motora ilk hareket vermeyi kolaylaştırdığı ve motor performansının iyileştiği ifade edilmektedir [10].
Sıvı yakıtlar – mazot
Dizel yakıt esas olarak kendinden ateşlemeli dizel motorlar için tasarlanmış bir yakıttır. Damıtma işlemlerinde petrolden ayrılan parafin, naftalin ve aromatik hidrokarbonların bir karışımıdır.
Omurgasızların bazılarında görülen, epidermis kökenli sert yapılı kıl ve dikenlerle bazı bitkilerde görülen sert tüyler.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Araçlarımıza yakıt almaya gittiğimizde, motorumuzun çalışma mantığına göre genelde dizel veya benzin akaryakıtını kullanırız. Yakıt pompalarının üzerinde yazan Oktan - Setan ibareleri de benzin ve dizelin yanma kalitesini gösterir.
Motorin-mazot; hidrojen (H) ve karbondan (C) oluşan bir hidrokarbon (HC) yakıttır. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin kullanılır.
Günümüzde ileri teknoloji ürünü yüksek ve hızlı sıkıştırma özellikleri sayesinde yüksek performans üreten motorlar için üreticiler en az 95 oktan ve üzeri yakıt kullanılmasının gerektiğini depo üzerine “95+ Oktan” ibaresi ile belirtirler.
Performans olarak da hızlanmada ölçülebilir bir etkisi yok. İki yakıt arasındaki tek fark motor oktan sayısı (MON). 95 oktan benzin 85 mon'a sahipken 97 oktan diye adlandırılan yakıt 86 mon'a sahip. Avrupa'da 85-86 mon değerine sahip yakıt 95 oktan olarak sınıflandırılıyor.
“Türkiye'nin ilk ve tek 100 oktanlı yakıtı 'V-Power Racing' ile Türk sürücüleri Formula One araçlarında bile kullanılabilecek kalitedeki yakıta ulaşma imkanına sahip oluyorlar. Formula One Yarışları'ndaki ortağımız Ferrari takımı ile geliştirdiğimiz Shell V-Power Racing dinamik bir sürüş performansı sunuyor.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir.
Motorin Mazot , hidrohen ve karbondan oluşur. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin mazot kullanılır. Mazot ve benzinfarklı özelliklere sahipdir . Kokuları farklıdır, dizel yakıt benzinden daha ağırdır, motorin benzine göre çok daha yavaş buharlaşır, kaynama noktası suyunkinden çok daha yüksektir.
Maksimum 10 ppm kükürt seviyesine sahip bir yakıt olup (düşük kükürtlü) eski veya yeni teknoloji her tür dizel araç için de uygundur. Türk Standartları Enstütüsünün TS EN 590 standardına uygun bir yakıt olup Euro 2,3,4,5 ve 6 normundaki tüm motor tipleri için uygundur.
Performa Eurodiesel'in rengi çevreci özelliğini de vurgulayacak şekilde yeşil olarak belirlendi. Bu sayede tüketiciler, sadece Total'de satılan bu ürünü pompa hortumlarının ucuna yerleştirilen gözetleme camından görerek yüksek oranda kükürt içeren diğer sınıf motorinlerden kolaylıkla ayırt edebilecekler.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri