Şok havuzu yapımı, insan vücudundaki yüksek ısı altında genleşen damarlar, aniden girilecek olan soğuk suda büzülür ve böylece vücuda direnç kazandırılmasını sağlar. Damarları etkilediğinden dolayı kalp hastalarının şok havuzunu tercih etmeleri kötü sonuçlar doğurabilir.
İnsan vücudunda yüksek ısı altında genleşen damarlar, aniden girilecek soğuk su şok havuzunda aniden büzülür ve böylece vücuda direnç kazandırılır. Kan akımı sıcak etkisiyle yavaşlamış vücut üzerine kısa süreli uygulanır. Böylece merkezi sinir sistemine olan kan akımını artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Şok havuzu sıcak ortamlarda gevşeyen kaslarımızın sıkılaşması için kullanılan soğuk şok uygulamasıdır. İdeal bir Şok havuzunun su sıcaklığı 15°C - 16°C olmalıdır. Gevşemiş kaslarımız soğuk su içerisine girdiğinde kan dolaşımı hızlanır ve sinir uçları uyarılarak ağrıların son bulmasına yardımcı olur.
Şok duş kovası, kullanıcının ipi çekmesi ile üzerine bol su dökülmesi prensibi ile çalışır. Kova en fazla 15 litre su alır. Kova üzerinde bulunan ayarlama aparatı sayesinde bu miktar 10 litreye kadar ayarlanabilir. Her kullanım sonrasında kovadaki su yenilendiği için sağlıklı ve hijyenik bir şok etkisi sağlanmış olur.
İlgili 28 soru bulundu
Kaç Günde Bir Duş Alınmalı? Mevcut araştırmalar, vücudun sağlığını korumak için gerekli olan yağ ve bakterilerin ortadan kaldırılmasından kaçınarak, haftada bir veya iki kez en çok tavsiye edilen şekilde daha az yıkanmanız gerektiğini göstermektedir.
Yorgunluk hissini azaltan soğuk duş sayesinde rahatlamak mümkün. Soğuk suyla karşılaşan vücut ısı üretmek için efor sarfeder. Bu sırada enerji yakılır. Soğuk duş almak enerji yakmaya neden olması sebebiyle kilo kaybına destek olur.
48 saat sonunda en az 6 saat beklemeye alınan bir havuzda en başarılı çöktürme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu 6 saat bekleme süresinde havuzun kullanılması , dibe çöktürdüğünüz kirlilikleri tekrar suya karıştıracaktır. Bu nedenle 6 saat bekleme süresince havuzu kullanmak uygun değildir.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Özellikle bireysel havuzlarda yosun, bakteri, bulanıklık ve kararma engelleme en önemli bakım ve onarım işlemlerini ifade eder. Havuz şoklama işleminde suyun normal bir günde içerdiği pH değerinin 4 katı kadar klorun havuz suyuna dağılımlı biçimde eklenmesi söz konusudur.
Sauna kullanımın ideal süresi 15 dakikadır. Saunadan çıktıktan sonra açılan gözeneklerin kapanması için soğuk duş almak tavsiye edilir. Hatta duştan sonra havuz robotları ile temizlenen hijyenik havuzlara da girilebilir.
Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur. Havuz kullanılamasa bile sağlıklı, temiz ve hijyen olabilmesi için çalışması gerekmektedir.
Bağlı klor = Toplam Klor – Serbest Klor = 1.0 – 0.6 = 0.4 ppm bağlı klor vardır. Şok Klor = 10 * Bağlı Klor = 10 * 0.4 ppm = 4 mg/lt (ppm) olmalıdır. Bu durumda havuza klor şoklaması için verilmesi gereken klor miktarı ; Sıvı Klor (NaOCL) yüzde 10 'luk olduğu kabul edilirse, 100 tonluk havuza 4 lt verilmesi gerekir.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Havuza İdrar Yapmak Zararlı Mı? Yapılan bir araştırmaya göre idrarın bir parçası olan ürik asitle havuzlardaki klor elementi uyumlu olmamaktadır. Klor ve ürik asit arasındaki tepkimeden trikloramin ve siyanojen klorid gibi iki zararlı bileşen meydana gelir. Bu kimyasallar pek çok nedenle oluşabilir.
Tam olarak Ne Kadar Beklemeliyim…? Havuzunuzu şok ettikten sonra tekrar yüzene kadar beklemek zorunda mısınız? Teknik olarak, serbest klor seviyeleriniz yükseliyorsa, CYA'nıza bağlı olarak şok seviyenize kadar yüzmek güvenlidir.
Not : Sizde kullandığınız klor ürününün havuzda ne kadar serbest klor verdiğini basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
İngiliz bilim insanları, soğuk suda yüzmenin beyni ve sinir sistemini etkileyen demans ve benzeri hastalıkları önleyebileceğini açıkladı. 3 yıl boyunca kışın yüzen sporcuları inceleyen araştırmacılar, soğuk suyun kan dolaşımında yüksek seviyelerde “soğuk şok” proteini (RBM3) salgılanmasına yol açtığı keşfetti.
1-Kan dolaşımını artırır: Soğuk su, vücudunuzun kan damarlarını daraltır ve daha sonra tekrar genişletir. Bu süreç, kan dolaşımını hızlandırır ve vücutta daha fazla oksijenin taşınmasına yardımcı olur.
Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Soğuk su zararları bunlarla sınırlı değil! Aşırı miktarda soğuk su tüketmek karın ağrısı, mide ağrısı ve kabızlığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri