Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılmalıdır? Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı.
Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takılır, aynı şekilde nişan yüzüğü de sağ ele takılır. Nikah kıyıldıktan sonra sağ eldeki nişan yüzüğü sol ele takılır ve evlilik yüzüğü olarak değer görür.
İlgili 36 soru bulundu
“Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır?” sorusunun cevabı, yeni nişanlanacak çiftlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Bu yüzük, çiftlerin birbirine bağlılıklarını ifade etmesi yönüyle oldukça özeldir. Peki nişan yüzüğü hangi elde bulunmalıdır diye düşünüyorsanız evlilik yüzüğünden farklı olduğunu bilmelisiniz. Evlilik yüzüğünün sol ele takıldığını belirtmiştik. Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır.
Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik. Toplumda herkesin bildiği ve gelenek olduğu üzere; bir kadına evlilik teklifi edilirken tektaş yüzük verilir, sonra alyans seçilir ve söz ya da nişanda ikisi birlikte sağ elin yüzük parmağına takılır.
Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Yüzüğün Takılan Parmağa Göre Anlamı:
Sağ el manevi, sol el ile varlıklar dünyasıdır. Kişilerin parmakları ise farklı gezegenleri temsil etmektedir. Örneğin sağ elin serçe parmağına yüzük takan kişi flört etmeyi seven kişidir.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
ERKEKLERDE YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILIR? Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Yüzük parmağı insan elinde sağ el baz alındığında dördüncü parmaktır. Serçe parmak ile orta parmak arasında yer alır. Yüzük parmağının adı çiftlerin evlendiklerinde yüzüklerini sol ellerinin yüzük parmaklarına takmalarıdır.
Birçok kültürde farklı gelenek olarak evlilik yüzüğü yani alyans, kadın ve erkeğin sol elinin 4. parmağına takılır. Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler.
Evlilik sürece yani resmi olarak evet denildikten sonraki süreçte yüzükler sol ele takılan yüzük resmi olarak evli olduğunuz anlamını taşıyacaktır. Birbirinden şık ve farklı renklere sahip olan alyans modellerinden rose alyans da en çok tercih edilen alyans renklerinden biridir.
Sol el yüzük parmağına yüzük takmanın tüm dünya tarafından bilinen tek anlamı evliliktir. Ancak evlilik dışı sol eline yüzük takmayı tercih eden kişilerde bazı kişilik özelliklerini yansıtabilir. Evli olmadığı halde sol eline yüzük takmayı tercih eden kişiler genellikle çok düzenli ve disiplinli kişilerdir.
Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır. Hz. Ali'nin yaptığı rivayete göre, Peygamberimiz (asm) "Altın yüzük takınmayı yasakladı...” (Tirmizi, 264; Sabuni, Fıkhu'l-İbadat 148).
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
Evlilik Yüzüğü alyans ile aynı anlama gelir. Hatta nişan ya da söz yüzüğü ile de aynı yüzüktür. Sadece takıldığı el farklıdır. Çiftler bu yüzükleri sol ellerinin yüzük parmağına takarlar.
Özetle, Türkiye'de evlilik teklifi yüzüğü sol elin dördüncü parmağına takılır. Ancak çiftlerin kişisel tercihleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Nişan ve söz aşamasında alyanslar sağ el yüzük parmağına takılmaktadır. Evlilik gerçekleştiğinde ise yüzükler sol yüzük parmağına takılır. Alyansların birçok farklı modelleri bulunur ve farklı madenlerden yapılabilir. Yaygın olan model ise düz altın alyans modelleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri