El ele dolaşmak zina değildir. Ancak göz zinası, el zinası gibi mecazi zina vardır. Bunlar normal zina gibi değilse de yine de günahtır. Göz zinası veya düşünce zinası tabirleri, zinaya sebeb olan durumlar için kullanılır.
İslam hukukunda zina denince evli olmasa bile evlilik dışı ilişkiye giren zina yapmış denir. Zinaya yol açılmasın diye el ele tutuşmak gibi davranışların hoş görülmediği söylenmiştir. Ama bunlar ufak günahtır.
İlişkide zina olması için cinsel ilişki olması gerekir. Bunun dışında “el zinası”, “göz zinası” gibi ifadeler hakiki değil mecazi anlamdadır ve sakındırma amaçlıdır. “Arkadaşlık”, “flört”, “birlikte yaşama”nın kendisi değil; bu tür bir ilişkide cinsel ilişkiye girmek zinadır.
Zina, evli olan birisinin eşi dışındaki bir kişi ile cinsel ilişkiye girmesidir. Dikkat edilirse cinsel birleşme zinanın oluşması için temel şarttır. Örneğin öpüşme, el ele tutuşma, sarılma, aynı yatakta yatma, aynı evde kalma, vb zina değildir.
Bir eylemin zina olarak nitelendirilebilmesi için cinsel birlikteliğin olması ve bunun mutlaka ispat edilmesi gerekir. Cinsel birliktelik olmadan, karşı cinsle sarılmak, flört etmek, mektuplaşmak, mesajlaşmak, karşı cins ile cinsel birliktelik olmaksızın yakın temas halinde bulunmak zina olarak kabul edilmemektedir.
İlgili 41 soru bulundu
1- Vücutlar birbirlerine haram kılınmıştır ve dokunma ''zina'' olarak isimlendirilmiştir. Bir eldiven de olsa vücutlar dokunmaktadır. 2- Bakmak açısından haramdır.
Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının, nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Yürürlükte olan Türk Medeni Kanunu'na göre zina, evlilik birliği içerisinde, eşlerden birinin, eşi dışındaki bir karşı cinsle cinsel ilişki yaşaması olarak kabul edilmektedir.
Bu çerçevede nâmahrem bir kimseye cinsel arzu ile bakma, dokunma, tutma, öpme ve ilişkiye girme gibi fiillerin hepsi yasaklanmıştır. Kur'an'da zinaya yaklaşılmaması gerektiği belirtilip, zina hayasızlık ve kötü bir yol olarak sayılmıştır.
Kişi çıplak resmini ifşa ediyorsa, kişinin fikrine saygı duymakla birlikte bunun dinen doğru olmadığını söyleyebiliriz. Kişi normal bir fotoğrafını isteyerek paylaşmışsa bir sıkıntı yoktur. Kişi özgürdür ama bir şekilde mahremiyetine dinen dikkat etmelidir. Haram ve helal sanal ortamda da geçerlidir.
Zinada had cezasının uygulanması için, erkeğin cinsel organının en az sünnet yerinin (haşefe) kadının cinsel organına girmiş olması gerekir. Bundan daha azına meselâ; öpmek, sarılmak veya uyluk arasına sürtünmek vb. hareketler haram olmakla birlikte had cezasını gerektirmez.
Erkeğin, kadının omzuna elini attığı ve omuz üzerinden ellerin birleştiği bu biçim, çiftlerin arasında bağı ve rahatlığı gösteriyor. Bu şekilde ele ele tutuşanlar için uzmanlar, "Sadece sevgili değil aynı zamanda arkadaş da olan, beraber çok eğlenen ve çok kolay iletişim kurabilen çiftler" diyor.
islami açıdan, sevgilinizle sevişmek haram değildir. kuran-ı kerim'deki evlilik ve zina ile ilgili ayetleri incelersek: maide 5: " bugün size iyi ve temiz nimetler helâl kılınmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de zina kelimesi beş âyette geçer. Bunlardan birinde (el-İsrâ 17/32) zinaya yaklaşılmaması gerektiği, onun çirkin bir iş ve kötü bir yol olduğu belirtilir; ikisinde (el-Furkān 25/68; el-Mümtehine 60/12) zina şirk ve adam öldürme gibi büyük günahlar arasında zikredilir.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."
Nikah yapmadan kız arkadaşınızla, nişanlınızla, sevişmeniz, öpüşmeniz günahtır. "(Ben) kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Neseî, Bîyat, 18; İbni Mâce, Cihad: 43). Hazreti Aişe (ra) biat ile ilgili şöyle buyuruyor: "Allah'a yemin ederim ki Resûlüllah'ın eli bir kadının eline dokunmadı.
Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir. (bk. Kenzu'lummal, h. No: 7000) Bildiğiniz gibi, aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır.
Son olarak ölüyle, hayvanla veya eşyayla cinsel ilişkide bulunma zina sayılmadığı gibi, iradi olmayan şekilde cinsel ilişki yaşanması (örneğin kaçırılarak veya bayıltılarak tecavüze uğrama) veya kadının yapay döllenme yoluyla hamile kalması durumları da zina olarak değerlendirilmemektedir[8].
Zinanın affedilmesi halinde de affedilen eyleme ilişkin zina davası açma hakkı düşer.Boşanma davasında zina sebebine dayanılabilmesi için cinsel ilişkinin gerçekleştiğine ilişkin olguların ispatlanması gerekli olup ; mesajlaşma, flörtleşme, öpme, sarılma şeklindeki davranışlar zinanın ispatı için tek başına yeterli ...
Hukuki sonuçlarına baktığımızda öncelikle bir cinsel ilişki veya cinsel ilişkiye teşebbüs mevcut olup; iddia eden tarafından ispatlanmalıdır. Aynı zamanda her cinsel ilişki zina değildir. Bir fiili zina olarak kabul edebilmek için ortada öncelikle bir evlilik dışı cinsel ilişki mevcut olması gerekmektedir.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Bu konudaki ilke nettir; erkeğin namahremi, yabancısı olduğu bir kadına somut bir gereklilik veya zaruret dışında özellikle bakması, onu izlemesi, bakarken dalması hangi hislerle olursa olsun caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri