Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
2023 YILI AİDAT VE ACENTA KURULUŞLARI HAKKINDA DUYURU
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur.
2023 yılı itibari ile 39 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Turizm Acente Sorumlusu maaşları 16940 TL'dir. En düşük Turizm Acente Sorumlusu maaşı 13550 TL iken, en yüksek Turizm Acente Sorumlusu maaşı 45200 TL'dir.
Seyahat acentesi adı, TÜRSAB'a üye kaydının yapılması ve bakanlık tarafından verilen işletme belgesi almak suretiyle kazanılmaktadır. Seyahat acentesi, bakanlıktan alınan işletme belgesiyle acente faaliyetlerine başlayabilir.
2023 yılı için belirlenen üye giriş aidatı 226.856,51 TL (Üye kayıt ücreti üyelik işlemleri esnasında bir defaya mahsus tahsis edilir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.) 2023 yılı yıllık aidat miktarı ise 11.342,83 TL'dir.
İlgili 43 soru bulundu
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
TÜRSAB, bildirilen adreste seyahat acentası işyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı, personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar.
Basit konaklama tesislerine yönelik, Turizm İl müdürlüğüne şirket resmi evrak ve Çalışma Ruhsatı ile başvuru yapılır. Tesiste, işletme bütünlüğünün sağlanması kaydıyla fiilen işletmecinin kullanımında bulunan ve müşteriye hizmet sunumu gerçekleştirilen tüm üniteler dikkate alınır.
Seyahat Acentaları Nasıl Para Kazanır? Seyahat acentaları, turistik hizmetler sunarak komisyon veya ücret karşılığında gelir elde ederler. Uçak bileti satışı, otel rezervasyonları, turlar, tatil paketleri, araç kiralama gibi hizmetlerin satışından komisyon alırlar.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı resmi rakamlara göre, 2019 yılında ülkemizde faaliyet gösteren seyahat acentesi sayısı 11 bin 410'dur.
Turizmci olarak çalışanlar, turizm işletmelerinde, otellerde, tur acentelerinde, seyahat acentelerinde veya diğer turizm işletmelerinde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, turizm sektöründe çalışanların ortalama aylık brüt maaşı 17.000 TL ile 52.000 TL arasında değişebilir.
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
Araçlar, Türsab Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin belirleyeceği çalışma sınırlarında hizmet verecek olup, hizmet gereği il dışına da görevlendirilebilecektir. 3. Kiralama Süresi: Yüklenici ile İdaremiz arasında imzalanacak sözleşmenin yürürlüğe girmesine müteakip işe başlanacak, 24 (yirmi dört) ay sürecektir.
Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB'a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlıkça belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınır.
İşletme belgesini devreden tüzel kişi ile devralan tüzel kişinin beraber düzenleyeceği tek dilekçe ve ekinde; devreden ve devralan tüzel kişiliğin imza sirküleri ile devralanın seyahat acentalığı faaliyetinde kullanacağı yeni unvana ilişkin "unvan tercih listesi" ile Bakanlığa başvurulur.
a) A Grubu Seyahat Acentası: Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini yapar. b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
Günümüzün ünlü gezginleri, sponsorları aracılığıyla para kazanıyor. Yani seyahatlerinin tüm masrafları, sponsorları tarafından karşılanıyor. Sponsoru bulunmayan gezginler ise gezerken para kazandıran işler yaparak geçimini sürdürüyorlar.
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
En temel tanımı ile OTA, geleneksel seyahat acentelerinin internet ortamında faaliyet gösteren bir türüdür. Tesisinizi çok sayıda potansiyel misafirin görmesini sağlar ve üzerinden gerçekleşen rezervasyonlarda belli bir komisyon oranı alır.
Turizm İşletme Belgesi alabilmek için işletmenin ya yatırımını bitirmiş olması ya da daha önceden belediye ruhsatı ile faaliyete geçmiş olması gerekmektedir. Yeni çıkan yasa ile belediye ruhsatlı işletmeler için de, artık Turizm İşletme Belgesi almak zorunlu hale gelmiştir.
Turizm İşletme Belgesi Nasıl Alınır? Turizm İşletme Belgesi alına bilmesi için Yukarıda bahsi geçen evraklarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına Müracaatta Bulunulur. Müracaat incelenerek herhangi bir eksiklik görülmediği takdirde Bakanlık tarafından Eksper tayin edilir.
Turizm belgesinin verilmesi, bu belgenin diğer bir turizm belgesine çevrilmesi, kapsamı- nın değiştirilmesi, belge devri, süre uzatımı ve sınıflandırma konularına ilişkin talepler Bakanlık- ça incelenir. Başvurular, başvuru belgelerinin Bakanlığa tesliminden itibaren altmış gün içinde sonuç- landırılır.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir.
f) Seyahat acentası hizmeti dışında başka faaliyet yapılmıyor olması.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 1618 sayılı kanunla 1972 yılında kurulmuş Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan nitelikleri haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri