Yasal açıdan sınıflandırmada ise seyahat acenteleri; A, B ve C grubu seyahat acenteleri olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır.
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
c) C Grubu Seyahat Acentası: Yalnız Türk vatandaşı için yurt içi turları tanıtır, üretir, pazarlar veya satar. (2) Ayrıca, B ve C grubu seyahat acentaları, kendilerine A grubu seyahat acentalarınca verilen hizmeti yerine getirir ve bu acentaların ürünlerini tanıtır, pazarlar veya satar.
A Grubu Seyahat Acentaları: Tüm seyahat acentacılığı hizmetlerini ifa ederler. C Grubu Seyahat Acentaları: Yalnızca Türk vatandaşları için yurt içi tur düzenlemektedirler. (B) ve (C) grubu seyahat acentaları kendi hizmetleri dışında kalan diğer seyahat acentacılığı hizmetlerini uygulayamazlar.
İlgili 41 soru bulundu
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz, hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A Grubu ve Geçici A Grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin satışı ve kendisine A grubu seyahat acentasınca gerçekleştirmek üzere verilen hizmeti yaparlar.
Seyahat acentası işletme belgesi talebine esas olacak acenta unvan talebinde bulunmak isteyen tüzel kişiler, Bakanlıkça hazırlanmış matbu dilekçe ve varsa isim tesciline ilişkin belge ile seyahat acentası unvanı almak üzere Bakanlığa başvurur.
(A) grubu seyahat acentalarının düzenliyecekleri turların biletlerini satarlar. C) (C) Grubu seyahat acentaları - yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler. (B) ve (C) grubu seyahat acentaları kendi hizmetleri dışında kalan diğer seyahat acentalığı hizmetlerini göremezler.
Piyasada en çok görülen acente türleri satış ve sürüm acenteleridir. Satış ve sürüm acenteleri müvekkil tacirin ürettiği mal ve hizmetlerin satışını müvekkili adına yapmak suretiyle sürümü artırmaya çalışır.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
Şube işletme belgesi talebi için başvuru sahibi Seyahat Acentası doğrudan TÜRSAB'a başvuruda bulunur. Başvuru dosyası içeriğinde yapılacak inceleme değerlendirme sonrası başvuru sahibinin dilekçesinde bildirilen adrese Birliğimizce denetim gerçekleştirilir.
Yasal açıdan sınıflandırmada ise seyahat acenteleri; A, B ve C grubu seyahat acenteleri olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır.
Tur Operatörleri farklı hizmetleri birleştirerek sattığı için hem üretici hem de aracıdır, Seyahat Acenteleri ise hazırlanmış ürünleri tüketicilere sattığı için aracıdır. Tur Operatörleri, maliyet + kâr esasına göre çalışırlar. Seyahat Acenteleri ise satılmasına aracılık yaptıkları hizmetler üzerinden komisyon alırlar.
Türkiye'de 2020 yılı sonu itibarıyla seyahat acentası sayısı yaklaşık 12 bin 200.
Acente, genellikle bir işletmenin ürünlerini satmak veya hizmetlerini tanıtmak, müşterileri ile iletişim kurmak, siparişleri almak veya belirli işlemleri yürütmek gibi belirli görevlerle sorumludur. Acente, işletme ve müşteri arasında aracı bir rol oynar ve genellikle işletmenin adına hareket eder.
MADDE 6 - (1) Birliğin organları şunlardır: a) Genel Kurul. b) Yönetim Kurulu. c) Denetim Kurulu. ç) Disiplin Kurulu.
(Agent) Bir kuruluşa bağlı olmaksızın sözleşmeye dayanarak belirli bir yer ve bölge içinde sürekli olarak ticarethane veya işletmeyi ilgilendiren işlerde aracılık eden, bunları o işletme adına yürüten gerçek veya tüzel kişidir. Konuşma dilinde daha çok acenta kelimesi kullanılır.
Temsilci şube olarak hizmette bulunan pek çok iş kolu mevcuttur. Acente örnekleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biri sigortacılardır. Sigorta şubeleri, şirketler adına işlem yapan ticari kurumlardır. Seyahat rezervasyonu sağlayan temsilcilikler de bu çalışma şekline verilebilecek bir diğer örnektir.
Genel Olarak Tur Operatörleri
Turizm sektöründe önceden hazırlanan ve bir araya getirilen turistik hizmetlerden oluşan paket tur üretimi ve satışı ile ilgilenen, bir tür aracı konumunda olan işletmelere tur operatörleri adı verilmektedir.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
Bu kelimenin “acente mi, acenta mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı acente şeklinde olmalıdır.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
eleman.net verilerine göre, Acente Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 20.500 TL maaş alıyor. Acente Personeli, 2024 yılında en düşük 18.000 TL alırken, en yüksek 27.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Acente Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri